Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakako vienerių metų atrasti savo pašaukimą viešajame sektoriuje

Prieš įsidarbindama viešajame sektoriuje, pašnekovė studijavo žurnalistiką Vilniaus universitete, vėliau pagal specialybę dirbo žiniasklaidoje. Jaunos specialistės karjeros akiratis ypač prasiplėtė baigus magistro studijas Lafboro universitete, Didžiojoje Britanijoje, kur pašnekovė studijavo diplomatiją, užsienio politiką ir šalių valdymą.
A.Naginionytė
A.Naginionytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Po mokslų užsienyje, ieškodama galimybių grįžti į Lietuvą, pašnekovė atrado studijų ar darbo patirties užsienyje turinčius lietuvius atgal į šalį kviečiančią programą „Kurk Lietuvai“. Būtent tada ji pirmą kartą atsidūrė viešajame sektoriuje. „Mano magistro studijos buvo susijusios su politika ir jos formavimu, todėl ši programa atrodė kaip puiki galimybė su visu tuo susidurti praktikoje“, – istoriją pasakoti pradeda pašnekovė.

Idėjos virto kūnu

Anot jos, „Kurk Lietuvai” programa buvo vienas geriausių jos priimtų sprendimų: „Per pusę metų Vidaus reikalų ministerijoje mes su kolega taip įsigilinome į regionų politikos klausimą, kad tapome šios srities ekspertais. Išanalizavę esamą padėti Lietuvoje ir geruosius užsienio pavyzdžius, siūlėme pokyčius regionų politikos kontekste. Labiausiai džiaugiuosi, kad į didelę dalį mūsų pasiūlymų ministerija ir jos kolektyvas atsižvelgė ir jie buvo įgyvendinti.“

A.Naginionytė kartu su kolegomis „Kurk Lietuvai” projekto metu įkūrė ir regioninį karjeros centrą Alytuje „Karjeras”. „Galiu pasidžiaugti, kad greitu metu prasidės šių centrų plėtra ir jie atsiras visoje Lietuvoje. Tai pats geriausias įrodymas, kad programos metu sukurti projektai materializuojasi, o pastangos nenueina veltui, tereikia norėti ir veikti” – džiaugiasi A. Naginionytė.

Programai pasibaigusi jaunoji specialistė priėmė gautą pasiūlymą prisijungti prie tiesioginių užsienio investicijų pritraukimo agentūros VšĮ „Investuok Lietuvoje“ komandos, kurioje dirba jau trejus metus.

Galimybė realizuoti savo idėjas įkvepia

Istorijos herojė teigia, kad darbas su užsienio investuotojais išsiskiria įvairove: „Darbe nėra jokios rutinos, kasdien sutinku įkvepiančių savo srities specialistų ir kiekviena diena yra vis kitokia: skirtingi nesibaigiantys iššūkiai, didelis tempas, daugybė investuotojams iškylančių klausimų – tai labai žavi.“

Be to, pašnekovė kaip didelį savo darbo privalumą išskiria ir veikimo laisvę, kuri duoda akivaizdžiai matomų rezultatų. „Organizacijoje jaučiu sprendimų priėmimo laisvę, su kuria ateina ir reali atsakomybė. Keliu tikslus, siūlau iniciatyvas, vadovai ir kolegos tai palaiko, skatina bandyti naujus dalykus. Tačiau svarbiausia, jog savo darbo metu galiu kurti realų pokytį valstybėje, kuris padėtų į Lietuvą pritraukti dar daugiau tarptautinių kompanijų“, – teigia pašnekovė ir priduria, kad darbas viešajame sektoriuje toli gražu ne nuobodus – tereikia turėti noro veikti.

Vieta kilti karjeros laiptais

Pasak A. Naginionytės, skeptikai neteisūs teikdami, kad viešasis sektorius verčia stagnuoti. „Aš pati asmeniškai tai patyriau – čia dirbu jau trejus metus ir galiu drąsiai pasakyti, kad asmeninis tobulėjimas ir vidinė motyvacija mane lydėjo kiekvieną dieną. Per trečiuosius darbo metus išsikėliau naują iššūkį – iš regionų plėtros projektų vadovės ir infrastruktūros ekspertės tapau investicijų pritraukimo projektų vadove, tad ir šiandien galiu džiaugtis daugybe naujų žinių ir patirčių. Mano istorija – ne vienintelė. Kolegos gali pasidalinti patirtimis, kaip prie „Investuok Lietuvoje“ prisijungė kaip praktikantai, o šiandien eina komandos vadovų pareigas, startavo kaip projektų vadovai, analitikai, o šiandien jie – strategijos vadovai ar strateginiai patarėjai“, – patirtimi dalinasi istorijos herojė.

Lyderiai – ne tik vadovai

„Investuok Lietuvoje“ investicijų pritraukimo projektų vadovė mano, kad lyderystė itin svarbi kiekviename darbe. „Gero lyderio savybė – laiku pastebėti žmones ir padėti jiems augti, suteikiant visas priemones.“

Gero lyderio savybė – laiku pastebėti žmones ir padėti jiems augti, suteikiant visas priemones

Pašnekovė pabrėžė ir vadovo sugebėjimą pateikti konstruktyvų grįžtamąjį ryšį, kad būtų vertinama ne asmenybė, o darbo pasiekimai. Įdomu ir tai, kad A. Naginionytė nesieja lyderystės tik su vadovo pareigomis – ji teigia, kad lyderių galima sutikti ne tik vadovaujančiose pozicijose, bet ir specialistų gretose. Kaip gerą vadovų savybę pašnekovė išskiria ir palankų požiūrį į per laiką pasikeitusius darbuotojo interesus ar smalsumą naujai sričiai:jei „Investuok Lietuvoje” darbuotojas save mato kitoje komandoje ar departamente, jam sudaromos galimybės ir suteikiamas palaikymas šiuos pokyčius įvykdyti.

Ne tik įdomu

„Ne tik jauniems, bet ir visiems sakau, kad dirbti viešajame sektoriuje yra prasminga, nes galima tiesiogiai prisidėti prie valstybės kūrimo. Mano atveju – tai prisidėjimas prie užsienio įmonių atvedimo. Galiausiai matau, kaip mano draugai ir pažįstami įsidarbina tose tarptautinėse įmonėse, atranda karjeros ir tobulėjimo galimybes. Tuo pačiu žinau, kad savo veikla prisidedu ir prie Lietuvos ekonomikos augimo: mano pačios ar bendradarbių užsibrėžti ir pasiekti tikslai kuria teigiamą pokytį valstybėje“, – sako pašnekovė.

Būtent dėl to svarbu, kad viešąjį sektorių dažniau pasirinktų ambicingi, smalsūs, motyvuoti, savo talentu galintys prisidėti prie visuomenės gerovės: „O kad talentingi žmonės rinktųsi dirbti viešajame sektoriuje, juos reikia įkvėpti. Savo pavyzdžiu tai ir noriu padaryti .

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR vidaus reikalų ministerija, kuri įgyvendina Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija – Informavimas apie veiksmų programą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius