Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas turizmas: „Visa“ ir „Mastercard“ pasiilgusiems rusams siūlys išvykas į Uzbekijos bankus

Mokėjimų milžinėms „Visa“ ir „Mastercard“ sustabdžius veiklą karą Ukrainoje sukėlusioje Rusijoje, pastarojoje imta ieškoti būdų, kaip gauti priėjimą prie norimų produktų. Rusijos turizmo agentūros siūlys gyventojams keliones į Uzbekiją, kur be įprastų turistinių veiklų, bus suplanuoti ir apsilankymai šios šalies bankuose – juose gyventojai galės gauti „Visa“ ir „Mastercard“ korteles, skelbia Rusijos turizmo asociacija.
"Mastercard" kortelė
"Mastercard" kortelė / „Scanpix“/AP nuotr.

Po to, kai Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą, „Visa“ ir „Mastercard“ šioje šalyje sustabdė operacijas. Rusijos bankuose sąskaitas turintiems gyventojams šios kortelės nebeveikia, gyventojai jomis taip pat negali atsiskaityti užsienyje.

Pasak Rusijos turizmo asociacijos, vienas iš sprendimo būdų galėtų būti nacionalinės Rusijos mokėjimo sistemos „Mir“ plėtra. Pagalbos ranką galėtų ištiesti ir Kinijos „Union Pay“ – bankai galėtų išduoti šias mokėjimo korteles. Visgi kol kas Rusijoje tai vyksta ne taip sparčiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eilė prie banko skyriaus Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eilė prie banko skyriaus Rusijoje

„Didieji bankai galėtų pakankamai greitai išleisti „Union Pay“ korteles, kad pakeistų „Visa“ ir „Mastercard.“ Bet krizės sąlygomis kyla problemų, susijusių su jų tiekimu dideliais kiekiais“, – sako asociacija.

Ji, remdamasi savo šaltiniais, rašo, kad keli Rusijos bankai jau yra prisijungę prie Kinijos mokėjimų sistemos. Tačiau „Union Pay“ kortelių išdavimo pajėgumai yra riboti: per dieną galima išduoti tik apie 1500 kortelių, tai sudarytų 45 tūkst. kortelių per mėnesį.

Didelė paklausa sukėlė kainas – už „Union Pay“ kortelių išdavimą bankai taiko nuo 5 tūkst. rublių (penktadienio kursu, apie 45 eurus) iki 15 tūkst. rublių (136 eurus) siekiantį mokestį. Kartais už skubų kortelės išdavimą prašoma 50 tūkst. rublių (454 eurų).

Rusijos turizmo agentūros jau ėmė siūlyti keliones, kurių metu rusai galės gauti trokštamas „Visa“ ir „Mastercard“ korteles, informuoja Rusijos turizmo asociacija. Viena tokių agentūrų „Vedi Group“ organizuoja trijų dienų ekskursijas į Uzbekiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uzbekistanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uzbekistanas

„Antrąją kelionės dieną turistai galės bankui pateikti prašymą išduoti „Visa“ arba „Mastercard“ kortelę“, – nurodo asociacija.

Turistų patogumui reikalingus bankui dokumentus jie galės pateikti iš anksto. Turistus į banką lydės kelionių organizatoriaus atstovas.

Taip pat antrą ir trečią kelionės dienomis už papildomą mokestį bus galima dalyvauti ekskursijose po Uzbekijos sostinę Taškentą.

Tokia kelionė asmeniui kainuos nuo 23 tūkst. rublių (219 eurų), neįskaitant skrydžio. Skrydžio į abi puses kaina sieks apie 454 eurus.

Tuo metu „Mastercard“ kortelės išdavimo mokestis Uzbekijos bankuose svyruoja maždaug nuo 250 rublių (2,28 euro) iki 500 rublių (4,56 euro). Už „Visa“ kortelės išdavimą teks mokėti nuo 800 (7,30 euro) iki 3000 rublių (27,37 euro).

Rusams neprieinama ir užsienio valiuta

Įvedus sankcijas Rusijai, šios gyventojai mokosi gyventi ir be kitų prekių ir paslaugų, kurios seniau buvo įprastos. Kaip rašė BNS, Rusijoje įvesta griežta kontrolė užsienio valiutos išgryninimui iš banko sąskaitų, valiutos pirkimui už rublius ir jos išvežimui iš šalies. Kita vertus, Rusijos bankų valiutų keityklose JAV dolerių ar eurų eiliniams piliečiams tiesiog neliko.

Rusai turės apsieiti ir be kelionių į Vakarus – dėl sankcijų uždarius Europos šalių oro erdves Rusijos aviakompanijoms, kurios nebegali gauti ir vakarietiškos gamybos lėktuvų dalių, šios išvykos tapo neįmanomos.

123RF.com nuotr./Skrydis
123RF.com nuotr./Skrydis

Rusijoje gyventojai taip pat šluoja ilgo galiojimo maisto produktus, vienas jų – cukrus. Čia taip pat ima trūkti ir spausdinimo popieriaus – jo gamyboje balinimui naudojamas didžiąja dalimi importuojamas natrio chloratas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius