Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaugos.lt: Negabių nebūna: efektyvūs kalbų mokymosi metodai

Kaip greitai ir efektyviai išmokti užsienio kalbų, kad praplėstume darbo galimybes, laisvai bendrautume keliaudami po pasaulį, susikalbėtume su emigracijoje gyvenančiais anūkais ar tiesiog, labiau save gerbtumėte. Savo patirtimi dalijasi užsienio kalbų mokytojai Richardas Udes ir Laura Kildė.
Anglų kalba
Anglų kalba / 123RF.com nuotr.

Reikalinga kasdieninė praktika

Anglų ir olandų kalbų mokytojas, penkerius metus Vilniuje gyvenantis olandas Richardas Udes, beje, puikiai kalbantis lietuviškai, teigia, jog nėra vieno sėkmingo užsienio kalbos mokymosi būdo. „Galiu pasidalyti savo patirtimi, kaip aš mokiausi lietuvių kalbos: pirmiausia, nusipirkau vadovėlį ir daug bendravau su žmonėmis. Vadovėlis tikrai labai naudingas, nes reikia perprasti gramatiką ir kalbos taisykles. Reikalingas ir mokytojas, padedantis tobulinti kalbos įgūdžius. Tačiau svarbiausia, kalbą reikia nuolat „vartoti“, t. y. lavinti įgūdžius – klausyti, skaityti, rašyti, kalbėti. Reikalinga kasdieninė praktika“, – pasakoja Richardas, šiuo metodu pasiekęs puikių rezultatų besimokydamas ne tik lietuvių, bet ir ukrainiečių (R. Udes studijavo Kijeve – red. past.) bei japonų kalbų.

Asmeninio arch. nuotr./Richardas Udes
Asmeninio arch. nuotr./Richardas Udes

Mokyklos „Kalbos draugai“ įkūrėjas R. Udes skirtingais metodais dirba su pradedančiaisiais mokytis ir norinčiais tobulinti užsienio kalbų įgūdžius. Tiesa, gana retai pasitaiko žmonių, kurie nori mokytis anglų kalbos pradmenų, daugelis ieško mokytojo siekdami tobulinti įgūdžius. Tokie žmonės sako, kad nepaisant pastangų nuolat skaityti, klausyti anglų kalbos, jiems sunku laisvai bendrauti užsienio kalba. Atvirkščiai su olandų kalba – Lietuvoje nedaugelis moka šią kalbą, į mokytoją kreipiasi norėdami pradėti nuo pirmųjų pamokų.

Mokydamas užsienio kalbos pradmenų, R. Udes remiasi užduočių mokymo metodu („Task–based teaching“). Tai specialios užduotys, susijusios su kasdienybe. Pirmoji pamoka skirta išmokti save pristatyti, pasisveikinti, atsisveikinti. Antroji pamoka skirta laikui, išmokstama susitarti dėl susitikimo ir pan. Vėliau gilinamasi į gramatiką, nauji įgūdžiai įtraukiami į šnekamąją kalbą.

Svarbu neprarasti įgūdžių

„Jei žmogus nori tobulinti kalbėjimo įgūdžius, reikia kuo daugiau praktikos. Dirbdamas su vienu mokiniu ar grupe, pasirenkame temą, kuri įdomi besimokantiems žmonėms. Tokių pokalbių metu būna daug naujų žodžių, pataisau, jei pasitaiko stiliaus ar žodyno klaidų“, – pasakoja Richardas.

Jei mokiniai pageidauja, dirbama ir su tekstu, kuris padeda giliau panagrinėti gramatiką, užpildyti žodyno spragas. „Tai papildomas metodas, kuris stiprina kalbėjimo įgūdžius“, – teigia mokytojas.

Išmokus užsienio kalbos, labai svarbu neprarasti kalbos įgūdžių. Jei gyvenate Lietuvoje ir neturite su kuo pasikalbėti angliškai, Richardas pataria paieškoti internetinių puslapių, kuriuose galima susirašinėti su užsieniečiai: „Temos pačios įvairiausios – nuo buitinių iki filosofinių. Pasirinkite tai, kas jus labiausiai domina. Tai padeda išlaikyti aktyvų kalbos vartojimą.“

Taip pat išbandykite kitą būdą – kalbėkite užsienio kalba per „Skype“. „Iš pradžių gali būti baisu, todėl reikia tam tikro pasitikėjimo savimi, bet viskas yra įmanoma“, – drąsina mokytojas.

Bendrauti galima ne tik internetu. Pasak Richardo, Vilniuje gyvena tikrai daug užsieniečių. Galima rasti įvairių renginių, vyksta pokalbio stalai („conversation tables“), kur turėsite galimybę pabendrauti angliškai.

Dar vienas patarimas – pradėkite mąstyti užsienio kalba. „Aš pats išbandžiau šį būdą, kai mokiausi lietuvių kalbos. Tai labai padeda sudėlioti išmoktus žodžius į sakinius ir išlaikyti įgytus įgūdžius“, – teigia R. Udes.

Patarimai kiekvienai dienai

Pasak mokytojo, norint nepamiršti užsienio kalbos, svarbiausia – nuolatinis kartojimas. Tam reikėtų skirti vieną valandą kasdien. „Suprantu, kad tai sunku įgyvendinti, todėl leiskite sau bent 2–3 pamokas per savaitę. Bet vien pamokų neužteks, reikia 15–30 min. savo asmeninio laiko kasdien. Taip pat svarbu savarankiškai pildyti žodyną, lavinti klausymo įgūdžius, stengtis mąstyti užsienio kalba“, – pataria Richardas.

Dažnai manoma, kad vienas gabus užsienio kalbų mokymuisi, o kitas – ne. R. Ubes patikslina, kad tai nėra teisingas požiūris, dažniausiai tai tik asmeninė nuomonė apie save. „Tenka susidurti su mokiniais, kurie mano, kad jie nėra gabūs. Gal jiems nepasisekė su mokytojais, gal lėmė kitos priežastys, bet kaip mokytojas matau jų pažangą. Tiesa tai, kad vieni greičiau išmoksta užsienio kalbą, kitiems reikia dirbti daugiau. Jeigu manote, kad esate negabus, reikia daugiau darbo ir pasieksite tą patį rezultatą, kuris mokosi greičiau. Pažangą padeda pasiekti skaitymas, klausymas, kalbėjimas“, – pataria Richardas Udes.

Naudojama autentiška aplinka

Antreprenerė, Vilniaus universiteto lektorė, užsienio kalbų mokyklų įkūrėja ir knygos „Business English Express“ autorė Laura Kildė teigia, kad užsienio kalbos mokymasis reikalauja nuolatinio kalbos vartojimo: „Moksliniais tyrimais įrodyta, kad greitai kalbos išmokti neįmanoma. Tačiau efektyviai kalbos mokytis gali kiekvienas ir yra įvairūs metodai mokantis savarankiškai ir su mokytoju.“

L. Kildė remiasi metodu, kai žmogus mokosi autentiškoje užsienio kalbos aplinkoje: „Labai svarbu klausimo priemonės, tai gali būti BBC radijas, arba iš interneto atsisiųstos naujienos. Taip pat patartina žiūrėti filmus, tai labai geras startas, ypač filmai su subtitrais. Pradedantiesiems gali būti sudėtinga, nes daug nežinomų žodžių, bet vis tiek naudinga.“

Asmeninio arch. nuotr./Laura Kildė
Asmeninio arch. nuotr./Laura Kildė

Pasak L. Kildės, dažnai mamos motinystės atostogų metu kartu su vaikais žiūri animacinius filmukus ir džiaugiasi rezultatais, nes vartojamas panašus žodynas, kartojasi žodžiai, frazės. „Mokantis kalbos labai svarbu nuolatinis kartojimas“, – pabrėžia lektorė.

Skaitymas duoda gerų rezultatų

Remdamasi savo asmenine patirtimi, Laura mano, kad geri rezultatai pasiekiami skaitant užsienio kalba: „Tik reikėtų pasirinkti pagal savo asmeninius interesus ir kalbos mokėjimo lygį. Jei skaityti bus per sunku, per daug nežinomų žodžių, gali dingti motyvacija mokytis.“

Savo klientams L. Kildė rekomenduoja knygas pagal kiekvieno individualius lūkesčius. Pavyzdžiui, pažengusieji mėgsta skaityti Yuval Noah Harari „Homo sapiens“. Dabar knygynuose yra labai daug literatūros anglų kalba verslo tematika. Pradedantiesiems patartina skaityti pasakas vaikams.

Gera mokymosi priemonė – atsiųsti iš internetinių platformų tekstų įvairiomis temomis pagal savo interesus: pomėgiai, bendravimas, kasdienės situacijos, darbo specifika ir kt. „Kai skaitome tai, kas iš tiesų įdomu ir aktualu, informacija pasiekia greičiau ir efektyviau“, – akcentuoja kalbos mokytoja.

Taip pat Laura pataria savo klientams laisvalaikiu skaityti žurnalus ir laikraščius. Verslo, teisės specializuotą anglų kalbą tobulinti padeda leidiniai „Financial time“, „Economist“ ir kt.

Geriausias metodas yra bendravimas

Mokantis užsienio kalbą geriausias metodas yra bendravimas. Pasak Lauros, yra daug specializuotų kursų, kalbų mokyklų, kur galima susitikti bendraminčius, pasirinkti gerą dėstytoją, kuris nukreiptų tinkama linkme. „Tik nereikėtų apsiriboti vienu dėstytoju, patartina lankytis renginiuose, kur yra galimybė pabendrauti su įvairiais žmonėmis“, – pataria L. Kildė.

Tobulinti kalbos įgūdžius padeda ir socialinės medijos, pavyzdžiui, „Duolingo“.

Lietuvoje atsiranda vis daugiau galimybių, kaip panaudoti autentišką anglų kalbos aplinką. Pavyzdžiui, restorane galima paprašyti meniu anglų kalba, reikėtų skaityti reklamas, lankstinukus ir kt. „Mokantis būtina kuo daugiau autentiškų situacijų, juk ne visi turi galimybių keliauti ar gyventi toje šalyje, kurios kalbos mokosi“, – pataria L. Kildė.

L. Kildei lengviau suprasti savo klientus padeda tai, kad pati mokosi, tobulina prancūzų kalbą: skaito knygas, žiūri filmus, kartą per savaitę turi pamoką per „Skype“, bendrauja su savo mokytoja. „Buvau išmokusi ir ispanų kalbos pradmenų, bet netobulinau įgūdžių ir kalbą natūraliai pamiršau. Tai tik įrodo, kad išmoktą kalbą reikia nuolat tobulinti ir vartoti“, – teigia Laura Kildė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius