-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 23 /14:04

„MT Group“ ir „Rafako“ prašo peržiūrėti Vyriausybės sprendimą dėl „Alvoros“

Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“ ir Lietuvos dujotiekių statybos bendrovė „MT Group“ prašo Vyriausybės peržiūrėti išvadą dėl bewveik 100 mln. eurų vertės magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos konkurso nugalėtojos – inžinerinių tinklų statybos bendrovės „Alvora“, veikiančios kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“.
Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak „MT Group“, kuri konkurse liko trečioje vietoje po iš jo pašalintos KRS ir laimėtojos „Alvoros“, direktoriaus pavaduotojo Simono Kunicko, paviešinta informacija įmonei kelia abejonių dėl „Alvoros“ atitikimo nacionalinio saugumo kriterijams.

„Prašome peržiūrėti išvadą dėl šios įmonės atitikties nacionaliniam saugumui, nes paaiškėjo naujų aplinkybių apie „Alvoros“ įmonių veiklą ir įgyvendintus energetikos projektus Rusijoje ir Baltarusijoje“, – pranešime sakė S.Kunickas.

Pasak jo, antrinės „Alvoros“ įmonės šiose šalyse atliko naftotiekių, dujotiekių, elektrinės statybos ar remonto darbus bei kitus didelės vertės valstybinius užsakymus. Pasak „MT Group“, Baltarusijoje ir Rusijoje „Alvora“ gauna nemažą dalį pajamų, o jos įgyvendinami projektai – didelio masto ir daugiamilijoninės vertės.

„MT Group“ teigimu, „Alvora“ statė Novoplocko-Fanipolio naftotiekį, Baltarusijos valstybės įmonės „Brestenerga“ užsakymu remontavo elektrinę, 2006-2007 metais Kaliningrade statė 10 kilometrų ilgio magistralinį dujotiekį, taip pat vykdė valstybinius „Brestenerga“, „Institut Belniis“ ir „PruzhanyRaiUKS“ užsakymus.

Anot S.Kunicko, ši nauja informacija galėjo būti nežinoma vertinimą atlikusiai komisijai.

„Komisijos išvadų peržiūros galimybę dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių patvirtina mažiau nei prieš pusę metų įvykęs atvejis su „Revolut“. Tuomet komisija net keletą kartų peržiūrėjo savo išvadų pagrįstumą bei jų teisingumą, atsižvelgus į naujas aplinkybes“, – sakė S.Kunickas.

Išvadą dėl „Alvoros“ atitikties nacionaliniam saugumui liepos pabaigoje paskelbė vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, vėliau ją patvirtino ir Vyriausybė.

„Alvoros“ vadovas Nikolajus Kolesnikas konkurentų priekaištus tiek anksčiau, tiek dabar BNS sakė atmetantis. Anot jo, įmonė prie minėtų projektų arba prisidėjo mažai, arba juose nedalyvavo iš viso.

„Ten ne naftotiekis (Novoplockas-Fanipolis – BNS), ten produktotiekis. Čia buvo prieš daug metų, mes ten buvom subrangovas, laimėjo ten rangovas ir mus pakvietė (…). Mes jau seniai ten nedirbam, padarėm nedidelį gabaliuką ir pabėgom iš ten“, – BNS sakė N.Kolesnikas.

„Alvoros“ vadovas Nikolajus Kolesnikas konkurentų priekaištus tiek anksčiau, tiek dabar BNS sakė atmetantis. Anot jo, įmonė prie minėtų projektų arba prisidėjo mažai, arba juose nedalyvavo iš viso.

„Ten ne naftotiekis (Novoplockas-Fanipolis – BNS), ten produktotiekis. Čia buvo prieš daug metų, mes ten buvom subrangovas, laimėjo ten rangovas ir mus pakvietė (…). Mes jau seniai ten nedirbam, padarėm nedidelį gabaliuką ir pabėgom iš ten“, – BNS sakė N.Kolesnikas.

Tuo metu dujotiekio Kaliningrade, N.Kolesniko teigimu, „Alvora“ nestatė, o „Brestenerga“ užsakymu elektrinę Baltarusijoje remontavo antrinė „Alvoros“ įmonė.

„Dukterinė įmonė kur nori, ten dirba. Pagal mūsų įstatus jie iki tam tikros sumos turi patys priimti sprendimą, mes nekontroliuojam“, – teigė „Alvoros“ vadovas.

Jis taip pat neigė, kad „Alvora“ vykdė valstybinius „Brestenerga“, „Institut Belniis“ ir „PruzhanyRaiUKS“ užsakymus.

„Aš net nežinau, jeigu mūsų dukterinė įmonė ten dirbo, aš apie visus projektus nežinau“, – tikino N.Kolesnikas.

Anot jo, įmonė jau kelerius metus nebedirba Kaliningrade, ten ji turi tik sklypą, kurį nori parduoti, o netrukus gali pasitraukti ir iš Baltarusijos, kur užsakymų mažėja, didėja konkurencija.

N.Kolesniko žiniomis, dėl gautų naujų pretenzijų „Amber Grid“ šią savaitę sustabdė konkurso procedūras, tačiau kas teikė pretenzijas, jis sakė nežinantis. „MT Group“ atstovas S. Kunickas BNS patvirtino, kad įmonė teikė pretenzijas užsakovui.

BNS kol kas nepavyko susisiekti su vyriausybinės komisijos pirmininku, Vyriausybės vicekancleriu Alminu Mačiuliu bei su „Amber Grid“ atstovais.

79,85 mln. eurų (97 mln. eurų su PVM) vertės sutartį su „Alvora“ dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ valdyba patvirtino rugpjūčio 6 dieną, o sutartis bus pasirašyta po to, kai jai rugpjūčio 28 dieną pritars įmonės akcininkai.

97 mln. eurų vertės sutartį su „Alvora“ dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ valdyba patvirtino rugpjūčio 6 dieną, o sutartis bus pasirašyta po to, kai jai rugpjūčio 28 dieną pritars įmonės akcininkai.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.

Pastačius jungtį, Baltijos šalių kryptimi bus galima transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius