Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Įsigalioja pokyčiai: mažesnėse prekybos vietose pradedami riboti lankytojų srautai

Nuo penktadienio šalyje įsigalioja nauji ribojimai, kurie palies būtinųjų prekių parduotuves, veikiančias be galimybių paso – nuo šiol mažesnėse maisto parduotuvėse, vaistinėse, taip pat turgavietėse bus ribojami lankytojų srautai. O kai kurie prekybos tinklai nuo penktadienio priims tik žmones, turinčius galimybių pasą.
Prekybos centro lankytojai
Prekybos centro lankytojai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kasdien prastėjanti epidemiologinė situacija privertė Sveikatos apsaugos ministeriją griebtis naujų ribojimų – be galimybių paso aptarnaujančiose prekybos vietose nuo šiol turės būti užtikrinamas 30 kv. m prekybos plotas vienam gyventojui. Arba jei parduotuvė yra mažesnė nei 30 kv. m, vienu metu joje galės būti aptarnaujamas tik vienas klientas.

Kaip anksčiau pranešė ministerija, šie pokyčiai palies tas prekybos vietas, kurioms Vyriausybės nutarimu yra numatyta išimtis ir leidžiama aptarnauti žmones, neatitinkančius galimybių paso kriterijų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

Aptarnauti tokius asmenis gali parduotuvės ir turgavietės, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų pardavimas, jeigu prekybos vieta turi atskirą įėjimą iš lauko ir jos plotas neviršija 1500 kv. metrų.

Kai kurie prekybos tinklai jau anksčiau pranešė, kokiu būdu ribos klientų srautus. Pavyzdžiui, „Iki“ pirkėjų skaičių reguliuos pagal prekių vežimėlius ir krepšelius, ši praktika buvo taikoma ir per karantinus.

„Vežimėlių ir krepšelių skaičius apskaičiuojamas taip, kad prekybos vietoje būtų užtikrinamas saugus 30 kv. m plotas vienam pirkėjui. Srautą reguliuojantys darbuotojai užtikrins, kad kiekvienas pirkėjas apsipirktų tik su krepšeliu ar vežimėliu“, – anksčiau pranešė „Iki“.

Tuo metu vokiško kapitalo prekybos tinklas „Lidl“, atsižvelgdamas į priimtus sprendimus, nuo penktadienio pasirinko aptarnauti tik pirkėjus, turinčius galimybių pasą. Iki šiol didžiojoje dalyje „Lidl“ parduotuvių jo nebuvo prašoma, nes parduotuvių prekybinis plotas nesiekia 1500 kv. metrų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Ketvirtadienį, dieną prieš įsigaliojant galimybių pasui „Lidl“, šiose parduotuvėse nusidriekė pirkėjų eilės.

Sprendimas sulaukė kritikos

Antradienį paviešinti SAM sprendimai išsyk sulaukė kritikos. „Camelia“ vaistinių tinklą valdančios „Nemuno vaistinės“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė 15min anksčiau teigė, kad visiems asmenims, nesvarbu, ar jis turi galimybių pasą, ar ne, teks laukti lauke, formuosis eilės.

Pasak jos, dėl naujausio nutarimo eilės gali dvigubėti ar net trigubėti.

A.Budrikienė taip pat tvirtino, jog labiausiai dėl šios tvarkos nukentės maži miesteliai, kurių gyventojams patekimas į gydymo įstaigą yra apribotas, o į vaistinę jie ateina ne tik įsigyti vaistų, bet ir pasikonsultuoti.

Vaistinėje
Vaistinėje

O Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė anksčiau sakė, kad vaistinėms turi būti taikomos išimtys ir srautų ribojimai čia neturi būti taikomi.

Tuo metu didieji prekybos tinklai 15min komentavo, kad prie ribojimų prisitaikys.

Padėtis blogėja

Statistikos departamento duomenimis, trečiadienį šalyje buvo nustatyti 3058 nauji koronaviruso atvejai, mirė 28 žmonės.

Tarp mirusiųjų nuo COVID-19 buvo nepaskiepytas arba paskiepytas nepilnai 21 žmogus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1690 COVID-19 sergantys žmonės – beveik dviem dešimtimis daugiau nei prieš parą, 154 iš jų – reanimacijoje.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 1226,7 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis ūgtelėjo iki 13,2 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius