-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 22 /15:13

Nerimaujama, kad koncerno „Achemos grupė“ valdymas gali būti perkeltas į užsienį

Koncerno „Achemos grupė“ įmonės yra vienos didžiausių mokesčių mokėtojų Lietuvoje. Trąšų gamykla „Achema“ yra įtraukta į strateginių įmonių sąrašą ir jo pardavimas ar perkėlimas be Lietuvos Vyriausybės sutikimo nėra įmanomas.
Lyda Lubienė
Didžiausia koncerno „Achemos grupė“ akcininkė Lyda Lubienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo pat metu UAB „Achemos grupė“, kuri valdo dukterines koncerno bendroves, į šį sąrašą iki šiol nėra įtraukta. Šaltiniai bendrovėje teigia, kad šiuo metu vyksta aktyvus pasiruošimas koncerno valdymą perkelti už Lietuvos ribų.

Teigiama, kad vienos stambiausių Lietuvos verslo grupių valdymas gali būti perkeltas į Jungtinę Karalystę. Smulkiesiems akcininkams tokie sprendimai kelia nerimą. Tuo pat metu jau daugiau nei pusmetį derinama Užsienio reikalų ministerijos (URM) pasiūlyta įstatymo redakcija, kuri visą koncerną „Achemos grupė“ įtrauktų į strateginių įmonių sąrašą.

Itin svarbios įmonės

URM atstovai 15min teigė, kad „Lietuvos Respublikos strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymas“ buvo priimtas norint apsaugoti valstybei itin svarbias įmones ir įrenginius nuo rizikos veiksnių, kurie gali kelti grėsmę Lietuvos valstybei, jos nacionalinio saugumo interesams ir minimizuoti galimą žalą.

Įmonė „Achema“ į šį sąrašą įrašyta, nes yra stambiausias dujų vartotojas Lietuvoje. Bendrovė sunaudoja apie 40 proc. šaliai tiekiamų dujų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų

Siekiant geriau apsaugoti nacionalinio saugumo interesus, pastaraisiais metais buvo atliekama sisteminė Strateginių įmonių įstatymo peržiūra, kurią koordinuoja Ūkio ministerija.

Nuo 2014 m. į Strateginių įmonių įstatymą įtraukta nuostata dėl strateginės reikšmės sektorių (energetika, transportas, IT, finansai ir draudimas), kuriuos nutraukus, sutrikdžius ar apribojus jų veiklą, taip pat būtų pažeisti nacionalinio saugumo interesai.

„URM pasiūlė į Strateginių įmonių įstatymą įtraukti visą koncerną „Achemos grupė“, nes ši holdingo įmonė valdo nemažai įmonių, kurios patenka į strateginius transporto ir energetikos sektorius, įskaitant AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ KLASCO (skystųjų, biriųjų ir kitų krovinių krova, RO-RO terminalo paslaugos, logistikos paslaugos), UAB „Krovinių terminalas“ (naftos, naftos produktų ir chemijos priėmimas, sukaupimas ir krova į tanklaivius), UAB „Transchema“ (krovinių gabenimas geležinkeliu), UAB „Mockavos terminalas“ (stambaus intermodalinio geležinkelio terminalo ir pramoninio parko projektas), UAB „Renerga“ (elektros gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių), UAB „Centrinis Klaipėdos terminalas“ (Ro-RO, generalinių krovinių krova, kruizinių laivų aptarnavimas)“, – nurodė ministerija.

Svarstymai užsitęsė

Šis URM siūlymas nukeliavo į įstatymo redakciją derinančią Ūkio ministeriją, kuriai šiuo metu vadovauja buvęs Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius. Ministras dar 2016 m. gruodį deklaravo savo ryšius su didžiausiu jo vadovauto regiono darbdaviu ir nuo šio klausimo nusišalino vengdamas viešųjų ir privačiųjų interesų konflikto.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Premjero Sauliaus Skvernelio nurodymu, šiuo klausimu M.Sinkevičių pavaduoti turėtų kita socialdemokratų deleguota ministrė, Teisingumo ministerijai vadovaujanti Milda Vainiutė.

Kaip 15min teigė ūkio ministro patarėjas Mindaugas Janulionis, Ūkio ministerija šiuo metu rengia įstatymo projektą, tačiau jame nėra URM siūlymo: „Užsienio reikalų ministerijos pateiktame Ūkio ministerijai pasiūlyme dėl minėto įstatymo projekto nėra siūlymo įtraukti UAB koncerną „Achemos grupė“ į naująjį minėtojo įstatymo projektą.“

Kol teisės aktas derinamas, 15min pasiekė informacija iš smulkiųjų įmonės akcininkų, kurie nerimauja, jog koncerno jurisdikcijos pakeitimas greitai gali virsti realybe.

Įmonė nekomentuoja

Pasak jų, šiuo metu aktyviai vyksta parengiamieji darbai, samdomi konsultantai. Jeigu koncerno valdymas būtų perkeltas į užsienį, tai stambiesiems verslo grupės akcininkams leistų apeiti ribojimus, kuriuos numato ar ateityje gali numatyti Lietuvos įstatymai.

Teisiniai ginčai tarp bendrovės ir valstybės galėtų būti perkeliami į tarptautinius arbitražus pagal Lietuvos ir Jungtinės Karalystės sutartį dėl kapitalo investicijų skatinimo ir apsaugos.

Bene svarbiausia priežastis įvykdyti šią įmonės pertvarką būtų kur kas lengvesnis bendrovės akcijų pardavimas. Užsienyje įsteigtai įmonei Lietuvos Strateginių įmonių įstatymas negaliotų.

15min susisiekė su „Achemos grupės“ ir „Achemos“ komunikacijos vadovėmis, tačiau įmonių atstovės šį klausimą komentuoti atsisakė. Paprašius bent jau paneigti informaciją, kad tokiai įmonės pertvarkai nesiruošiama, tai padaryta nebuvo.

Pirmadienį po pietų „Achema“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame neigia paskelbtą informaciją apie galimą valdymo perkėlimą į užsienį.

„Koncernas „Achemos grupė“ visada buvo nacionalinio kapitalo bendrovė, dirbusi Lietuvos žmonių ir visos šalies gerovei, – sakė koncerno valdybos pirmininkė Lidija Lubienė. – Mūsų pagrindinė veikla visada vyko Lietuvoje, čia mokėjome ir tebemokame mokesčius, didžiulius infrastruktūros išlaikymo kaštus, esame duonos šaltinis keliems tūkstančiams darbuotojų ir patikimas partneris daugybei šalies įmonių. Koncerno veiklos iškėlimo į užsienį klausimas nebuvo ir nėra svarstomas, o gandų iš neįvardintų šaltinių nekomentuojame“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius