TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Parlamentinis komitetas siūlo trečią kartą vertinti „Revolut“ patikimumą

Parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas kreipsis į Seimą, kad jis įpareigotų Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją pakartotinai atlikti „Revolut“ patikrą dėl atitikties nacionalinio saugumo interesams.
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas / „Revolut“ nuotr.

Tokį sprendimą komitetas balsų dauguma priėmė trečiadienį ir patvirtino preliminarų klausimų, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį ši komisija, sąrašą. Tam priešinosi tik du komitete dirbantys konservatoriai Mykolas Majauskas ir Andrius Kubilius, o liberalas Kęstutis Glaveckas susilaikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Jeigu Seimas įpareigos komisiją dar kartą vertinti „Revolut“ veiklą, tai būtų trečias svarstymas. Anksčiau du kartu komisija yra pareiškusi, kad „Revolut“ grėsmių nacionaliniam saugumui nekelia.

Dabar komisijai siūloma atsižvelgti, jog Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba vertina „Revolut“ veiklą kaip rizikingą, tačiau tarnybos nuomonė komisijoje nebuvo tinkamai pristatyta ir aptarta.

Taip pat siūloma komisijai įvertinti tai, kad „Revolut“ įkūrėjo tėvas yra artimas Rusijos valdžiai, todėl „Revolut“ gali būti politiškai pažeidžiamas ir kelti grėsmę Lietuvos finansų sistemos stabilumui.

Be kita ko, komisijai siūloma atsižvelgti ir į tai, ką apie „Revolut“ rašo tarptautinė žiniasklaida bei kokius tyrimus dėl šios įmonės atlieka Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų priežiūros tarnyba. Komitetas taip pat akcentuoja, kad „Revolut“ rizikos valdymas jau šiuo metu reikalauja ir ateityje reikalaus neproporcingų Lietuvos institucijų išteklių.

Komitetas nebesiūlo komisijai atkreipti ypatingą dėmesį į tai, kad Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas galėjo daryti įtaką komisijos pirmininko Almino Mačiulio nuomonei apie „Revolut“. Atsisakyta ir nuostatos, kad Lietuvos bankas gali būti pažeidžiamas dėl savo vaidmens kviečiant „Revolut“ į Lietuvą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alminas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alminas Mačiulis

„Toks investuotojas kaip „Revolut“, mano nuomone, visiškai netinkamas“, – pareiškė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas. Pasak jo, „Revolut“ reputacija yra netinkama, valdymo kompetencijos ir sistemos – nepriimtinos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

Konservatorius M.Majauskas sako, kad „Revolut“ atėjimas į Lietuvą bus naudingas.

„Dabar koncentracija didelė, palūkanos didelės ir ateinantis investuotojas gali padidinti konkurenciją, sumažinti palūkanų kainas“, – teigė jis.

„Revolut Bank“ specializuoto banko veiklą ketina pradėti pirmoje šių metų pusėje. Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas yra ne kartą sakęs, kad kad licencija „Revolut“ buvo išduota įvertinus ne tik finansines rizikas, bet ir iššūkius nacionaliniam saugumui, politines ir geopolitines rizikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius