-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas svarsto pasiūlymą uždrausti strateginius sandorius su nedemokratiškų šalių įmonėmis

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį uždaro posėdžio metu diskutavo, ar vertinant strateginių įmonių sandorius užtenka jau esamų saugiklių, ar juos reikia griežtinti. Iškelta idėja įstatyme apibrėžti kilmės šalis, kurių įmonės automatiškai galėtų būti laikomos nepatikimomis.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį uždaro posėdžio metu aptarė Vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos veiklą.

Komiteto vadovo Lauryno Kasčiūno teigimu, konkretesni sprendimai bus priimti kitą savaitę, o šiandienos posėdis daugiau buvo skirtas susipažinti su nuo praėjusių metų pasikeitusia komiteto sudėtimi, išklausyti buvusio komisijos vadovo rekomendacijų.

Nepaisant to, iškelta idėja dėl kilmės šalių apibrėžimo greičiausiai bus siūloma svarstyti Vyriausybei netolimoje ateityje.

„Tai viena iš idėjų, kurią tikrai svarstome. Komitetas savo sprendime, kurį priims kitą savaitę, tikrai siūlys aiškiau mūsų teisinėje bazėje nurodyti ne tik kriterijus, pagal kuriuos vertinama įmonė, bet ir aiškiai apibrėžti tam tikras kilmės šalių charakteristikas. Jos turėtų automatiškai būti vertinamos kaip neatitinkančios mūsų nacionalinio saugumo kriterijų. Tokios įmonės negalėtų dalyvauti strateginių įmonių ir objektų konkursuose“, – teigė L. Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Posėdyje taip pat paprašyta ir Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijų, kokiu būdu būtų galima į viešuosius pirkimus įvesti nacionalinio saugumo dėmenį.

„Dažnai yra kalbama apie mažiausios kainos kriterijų, bet mes žinome, kad su Kinija susijusios bendrovės neretai dempinguoja savo produkciją. Norime išsiaiškinti, kaip išvesti formulę, kad lemtų ne tik mažiausios kainos kriterijus, bet ir atsirastų nacionalinio saugumo dėmuo, ypač kalbant apie technologinius pirkimus", – sakė jis.

Parlamentaro teigimu, aiškesnės viešųjų pirkimų gairės leistų valstybinėms įmonėms pačioms įvertinti, ar galima sudaryti sandorį su tam tikra įmone. Tokia tvarka nuimtų dalį krūvio nuo NSGK, į kurį kartais kreipiamasi šiuo klausimu.

Prieš posėdį naujienų agentūrai BNS komentuodamas svartysimus klausimus, L.Kasčiūnas sakė, kad šalies kilmės kriterijai galėtų būti taikomi autoritarinėms šalims, tokioms kaip Kinija. Po posėdžio 15min komiteto vadovas patikslino, kad konkretus tokių šalių sąrašas nėra sudarytas. Paklaustas, ar tokiu atveju į sąrašą automatiškai galėtų būti įtrauktos ir Rusijos ar Baltarusijos įmonės, L.Kasčiūnas teigė nenorintis manipuliuoti pavadinimais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

„Jeigu suformuosime tokį sąrašą ir įrašysime šalių kriterijus, tikrai kalbėsime ne apie vieną valstybę. Mes kalbėsime apie autoritarinius, nedemokratinius režimus. Paminėtos šalys būtų rimtos pretendentės į tą sąrašą", – sakė jis.

Pretekstu komitetui peržiūrėti sandorių klausimą galėjo tapti pastarųjų mėnesių įvykiai. Vasarį Vyriausybė komisijos siūlymu uždraudė diegti Kinijos įmonės „Nuctech“ bagažo rentgeno patikros įrangą Lietuvos oro uostuose. Kovą vyriausybinė komisija pasiūlė blokuoti aviacijos grupės „Avia Solutions Group“ planus plėstis Vilniaus oro uoste, nors nenurodė, kokie šios įmonės ryšiai kelia galimą pavojų valstybės saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius