Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Paskutinius mėnesio sekmadienius prekybos centrus nori uždaryti, o kaip su pramogomis?

Jau kitais metais, jei Seimas galutinai pritars Darbo kodekso pataisoms, prekybos centrus sekmadieniais lankysime rečiau. Seimas po pateikimo pritarė, kad didieji prekybos centrai paskutiniais mėnesio sekmadieniais ir švenčių dienomis nedirbtų. Prekybininkai prognozuoja nuostolius ir svarsto, ar bus leista dirbti pramogų zonose. Pataisų autoriai žada dar tikslinti savo pasiūlymus, kad pramogautojai neliktų namie.
Kino teatre
Kino teatras / 123FR nuotr.

Didžiausi srautai – savaitgaliais

Kalbinti didžiųjų prekybos centrų atstovai tikino, kad tokia pataisa gali neigiamai atsiliepti verslui, juolab kad daugiausiai lankytojų sulaukia savaitgaliais.

„Scanpix“/AP nuotr.
„Scanpix“/AP nuotr.

„Šis sprendimas, be abejo, turės poveikį nuomininkų – mažmenininkų veiklai, nes jie bus priversti ieškoti, kaip išlaikyti pardavimus. Padidėję pirkimai prieš ne darbo dienas vargu ar prilygs pardavimams šventinėmis dienomis. „Ozas“, kaip ir kiti didieji prekybos ir pramogų centrai, daugiausia lankytojų sulaukia savaitgaliais, kai į juos pirkėjai atvyksta su šeimomis ne tik apsipirkti, bet ir papramogauti, drauge praleisti laiką, taip pat – švęsti šeimos ar didžiųjų metų švenčių. Atitinkamai, didžioji dalis mūsų prekybos centro lankytojų bus nusivylę“, – apgailestavo sostinėje įsikūrusio prekybos ir pramogų centro „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė.

Didžioji dalis mūsų prekybos centro lankytojų bus nusivylę, – teigė I.Navickaitė.

Panašios nuomonės laikosi ir Panevėžyje įsikūrusio prekybos centro „Ryo“ vadovė Vilma Paškevičienė.

Tiek didieji tinklai, tiek smulkūs prekeiviai patirtų nuostolių dėl priimtos Darbo kodekso pataisos įsigaliojimo, – tikino prekybos centro atstovė.

„Prekybos centrai analizuoja pirkėjų bei lankytojų srautus, o jie švenčių dienomis išlieka ir netgi padidėja. Didelė dalis prekybos centro lankytojų ateina pramogauti, pietauti, smagiai praleisti laisvalaikį. Poreikis dirbti švenčių dienomis, savaitgaliais išlieka, todėl jis yra tenkinamas.

Tiek didieji tinklai, tiek smulkūs prekeiviai patirtų nuostolių dėl priimtos Darbo kodekso pataisos įsigaliojimo, lankytojai susidurtų su nepatogumais“, – laiške 15min rašė V.Paškevičienė.

Pramogausime ar ne?

Prekybos centro „Ozas“ direktorė tikino, kad dėl naujos Darbo kodekso pataisos kyla nemažai abejonių ir klausimų, ypač neaišku, ar, įsigaliojus naujai pataisai, galės veikti kavinės, restoranai ir kitos paslaugos?

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

„Aptariama Darbo kodekso pataisa kelia nemažai papildomų klausimų ir abejonių. Didžiųjų prekybos centrų, tokių kaip „Ozas“, atveju neatsakyti lieka klausimai dėl juose įsikūrusiu kavinių, restoranų, kitas paslaugas teikiančių vietų, taip pat centre veikiančių smulkiojo verslo atstovų darbo laiko ribojimo. Jei jie turės teisę dirbti, reikės spręsti, ar verta atidaryti visą prekybos ir pramogų centrą, kai jame veikia ne visi nuomininkai, ir kokią veiklą vykdyti, kad būtų galima išlaikyti lankytojų srautą tomis dienomis“, – teigė I.Navickienė.

„Akropolis Group“ rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas pažymėjo, kad jei parduotuvės nedirbs, lankytojams vis tiek ir toliau siūlys pramogas.

„Bet kokie ribojimai, be abejo, sukels tam tikrų nepatogumų žmonėms – tiek Lietuvos gyventojams, tiek ir į šalį atvykstantiems svečiams. Kitą vertus, „Akropolis“ yra prekybos ir pramogų centras, tad lankytojams, manau, ir toliau galėsime siūlyti smagiai leisti laiką – ledo arenose, kino centruose, boulinguose, dešimtyse kavinių ir restoranų“, – tikino D.Mertinas.

Ramina – paslaugas teikti galės

Darbo kodekso pataisą Seime įregistravęs frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis 15min pabrėžė, kad, įsigaliojus pakeitimui, paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis nedirbtų tik parduotuvės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Kino teatrai dirbs kaip ir dirbę, pavyzdžiui, kad ir sausio 1–2 dienomis – tai yra ne prekybos, o paslaugų sektorius. Tiek teatrai ar ledo arenos yra skirtos laisvalaikiui, poilsiui, todėl nepapuola į prekybos centrų sąvoką – kokiu laiku jie dirbs ar nedirbs, sprendžia savininkas ar įmonė. Jei kalnų slidinėjimo kurortai nuspręstų nedirbti pirmosiomis metų dienomis, ko gero, tai būtų nenormalu, o prekybos centrai nedirbs“, – aiškino parlamentaras.

Tiek teatrai ar ledo arenos yra skirtos laisvalaikiui, poilsiui, todėl nepapuola į prekybos centrų sąvoką, – sakė R.Žemaitaitis.

R.Žemaitaitis pridėjo, kad ši Darbo kodekso pataisa netrukus bus išsamiau papildyta.

„Netrukus pataisą papildysime – apibrėšime kvadratūros dydį, kad išsaugotume mažas parduotuvėles. Patikslinsime, kad iki 100 kvadratinių metrų nuo paslaugos teikimo vietos esantis prekybinis taškas galėtų dirbti. Pavyzdžiui, kad prie kino teatro būtų galima nusipirkti ir spragėsių, o ne tik bilietus į kiną“, – teigė pataisą įregistravęs Seimo narys.

Projektas Seime turėtų būti svarstomas rudenį. Numatyta, kad įstatymas įsigalios kitų metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius