Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatlaikę aukštų kainų, užsidaro dešimtmečius veikę restoranai: planus temdo ir karas

Pastarosiomis savaitėmis maitinimo sektorių apskriejo žinios apie kelių ilgamečių Vilniaus restoranų uždarymą: duris užvėrė „Greita sraigė“ ir sostinės senamiestyje veikęs „Zoe‘s Bar & Grill.“ Restoranų atstovai sako, kad jų veiklą aptemdė smarkiai išaugusios sąskaitos už energiją, pabrangę maisto produktai ir nežinomybę atnešęs karas Ukrainoje.
Zoe's Bar & Grill
Restorane / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Taupūs klientai ir aukštos sąskaitos

16 metų Vilniuje veikusio „Zoe‘s Bar & Grill“ restorano, įsikūrusio Odminių gatvėje, vadovas Hansas Jurgenas Karlas Weisas 15min sakė, kad pastarieji 2,5 metų buvo itin sunkūs maitinimo ir svetingumo verslams dėl pandemijos, o pastaruoju metu nuotaikas aptemdė Ukrainoje prasidėjęs karas.

Be to, restorano klientai, anot jo, yra taupesni, mažiau išleidžia.

„Žmonės eina į restoranus, bet neišleidžia tiek pat pinigų, kiek anksčiau. Nors ir turime pilną restoraną, bet kiekvienas klientas išleidžia 5 eurais mažiau nei anksčiau. Taigi metų pabaigoje tai vis tiek yra siaubingi skaičiai. Nusprendėme sustabdyti savo veiklą, ateities čia nematome“, – 15min komentavo restorano vadovas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Zoe's Bar & Grill
Lukas Balandis / BNS nuotr./Zoe's Bar & Grill

Pasak verslininko, anksčiau restoranas sulaukdavo daug turistų, tačiau dabar jų sumažėjo. Situaciją sunkina ir smarkiai išaugusios sąskaitos už dujas, elektrą.

„Sąskaita už elektrą gruodį siekė 5 tūkst. eurų. Labai sunku tiek pakelti patiekalų kainas, kad galėtume sumokėti šią sumą. Taip pat ir maisto produktai Lietuvoje yra brangesni nei Vokietijoje. Lietuviai apskritai linkę labai skaičiuoti. Mūsų verslo niša buvo gaminti geresnės kokybės maistą, ne balandėlius ar cepelinus, bet žmonės nenori už tai mokėti“, – užsidarymo priežastis vardijo pašnekovas.

H.J.K.Weissas sakė, kad 14 verslo gyvavimo metų „buvo puikūs“, bet atėjus pandemijai tai priminė „riedėjimą nuo kalno.“

„Lietuvoje dabar nematau galimybių vystyti šią veiklą. Ketinu grįžti į Švediją arba keliausiu į Norvegiją“, – planus apibūdino jis.

Paskutinėmis restorano gyvavimo dienomis čia dirbo apie 14 žmonių. O ankstesnių metų vasaromis dirbdavo ir 30–40.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė

Sprendimą užverti duris praėjusią savaitę paskelbė ir restoranas „Greita sraigė.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Greita sraigė“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Greita sraigė“

„Užsispyrę kovojome su visomis pastaruosius dvejus metus ištikusiomis negandomis, ieškojome sprendimų ir galimybių, o jūs mus palaikėte kaip tik galėjote – už tai jums esame beprotiškai dėkingi. Nepaisant visų pastangų, atėjo laikas pasitraukti, pailsėti ir nuspręsti, ką „Sraigė“ veiks toliau“, – tokia žinute feisbuke restoranas pasidalijo kovo 14 dieną.

Lietuvoje dabar nematau galimybių vystyti šią veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius