-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09 /15:35

Naktis Marijampolės cukraus fabrike – lyg Minske: surakinti ir sumušti darbuotojai, nusiaubtos patalpos

Marijampolės gamyklos „Lietuvos cukrus“ perėmimas trečiadienio naktį neapsiėjo be incidentų, o įvykių scenarijus čia priminė įtempto siužeto filmą. Paryčiais į gamyklą iškviesta policija, nes pranešta, kad ten buvę darbuotojai buvo sumušti ir išvilkti naujai pasamdytų apsaugos darbuotojų. Šie į administracines patalpas esą pateko išlaužę duris, išdaužę patalpas.
Marijampolės cukraus fabriko teritorija
Marijampolės cukraus fabriko teritorija / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Slovėnijoje sulaikyto milijonieriaus Vidmanto Kučinsko verslo imperija Lietuvoje graibstoma nevengiant kraujo praliejimo.

Antradienį skelbta, kad Kauno apygardos teismo sprendimu vadovavimą bendrovei „Lietuvos cukrus“, kuriai priklauso cukraus fabrikas Marijampolėje, perėmė laikinasis administratorius – UAB „Insolvensa“. Teismas, pasak pranešimo spaudai, atsižvelgė į bendrovės kreditorių siekį užtikrinti įmonės veikimą.

Tačiau įmonės perėmimas naktį į trečiadienį buvo pažymėtas krauju ir muštynėmis. 15min gautame vaizdo siužete matyti, kaip duris laužia apsaugos darbuotojai, o juos bando sulaikyti gamyklos darbuotojai. Šie trečiadienį parašė pareiškimus policijai. Darbuotojai rodė kruvinas rankas ir marškinius, taip pat antrankių žymes ant riešų.

VIDEO: Nufilmuota, kas vyko cukraus fabrike: muštynės, sudaužytos patalpos ir policijos šturmas

Į patalpas įsiveržė išlaužę duris

Įmonės akcininkas Vidmantas Kučinskas šiuo metu yra sulaikytas Slovėnijoje, todėl kreditoriai Lietuvoje sunerimo dėl cukraus gamyklos Marijampolėje.

Kaip 15min pasakojo akcininko advokatas Erikas Rugienius, apie ketvirtą valandą ryto į Marijampolės cukraus fabriko patalpas pradėjo veržtis naujo administratoriaus pasamdyti apsaugos darbuotojai. Gamyklos patalpose tuo metu dar buvo susirinkę kai kurie vadovai, šiuos saugojo kita apsaugos įmonė.

„Į patalpas įsiveržta kirviais išlaužus duris. Budėję du apsaugos darbuotojai buvo čia pat sumušti ir išvilkti į lauką, jiems buvo uždėti antrankiai“, – pasakojo E.Rugienius. Nuotraukose matyti darbuotojai su sukruvintais rūbais.

Sumuštas fabriko darbuotojas
Sumuštas fabriko darbuotojas

Pasak jo, trečiame administracinių patalpų aukšte buvo užsibarikadavę penki darbuotojai, tarp jų ir užimantys vadovaujančias pareigas.

Sumuštas vienas fabriko darbuotojų
Sumuštas vienas fabriko darbuotojų

„Kirviais ir lazdomis jie išdaužė duris ir taip pateko į kitą aukštą. Ten sumušė buvusius darbuotojus ir surakintus išnešė į lauką“, – pasakojo advokatas. Jo duomenimis, patalpų šturme dalyvavo apie 20 apsaugos firmos darbuotojų. Iškviesta policija kurį laiką negalėjo patekti į patalpas.

VIDEO: Marijampolės gamyklos „Lietuvos cukrus“ neapsiėjo be incidentų – paryčiais iškviesta policija

Administratorius: „Jie trukdė vykdyti teismo sprendimą“

UAB „Lietuvos cukrus“ turto administratorius UAB „Insolvensa“ įgaliotas atstovas Kęstutis Butkus 15min sakė, kad nauja apsaugos firma buvo pasamdyta tam, kad būtų vykdomas teismo sprendimas.

„Jie dvi dienas nepakluso šiam sprendimui, neleido jo vykdyti. Todėl priėmėme sprendimą pasamdyti apsaugos firmą“, – sakė jis. Į gamyklos teritoriją praėjusią naktį įsiveržė „Ekskomisarų biuro“ apsaugininkai, o įmonę tuo metu saugojo „Kvintencijos“ darbuotojai.

Pasak administratoriaus, patalpas blokavo 5 agresyviai nusiteikę asmenys, kai kurie jų atrodė neblaivūs. "Nors šie žmonės teigė esantys įmonės darbuotojai, mūsų žiniomis, įmonėje dirba tik vienas iš tuo metu įmonės teritorijoje buvusių asmenų – Robertas Jakevičius. Darbuotoju (projektų vadovu) prisistatė ir Marijampolėje žinomas verslininkas Žydrūnas Buzas, tačiau administratorius tokių duomenų neturi", - teigė K.Butkus.

Pasak jo, visi šie asmenys trukdė patekti į patalpas, priešinosi įmonės turto saugumą užtikrinantiems apsaugos pareigūnams, puolė administratorių atstovaujančius advokatus bei grasino fiziniu susidorojimu. Vienam agresyviausiai nusiteikusiam ir grasinimais besisvaidžiusiam asmeniui buvo uždėti antrankiai, sakė jis.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija

„Jie neturi trukdyti perdavimui, tačiau nepaklausė, darė kliūtis tam, kad būtų vykdomas teismo sprendimas“, – sakė K.Butkus.

Pasak jo, patalpas gynę apsaugos darbuotojai „buvo išvesdinti ir palydėti iki vartų“.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija

Kodėl šturmas vyko naktį? „Jie ten visą naktį sėdėjo prie stalo. Kai kurie ir ne visai blaivūs“, – užsiminė paskirtas teismo administratorius.

Be to, patalpose, kaip sakė K.Butkus, rasta daug tuščių alkoholinių gėrimų butelių ir 1500 eurų grynaisiais.

Žydrūnas Buzas – vienas savininkų?

Teismo sprendimas pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir paskirti pilną administravimą buvo priimtas rugsėjo 4 dieną. Teismas taip pat sustabdė jau anksčiau atsistatydinusios UAB „Lietuvos cukrus“ vadovės Linos Minderienės bei Kipro bendrovės „Hofenberg Limited“ paskirto vadovo Rimo Smolsko įgaliojimus.

Apsaugos darbuotojus, anot advokato, pasamdė vienas iš cukraus fabriko kreditorių – bendrovė „Žvalguva“. Ši įmonė priklauso vienam turtingiausių Lietuvos žemvaldžių Valdui Lebedai ir jo žmonai Aušrai.

Trečiadienį ryte prie gamyklos vartų jau stovėjo naujų valdytojų pasamdyta apsauga.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija

„Jie neturi teisės to daryti, nes tai yra administratoriaus darbas. Iš gamyklos teritorijos jau dingo 22 tonos cukraus, nors jam uždėtas areštas. Gamykla neveikia, darbininkai neįleidžiami. Akivaizdu, kad kyla pavojus, jog įmonė bus išgrobstyta“, – įsitikinęs E.Rugienius.

Antradienį įmonė neveikė, bet žadėta atstatyti gamybą kitą dieną.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Marijampolės cukraus fabriko teritorija

Anksčiau skelbta, kad prie „Lietuvos cukraus“ savininkų prisijungė viena iš įmonių, siejamų su marijampoliečiu verslininku Žydrūnu Buzu. Jis buvo ne kartą pastebėtas kartu su V.Kučinsku įmonėje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas

Pats V.Kučinskas yra sulaikytas Slovėnijoje Rusijos kreditorių prašymu. Jis įtariamas sukčiavimu, o kreditoriai siekia jo ekstradicijos. Verslininko giminės kreipėsi į Lietuvos teisėsaugą, kad šis būtų išduotas Lietuvai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Sako, kad tai padės išlaikyti įmonę

Teismo paskirtasis administratorius mano, kad „Lietuvos cukraus“ perėmimas padės išlaikyti įmonę.

Eglės Digrytės nuotr./„Arvi cukrus“
Eglės Digrytės nuotr./„Arvi cukrus“

„Toks sprendimas padės išlaikyti įmonę funkcionalią itin svarbiu jai ir viso regiono ūkininkams laikotarpiu. Teismas atsižvelgė į trijų kreditorių, kurių bendra reikalavimų suma sudarė beveik 90 procentų visų reikalavimų sumos, argumentus.

Nepaisant to, kad Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, jog tikrasis „Lietuvos cukraus“ akcininkas yra „Arvi ir ko“, įmonėje svarbius sprendimus mėginta priimti tam įgaliojimų neturinčios Kipro bendrovės vardu. Iš esmės bendrovė buvo likusi be legalaus vadovo, todėl tikėtina, kad jos veikla būtų paralyžiuota“, – pranešime spaudai pažymi paskirtasis administratorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius