Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuostoliai sveikatos labui: sveikatą skatinančiam verslui, pandemijos metu pagalbos nereikia

Karantinas baigiasi, tačiau vis dažniau nuskamba žinios apie svarstomą dar vieną karantino bangą. Tokios žinios neramina mažuosius verslininkus ir net didžiausi ir geriausią vardą pelnę prekės ženklai priversti ieškoti valstybės pagalbos, spręsdami pasaulinės pandemijos sukeltas bėdas. Nelaimei ne visi žadėtos pagalbos sulaukia.
Treneris stebi sportuojančią merginą.
Treneris stebi sportuojančią merginą. / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Sportas Verslas

Pasaulis po pandemijos kitoks

Pasauliniai tyrimai rodo, kad pandemijos pasekmės jaučiamos visose žmonių gyvenimo srityse. Nukenčia dauguma kontaktines paslaugas teikusių verslų, silpnėja žmonių tarpusavio bendrumo jausmas, o daugelis tyrimų pateikia nerimą keliančius duomenis – sparčiai prastėja žmonių psichinė sveikata. Net iki tol nuotaikos svyravimais ar psichikos sutrikimais nesiskundę žmonės patiria beprasmybės ir tuštumos jausmą, nes sutriko įprastinis gyvenimo būdas ir ne visi gali prisitaikyti prie naujos realybės. Nors tyrimai vienareikšmiškai palaiko sporto, kaip natūralaus antidepresanto ir vieno esminių sveiko gyvenimo būdo aspekto reikšmę, Lietuvos vyriausybė nukentėjusiems sporto klubams padėti atsigauti nuo pandemijos pasekmių neskuba. Todėl kalbiname UAB „Forum Fitness“ vadovę Dovilę Pilipavičienę, kuri situaciją stebi nuo pirmosios su Covid-19 pandemija susijusios dienos.

Didžiausiems irgi reikia pagalbos

Nuo 2003 metų Vilniaus mieste sėkmingai veikęs sporto klubas Forum didžiavosi būdamas vienu didžiausių ir kokybiškiausių sporto klubų Lietuvoje. Jo klientais save su džiaugsmu laikė daugiau kaip du su puse tūkstančio vilniečių, nes čia jų laukė ne tik sporto salė, bet ir didelis baseinas, patogi spa zona, vaikų erdvė, o svarbiausia sporto klubo formuojama bendruomenė. Forum sporto klubo atstovės teigimu, klubas buvo skurtas siekiant propaguoti sveiką gyvenimo būdą ir investuoti į savo sveikatą, renkantis sveikatą tausojantį gyvenimo būdą ir taip taupyti lėšas, kurias vėliau reikėtų – patiems ar su Sveikatos Apsaugos ministerija priešakyje – investuoti į sveikatos atstatymo priemones. Maža to, moderni klubo aplinka ir vienijanti atmosfera sukūrė unikalią bendruomenę, kuri klientams padėdavo į sporto užsiėmimus įtraukti ir bendravimą ar verslo reikalus. Taip susikūrė unikali bendruomenė, atsakanti į vilniečių poreikius turėti sporto ir rekreacijos erdvę, tačiau neplanavusi patirti globalinės pandemijos iššūkio.

Paprašyta pagalba neskuba

Patys pirmieji buvę užsidaryti ir patys paskutiniai pirmojo karantino metu galėję duris atvėrti sporto klubai, ilgus mėnesius gyveno nežinioje ir pavyzdingai laikydamiesi visuomenės saugumą užtikrinančių reikalavimų, tikėjosi vienareikšmiškos valstybės pagalbos, tačiau susidūrė su nelanksčiu valstybės požiūriu.

UAB „Forum Fitness“ vadovė Dovilė Pilipavičienė pasakoja, kad pirmą kartą kreipęsi dėl pagalbos gavo neigiamą atsakymą, kuris buvo argumentuojamas, tuo, kad UAB „Forum Fitness“ savo patalpas nuomojasi iš susijusios įmonės ir dėl šios priežasties nuomos mokesčio kompensacija įmonei nepriklauso. Gautas paaiškinimas skambėjo taip: „nustatytu Aprašo reikalavimu siekiama užtikrinti, kad paslaugos būtų įsigyjamos įprastomis rinkos sąlygomis, kad sutarties šalių sandorio sąlygos nesiskirtų nuo sąlygų, kuriomis sandorį sudaro nepriklausomos įmonės...“ Taigi, čia valstybė baiminasi, o mes tokiu būdu esame baudžiami! Taip dėl nepagrįsto nerimavimo, subsidijos galiausiai negavo nei Nuomotojas, nei Nuomininkas. Mes vertiname tokią sąlyga kaip išties neproporcingą ir pažeidžiančią mūsų teises, nes teisėtai ir sąžiningai sudaryto sandorio dėka, nedalyvaujame valstybės pagalbos programoje, nes yra baiminamasi, jog jis gali būti sudarytas ne rinkos sąlygomis. Kodėl gi tuomet niekas nesiima tokio sandorio vertinti, nenustato jam kriterijų (susijusių su tuo, kad nebūtų iškreipiamos rinkos kainos), o tiesiog jį eliminuoja? Ne kartą prašėme įvertinti mūsų nuomos sutartį, kuri galioja ir faktiškai buvo naudojama jau daugiau nei 10 metų ir kuri mokesčių administratoriams ir auditoriams niekada nekėlė klausimų. Žinoma – paprasčiau tiesiog viską eliminuoti vienų ypu, nei vargintis, siekiant įvertinti kainos objektyvumą.

Sporto atstovai jaučiasi diskriminuojami

Nepaisant daugkartinių paaiškinimų, mums buvo siūloma tiesiog palaukti naujų pagalbos priemonių – lengvatinių paskolų, kas iš ties pasirodė ciniška! Negaunant pajamų imti paskolas nėra atsakinga ir kertasi su bet kokia verslo logika.

Antro karantino metu neigiamas atsakymas dėl subsidijų nemokėjimo jau buvo grindžiamas tuo, jog finansinėse ataskaitose už 2019 metus buvo matomas neigiamas UAB „Forum Fitness“ nuosavo kapitalo ir įsipareigojimų (nuostolių susikaupusių už praėjusius laikotarpius) santykis. Tačiau tokia situacija susidarė dėl 2019 metais (kai niekas negalvojo apie galimas pasaulines pandemijas!) priimto sprendimo investuoti į įrangos ir patalpų atnaujinimą. Nedidelės pajamų dalies svyravimas, kuris daugiau nei trylika metų sėkmingai dirbančios įmonės apskaitoje buvo kompensuotas kitais metais, nepažeidžiant jokių norminių teisės aktų reikalavimų, t.y. veikiant suderinamai su jais, nulėmė šaltą ir negailestingą atsakymą, kad verslas nevertas pagalbos.

UAB „Forum Fitness“ sako, kad toks biurokratiškas atsakymas, kuriuo turėtų tenkintis sporto klubas, yra pateiktas neįsigilinus į situaciją, nes iki šiol įmonė veikė pelningai, kasdien sulaukdama apie 500 vilniečių apsilankymų. Maža to, situaciją dar blogina tai, kad pandemijos bangos visus kartus sutampa su sportuojančiųjų pagausėjimo momentais – vasarą sportuojančiųjų mažiau, tačiau tai vyriausybės nuomonės nepakeičia. Bet kokie paaiškinimai ir pateikiami įrodymai kol kas sulaukė to paties formalaus atsakymo.

Tačiau Dovilė Pilipavičienė teigia, jog vis dar tikisi objektyvaus situacijos išnagrinėjimo, o ne formalių priemonių, dėl kurių iki karantino sėkmingai jau daugiau nei 13 metų veikusi įmonė, kuri jau investavo į naujus įrengimus ir paslaugų kokybės gerinimą (dėl ko 2019 m. finansinėse ataskaitose ir matomas neigiamas kapitalas) – yra traktuojama kaip patirianti sunkumus ir dėl to formaliai netenka galimybės gauti subsidiją ir galimybės bandyti atsigauti po karantino ir jo pasekmių.

„Nesinori tikėti, jog tokiu būdų (įsivesdama formalius kriterijus, kuriais operuojama ir nebandoma objektyviai įsiklausyti į situaciją) valstybė įmones stumia į bankrotą. Manytume, jog valstybės institucijos privalo reaguoti į tokius atvejus ir skatinti subsidijų aprašo formalių kriterijų ar šių kriterijų vertinimo tvarkos pakeitimus, siekiant turėti objektyvius konkrečios situacijos vertinimus, paremtus verslo realijomis ir praktika.“ – sako Dovilė.

Nuostoliai gilėja ir nedirbant

Paklausta ar sustojus lankytojų srautui sustoja ir išlaidos, p. Dovilė nesmagiai nusišypso „juk nepaliksime atnaujintos įrangos dulkėti, o viso pastato nešildomo“. Deja net ir neturint jokių pajamų, įmonė turi eksploatacinių išlaidų, nes patalpas visgi reikia valyti, įrangą prižiūrėti, klientų nelankomus spa kompleksus šildyti. Tokio dydžio patalpų priežiūra kainuoja tūkstančius, kurie įmonės bankroto link kapsi su kiekviena praeinančia diena.

Verslas žiūri toliaregiškiau

Dovilė Pilipavičienė pasakoja: „nors mums pavyko išsiderėti nuolaidą nuomai, tačiau čia vyriausybės nuopelno nėra, tiesiog pandemijos metu nelabai kas skuba nuomotis tokio dydžio ir paskirties patalpas.“

nors mums pavyko išsiderėti nuolaidą nuomai, tačiau čia vyriausybės nuopelno nėra, tiesiog pandemijos metu nelabai kas skuba nuomotis tokio dydžio ir paskirties patalpas.

Verslas geba žiūrėti toliaregiškai ir supranta, kad į bankrotą patekus įmonei, kuri daug metų buvo patalpų nuomotojas, jiems patiems tai irgi nebūtų geriausia strategija. Būtent todėl UAB „Forumo Rūmai“ – Forum palace savininkas ir verslo subjektas, kurio tikslas uždirbti pelną, sutiko padaryti nuolaidą nuomai. Tuo tarpu vyriausybei vilniečių sveikata po karantino ir jų galimybė sportuoti ir sveikatintis po pandemijos rūpesčio nekelia.

Šviesos spinduliai tamsoje

Paklausta kaip tokioje beviltiškoje padėtyje p. Dovilė ir jos komanda nepasiduoda, sporto klubo vadovė atsako, kad pradinės įmonės vertybės ir kolektyvas skatina nenuleisti rankų – po pandemijos Forum sporto klubo vilniečiams tikrai reikės. Valstybė visgi neliko visai akla merdinčio verslo pagalbos šauksmui – buvo skirtos kompensacijos darbuotojų prastovoms mokėti. Tokia pagalba verslą pasiekia smarkiai vėluodama (šio mėnesio algą darbuotojai gautų tik kitą ar dar sekantį mėnesį), tačiau tai padeda išsaugoti darbuotojų darbo vietas. „Sporto klubo treneriai – tikri savo srities profesionalai ir sporto entuziastai, tačiau nelaimei jie kitų profesijų neturi. Sustojus sporto klubų veiklai, jie griebėsi kiekvieno galimo šiaudo – vedė treniruotas internetu (kas pasirodė nepraktiška ir sunkiai pritaikoma), kvietė mažas grupeles sportuoti lauke (minus dvidešimt laipsnių – nėra patraukli aplinka treniruotei) ir mėgino kitas siūlytas alternatyvas, tačiau net mūsų sąmoningieji klientai negali sportuoti tam nepritaikytomis sąlygomis.“ „Kitas dalykas, kuris padeda judėti į priekį ir mėginti prasimušti pro geležines biurokratijos duris yra mūsų klientai, kurie turėdami metines narystes kantriai laikos karantino reikalavimų ir laukė kada gi galės grįžti į pamiltą sporto ir rekreacijos vietą“ – teigi p. Dovilė.

Ko po pandemijos mums nereikės?

Probėgšmais viešojoje erdvėje pasigirdo nuomonės, kad ne visi verslai, neišlaikę pandemijos iššūkio, verti gyvuoti. Tačiau beveik du dešimtmečius veikusi sporto, poilsio ir bendruomenės erdvė, įsikūrusi pačioje Vilniaus širdyje ir besididžiavusi lyderio statusu tikrai nesiruošė tokiai grėsmei. Vyriausybės teigimu, įmonės, nukentėjusios nuo COVID-19 pandemijos pagalbos sulauks, tačiau dabar Nėries pakrantę puošiantys Forum Palace rūmai patiria naują iššūkį ir vyriausybės atstovų abejingumą. Vilniaus gyventojams čia kyla natūralus klausimas, ar visuomenės sveikata pasibaigia pasyviais pandemijos ribojimo veiksmais – karantino reikalavimų laikymusi ir kaukių dėvėjimu – ar vyriausybei būtų verta pažvelgti plačiau ir pasvarstyti kurie verslai padės visuomenės nariams grįžti į naujai susidėliojusio po-pandeminio pasaulio rėmus ir kurti bei palaikyti naujus sveikatos standartus. Galbūt standartus, kur visuomenės narių psichinę ir fizinę sveikatą palaikyti padėtų reguliarus sportas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius