Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauja PVM lengvata kelia aistras: mažiau mokės ir užriby pasijutę teniso aikštynai

Nuo liepos Lietuvoje įsigaliojo nauja PVM lengvata, kuria nuo 21 proc. iki 9 proc. tarifas sumažėjo maitinimo, kultūros, sporto, renginių sektoriams. Tačiau mažesnių mokesčių laukę teniso aikštynai teigia sužinoję, kad valdininkai jų sportu nelaiko – mažesnis mokesčių tarifas jiems nenumatytas. Po viešo pasipiktinimo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paaiškino, kad galiausiai nuspręsta žvelgti plačiau – lengvatą gaus ir teniso sportas.
Seb arena
Seb arena

Siekiant padėti greičiau atsigauti labiausiai nuo karantino nukentėjusiems sektoriams, Seimas nuo liepos palaimino naują lengvatą.

Daugiau nei pusmetį neveikusios maitinimo, kultūros, sporto įstaigos, įvairių sporto ir kultūros renginių organizatoriai vietoj įprastinio 21 proc. PVM tarifo pusantrų metų mokės perpus mažiau – 9 proc.

Svarstant šią lengvatą sulaukta aršių diskusijų, ar ji reikalinga, o ją įvedus kilo naujų aistrų – kam ji turėtų priklausyti, o kam ne.

Tenisas pasijuto pamirštas

Tarp tokių veiklų, teigiančių, kad sužinojo, jog negaus naujosios lengvatos, atsidūrė teniso klubai ir aikštynai. Kreipęsi išaiškinimo į VMI jie tikina sužinoję, kad valdininkai teniso sportu nelaiko. Mat išaiškinime buvo parašyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas sporto renginių, sporto klubų lankymui ir kitų asmenų, teikiančių panašias į sporto klubų teikiamas paslaugas, lankymui.

„O sportinio inventoriaus (įrangos), sporto aikštynų, taip pat teniso kortų nuomos paslaugoms aukščiau nurodytos nuostatos netaikomos, tokios paslaugos apmokestinamos taikant standartinį (21 proc.) PVM tarifą“, – teigta išaiškinime.

Lietuvos teniso sąjungos prezidentas Ramūnas Grušas 15min piktinosi, kad per karantiną teniso klubai buvo uždaromi kartu su sporto klubais, tačiau atėjus metui pritaikyti PVM lengvatą, jie kažkodėl išskirti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Grušas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Grušas

„Mes ne tai, kad tikėjomės šios lengvatos – mes net neabejojome, kad ji turi būti mums taikoma, nes kai reikėjo per karantiną uždaryti, mus visus uždarė. Iš ministerijų ateidavo išaiškinimai, kad mūsų veikla atitinka sporto paslaugas ir mums galioja tie patys ribojimai, kaip ir sporto klubams. Niekur nebuvo išskirta, kad tenisas kitaip turi būti uždarytas ar atidarytas – sporto klubas teikia sporto paslaugas lygiai taip pat kaip ir sporto aikštynas teikia šias paslaugas, logiška“, – pabrėžė R.Grušas.

Nelabai suvokiu, kuo sportas ir fizinė veikla, pavyzdžiui, sporto klube, skiriasi nuo sportavimo teniso aikštyne.

Jis tvirtino, kad teniso bendruomenė buvo šokiruota tokio valstybės požiūrio į jų sportą.

„Nelabai suvokiu, kuo sportas ir fizinė veikla, pavyzdžiui, sporto klube, skiriasi nuo sportavimo teniso aikštyne. Mums bandoma aiškinti, kad teniso klubai neteikia sporto paslaugos, o yra viso labo teniso aikšteles nuomojantys verslo subjektai. Bet juk lygiai taip pat galima sakyti, kad ir sporto klubai, kuriems taikomas lengvatinis PVM tarifas, nuomoja žmonėms erdvę fizinei veiklai“, – mano R.Grušas.

Jis tvirtino, kad teniso aikštynams kreiptis išaiškinimo į VMI patarė teisininkai.

„Teisininkai rekomendavo pasitikslinti, žinant, kad tų įvairių traktavimų yra mūsų institucijose. Be to, vyrauja nevienodas supratimas. Dėl šventos ramybės užsiklausėme, tikėdamiesi gauti patikinimą, kad teisingai mąstome, nes visi aikštynai jau pasikeitę PVM dalį buhalterinėse apskaitose, o čia – netikėtas atsakymas, kuris nustebino ir ganėtinai papiktino teniso bendruomenę“, – apmaudo neslėpė R.Grušas.

VMI apsigalvojo – lengvatą taikys ir tenisui

15min paklausė ir VMI, kodėl teniso aikštynams neplanuojama taikyti PVM lengvatos. Visgi inspekcija tvirtina, kad įvyko nesusikalbėjimas, nes institucija sulaukė netinkamai suformuluoto paklausimo. Tad lengvata bus taikoma ir teniso aikštynams – tuo atveju, jei jie bus išnuomoti pagal paskirtį, t .y. sportavimui.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos teniso čempionatas
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos teniso čempionatas

VMI Teisės departamento vyresn. patarėja Alina Gaudutytė 15min aiškino, kad sporto klubai, įskaitant teniso, krepšinio, futbolo, pasinaudoti lengvatiniu PVM tarifu už teikiamas paslaugas gali tuomet, kai teniso klubas organizuoja užsiėmimus, kurių metu atėjęs žmogus kartu su treneriu, individualiai ar grupėje sportuoja teniso aikštelėje.

„Kitaip tariant, lengvatinis PVM tarifas taikomas sporto klubų lankymui ir kitų asmenų, teikiančių panašias į sporto klubų teikiamas paslaugas (taip pat ir teniso klubų), veiklai“, – aiškino specialistė.

Pasak jos, anksčiau paklausime buvo nagrinėjama PVM lengvatos taikymas ar netaikymas išskirtinai teniso aikštelės nuomai. Kadangi paklausime nuomos tikslas nebuvo įvardintas, mokesčių administratorius laikėsi pozicijos, jog tokiu atveju, kai teniso klubas vykdo ir teniso aikštelės nuomą, – pajamoms, gautoms už aikštelės nuomą, taikomas įprastas PVM tarifas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos teniso čempionatas
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos teniso čempionatas

Vis dėlto A.Gaudutytė informavo, kad įvertinus platesnį paklausimo kontekstą, lengvatinis 9 proc. PVM tarifas bus taikomas suteikiant teisę naudotis sporto infrastruktūra, t. y. teniso kortu ar kitu sporto aikštynu, taip pat kai tai susiję su to infrastruktūros objekto lankymu. Kitaip tariant, kai teniso aikštynai bus nuomojami tiesioginei veiklai – žaisti tenisui, už tai gautos pajamos bus apmokestinamos taikant lengvatinį 9 proc. tarifą.

Teniso aikštynai nuostolius skaičiuoja šimtais tūkstančių

R.Grušas teigia, kad šios lengvatos teniso aikštynai labai laukė, nes jie nukentėjo netgi labiau negu sporto klubai – nuostoliai siekia šimtus tūkstančių.

„Objektai yra milžiniškos apimties, sporto aukštynų plotas apie 4–10 tūkst. kv. m, kiek kainuoja išlaikyti, eksploatuoti – elektra, šildymas, o pajamos nebuvo generuojamos. Šimtai tūkstančių eurų nuostolių“, – tvirtino jis.

„Mums labai svarbi ši lengvata, tam tikra prasme aikštyno ir verslo išgyvenimo klausimas“, – pridūrė Lietuvos teniso sąjungos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius