Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patikimų labdaros ir paramos fondų – 564

Iš Lietuvoje veikiančių daugiau nei 1350 labdaros ir paramos fondų bei organizacijų, tik mažiau nei pusę jų galima vadinti patikimomis – jos neturi sąsajų su bankrutavusiomis ar teismuose įklimpusiose organizacijose, jose įdarbintas bent 1 darbuotojas, įmonės yra pateikę finansines ataskaitas už 2020 m., rodo atvirų duomenų platformos „Okredo“ ir duomenų analitikos bendrovės „Scorify“ labdaros ir paramos fondų apžvalga, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Labdara
Labdara / 123RF.com nuotr.

„Artėjant gyventojų pajamų mokesčių deklaravimo pabaigai, įvairios paramą gaunančios organizacijos suskubo priminti gyventojams apie savo labdaringą veiklą ir kviečia joms skirti dalį gyventojų pajamų mokesčio, – sako „Okredo“ vadovė dr. Gerda Jurkonienė. – Tačiau gyventojus ragintume atidžiau analizuoti organizacijas, kurioms ketina skirti savo pajamų dalį. Gyventojai turėtų kelti kelis svarbius klausimus – ar organizacija turi darbuotojų, ar yra pateikusi Registrų centrui 2020 m., o galbūt ir 2021 m. finansinę ataskaitą, ar jos interneto puslapyje bei socialinių tinklų paskyrose yra pateikiamos naujienos apie organizacijos veiklą, galbūt įkelta veiklos ataskaita“.

Tik mažiau nei trečdalis – 614 organizacijų yra pateikę savo 2020 m. finansines ataskaitas. Be to duomenys rodo, kad 132 labdaros ir paramos organizacijos turi neigiamų verslo sąsajų – įmonių vadovai ar steigėjai yra susiję su bankrutuojančiomis ar bankrutavusiomis įmonėmis, steigėjų valdomos įmonės turi turto areštų ar kaip atsakovai dalyvauja teismuose.

„Prasidėjus karui su Ukraina, Lietuvoje įsikūrė nemažai naujų organizacijų, kurios renka paramą ir skirią ją ukrainiečių kovai – tiek ir pačioje Ukrainoje, tiek ir remia Lietuvoje apsigyvenusius ukrainiečius, – sako G.Jurkonienė – Šias naujai įsikūrusias organizacijas taip pat reikėtų vertinti atidžiai, pasidomėti jų veikla. Nors ir naujos, tačiau patikimos organizacijos labai aiškiai atsiskaito apie savo veiklą savo rėmėjams, dalinasi naujienomis, aiškiai komunikuoja socialiniuose tinkluose. Pvz., jau daugiau nei 120 organizacijų yra pateikusios savo finansinę ataskaitą už 2021 metus, norėdamos kuo anksčiau atsiskaityti už savo veiklą visuomenei“.

Pasak G.Jurkonienės, skaidrumo paramos ir labdaros srityje trūksta, ne visos organizacijos atsiskaito visuomenei net ir apie gautą gyventojų pajamų mokesčių dalį. Pernai metais 739 organizacijos gavo 2,2 mln. Eur. gyventojų paskirtos paramos pajamų deklaravimo metu, tačiau 112 iš jų nėra deklaravę savo pajamų 2020 m.

„Paramą gaunančios organizacijos turėtų reguliariai ir laiku pateikti savo finansines ataskaitas, siekti didesnio skaidrumo dažniau ir atviriau atsiskaitydamos už savo veiklą visuomenei, gyventojai turėtų domėtis savo remiamomis organizacijomis. Deja, kol kas kitų įrankių, kaip atrinkti patikimas paramos gavėjas nuo piktnaudžiaujančių nėra“, – sako „Okredo“ vadovė.

Peržvelgti labdaros ir paramos fondų duomenis galima atvirų duomenų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius