-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokymasis atliekant užduotis praktiškai būsimiems IT specialistams turi tapti nuolatiniu procesu

Sparčiai augantis informacinių technologijų (IT) sektorius kelia vis daugiau iššūkių siekiant laiku užtikrinti teikiamų paslaugų kokybę.
Kauno informacinių technologijų mokyklos mokymosi aplinka
Kauno informacinių technologijų mokyklos mokymosi aplinka / Įstaiga

Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įmonės „Elsis PRO“ generalinio direktoriaus Rimvydo Jančiausko teigimu, šiuo metu ryšių technologijų plėtra, jų taikymo metodikos bei gerųjų praktikų adaptacija – nepaprastai dinamiškos, todėl nuolatinis specialistų mokymasis ir gebėjimas prisitaikyti prie kintančios aplinkos yra būtinos savybės. Siekdama auginti šiuolaikines IT aktualijas atitinkančius specialistus, įmonė pradėjo intensyviai bendradarbiauti su šio sektoriaus specialistus ruošiančia Kauno informacinių technologijų mokykla.

Idealūs specialistai – neegzistuoja, bet juos galima auginti

Informacinių sistemų kūrimo bei programavimo paslaugas teikianti įmonė Lietuvoje „Elsis PRO“ geba jausti esamą rinkos situaciją.

Veikdama itin dinamiškoje informacinių technologijų srityje, bendrovė fiksuoja šiuo metu esamą IT srities profesionalų trūkumą. Pastebima ir tai, jog ne visuomet taip trūkstamų specialistų gebėjimai atliepia darbdavių lūkesčius.

Asm. arch./Rimvydas Jančiauskas
Asm. arch./Rimvydas Jančiauskas

„Lankstumas, greitas technologijų įsisavinimas, pokyčių valdymas ir psichologinis atsparumas yra bene svarbiausios savybės, reikalingos kiekvienam šiandienos IT specialistui.

Savo darbe mes nuolatos susiduriame su technologijų ar metodikų kitimu – prie to reikia gebėti prisitaikyti. Deja, ne visuomet mokiniai ar būsimi kandidatai į IT specialisto pozicijas šias savybes turi“, – komentuoja R. Jančiauskas.

Lietuvos specialistai yra vertinami ir tarptautinėje rinkoje.

„Elsis PRO“ generalinis direktorius įvardija, jog matoma tendencija tarptautinėms bendrovėms steigti savo atstovybes Lietuvoje įrodo, jog jau dabar Lietuvos specialistai yra vertinami ir tarptautinėje rinkoje. Todėl tolesnis įsitraukimas siekiant ugdyti gabius ir konkurencingus Lietuvos specialistus tik dar labiau auga. Būtent tai bendrovę ir paskatino dalyvauti VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) įgyvendinamame projekte „Profesijos, pritaikytos verslui“.

„Siekiame, kad perspektyviausi profesinės mokyklos mokiniai turėtų galimybę pas mus įgyti praktinių įgūdžių dirbdami realioje projektinėje veikloje bei galėtų integruotis į darbines programinės įrangos kūrimo komandas. Tokiu būdu galime užtikrinti tikrai naudingą ir visapusišką patirčių komplektą būsimiems IT specialistams“, – pasakoja „Elsis PRO“ vadovas.

Įstaiga/Kauno informacinių technologijų mokykla
Įstaiga/Kauno informacinių technologijų mokykla

Nors R. Jančiauskas tikina suprantąs, jog idealūs kandidatai, kaip ir idealūs darbdaviai – neegzistuoja, projekto metu užmegzta partneryste su Kauno informacinių technologijų mokykla tikimasi bent priartėti prie siekiamos būsenos.

Sudėtingai karjeros pradžiai padeda praktinė veikla

Bendrovės partneriai – Kauno informacinių technologijų mokykla – į bendradarbiavimą žvelgia kaip į šansą savo mokiniams suteikti kuo geresnes galimybes susipažinti su realia darbo rinka ir realia IRT įmonės veikla.

„Įmonėje „Elsis PRO“ praktiką jau atliko keturi „Java“ programuotojai ir du programinės įrangos testuotojai. Keli jų liko ir toliau dirbti įmonėje, nes jiems buvo pasiūlytas darbas.

Bendradarbiavimo rezultatu labai džiaugiamės, nes tai įrodo, jog gebame paruošti būsimą darbuotoją įmonei.

Tokiu bendradarbiavimo rezultatu labai džiaugiamės, nes tai įrodo, jog gebame paruošti būsimą darbuotoją įmonei. Be praktikos organizavimo mokiniams, jaunieji specialistai turi išvykas į įmonę, kurioje supažindinama su jos darbo specifika, karjeros galimybėmis, o tai padeda geriau brėžti savo ateities specialisto karjeros kelią“, – įžvalgomis dalijasi Kauno informacinių technologijų mokyklos praktinio mokymo vadovas Evaldas Žvinklys.

Asm. arch./Evaldas Žvinklys
Asm. arch./Evaldas Žvinklys

Dar viena projekto sėkmė – abiejų bendradarbiaujančių šalių dalyvavimas specializuoto profesinio mokymo programoje, kurios metu IT specialistai turėjo progą įgauti praktinės profesinės patirties atlikdami realias darbines užduotis mokamoje praktikoje.

IT specialistai turėjo progą įgauti praktinės profesinės patirties atlikdami realias darbines užduotis.

„Būtent praktinis teorinių žinių taikymas šioje profesijoje yra sunkiausia dalis. Žinoma, reikia suprasti ir tai, kad IT pasaulis keičiasi labai greitai. Todėl mokymasis atliekant užduotis praktiškai turi tapti nuolatiniu procesu“, – pažymi ir mokyklos atstovas.

Tiesa, E. Žvinklys pastebi, jog IT programuotojo ar testuotojo kelias iš pradžių gali būti nelengvas, nes tai reikalauja nemažai pastangų ir nuolatinio kryptingo darbo, kad galiausiai pavyktų sukaupti šiai specialisto pozicijai reikalingą patirtį. Tikimasi, kad projekto „Profesijos, pritaikytos verslui“ metu užsimezgęs ryšys su „Elsis PRO“ taps net tik svarbus indėlis suteiksiantis praktinių gebėjimų mokiniams, bet ir padės Lietuvos darbo rinkai rengti dar labiau kvalifikuotus IT specialistus.

Interneto platformą „Profesijos, pritaikytos verslui“ rasite ČIA.


„Profesijos, pritaikytos verslui“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros inicijuota komunikacijos kampanija, kuria skatinamas Lietuvos profesinio mokymo įstaigų ir verslo įmonių bendradarbiavimas. Kampanijos metu sukurta į verslą orientuota elektroninė platforma – profesinių mokyklų kontaktų žemėlapis, taip pat dalinamasi geraisiais profesinių mokyklų ir verslo bendradarbiavimo pavyzdžiais. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Europos Sąjungos investicijomis kasmet modernizuojamos profesinio mokymo įstaigos ir gerinama jų infrastruktūra visoje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius