Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NEO Finance“: daugėja į biržą einančių jaunų įmonių

Finansinių paslaugų startuolis „NEO Finance“ trečiadienį pradėjo Lietuvoje šiemet pirmą pirminį viešąjį akcijų platinimą (IPO). Įmonės atstovai teigia, kad reiškinys, kuomet jaunos finansinių technologijų (fintech) įmonės žengia į biržą, yra vis dažnesnis.
Finansinės technologijos
Finansinės technologijos / 123RF.com nuotr.

„Lietuvai, kaip fintech šaliai, reikia turėti įmonę, kuri išplatintų akcijas viešai“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė „NEO Finance“ valdybos pirmininkas Evaldas Remeikis.

„Nėra labai retas reiškinys, kad tokios ankstyvos stadijos įmonė eina į biržą. Tikrai yra daugiau pavyzdžių Europoje. Tampa vis populiariau ankstyvojoje įmonės stadijoje pasiūlyti akcijas viešai. Netgi Europoje atsiranda biržų, kurios yra nukreiptos į naujas, sparčiai augančias inovatyvias įmones“, – pridūrė jis.

Trečiadienį prasidėjęs IPO yra išskirtinis tuo, kad jis vykdomas olandiškojo aukciono principu – bus nustatyta tik minimali akcijos kaina, o siūlomą kainą kiekvienas investuotojas galės pateikti individualiai, jis taip pat pasirinks norimą įsigyti akcijų skaičių. Teikti siūlymus bus galima neribotai, skirtingomis kainomis.

„NEO Finance“ valdybos narys Deividas Tumas sako, kad olandiškasis aukcionas visų pirma yra naudingas potencialiems investuotojams.

„Šis būdas pranašesnis tuo, kad kiekvienas investuotojas gali pats nusistatyti kainą. Jis visų pirma yra naudingas potencialiam investuotojui. Antras dalykas, dažnai aukcione galutinė kaina, kurią mokės investuotojas, yra mažesnė negu siūlyta kaina. Toks aukcionas yra įdomus tuo, kad didžioji dalis investuotojų teoriškai turėtų mokėti mažesnę kainą negu siūlė“, – sakė D. Tumas.

Pasibaigus siūlymų teikimų laikui birželio 4 dieną, visi siūlymai bus surikiuoti pagal kainą nuo didžiausios iki mažiausios. Tuomet „NEO Finance“ valdyba nuspręs, kur „dėti brūkšnį“ – kokį kiekį ir už kokią mažiausią pasiūlytą kainą akcijas parduoti.

Galutinė akcijos kaina bus ta pati visiems investuotojams: didesnę kainą pasiūliusiems investuotojams perviršis bus grąžintas.

Įmonė per IPO planuoja pritraukti nuo 0,5 iki 2,5 mln. eurų, gautas lėšas ketinama panaudoti plėtrai. Didžioji dalis, 70 proc. pinigų bus skirta didinti pagrindinį įmonės verslą – planuojama padidinti vartojimo paslaugų per platformą išdavimą iki 5 mln. eurų per mėnesį.

Dalis lėšų bus skiriama investuotojų iš Europos šalių pritraukimui į Lietuvos tarpusavio skolinimo platformą. Taip pat siekiama atlikti galimybių studiją ir išsiaiškinti tarpusavio skolinimo platformos plėtros galimybes per partnerystes ir frančizę kitose Europos šalyse.

Lietuvos bankas „NEO Finance“ yra suteikęs neribotos veiklos elektroninių pinigų įstaigos licenciją.

Tai yra pirmas kartas, kai lietuviškas finansinių technologijų (fintech) startuolis žengia į biržą – „NEO Finance“ akcijas ketinama listinguoti „Nasdaq“ Vilniaus biržos alternatyviojoje „First North“ rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius