-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per pusmetį – mažiausiai aštuonios žinomų Rusijos oligarchų mirtys: kai kurias supa įtartinos aplinkybės

Nuo sausio pabaigos nusižudė arba per kol kas neišaiškintus nelaimingus atsitikimus žuvo mažiausiai aštuoni žinomi Rusijos verslininkai – šeši iš jų susiję su dviem didžiausiomis Rusijos energetikos bendrovėmis, rašo CNN.
Ravilis Maganovas (dešinėje) ir Vladimiras Putinas
Ravilis Maganovas (dešinėje) ir Vladimiras Putinas / „Lukoil“ nuotr.
Temos: 2 Oligarchija Rusija

Keturi iš jų buvo susiję su Rusijos valstybine energetikos milžine „Gazprom“ arba viena iš jos dukterinių įmonių, o kiti du – su didžiausia privačia Rusijos naftos ir dujų bendrove „Lukoil“, teigiama CNN straipsnyje.

Šių metų pradžioje ši bendrovė viešai pasisakė prieš Rusijos karą Ukrainoje, ragindama užjausti aukas ir užbaigti konfliktą.

Pasak Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS, „Lukoil“ direktorių tarybos pirmininkas Ravilis Maganovas šią savaitę mirė iškritęs pro Maskvos ligoninės langą.

Ketvirtadienį „Lukoil“ patvirtino mirtį savo interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

R.Maganovas „mirė po sunkios ligos“, – rašoma „Lukoil“ pranešime, kuriame neužsimenama apie iškritimą per langą. „R.Maganovas labai prisidėjo ne tik prie bendrovės, bet ir viso Rusijos naftos ir dujų sektoriaus plėtros“.

Kitas aukščiausio lygio „Lukoil“ vadovas Aleksandras Subbotinas gegužės mėnesį buvo rastas negyvas netoli Maskvos, pranešė TASS. Rusijos valstybinė naujienų agentūra citavo pareigūną, kuris teigė, kad pagalba buvo iškviesta pas be sąmonės gulintį vyrą, kuriam sutriko širdies veikla.

TASS pranešė, kad policija dėl šio atvejo pradėjo baudžiamąjį tyrimą.

Ryšiai su „Gazprom“

Pirmoji iš šiemet užregistruotų Rusijos verslininkų mirčių fiksuota 2022 m. sausio 30 d., kai savo name Leninskio kaime, netoli Leningrado, rastas negyvas „Gazprom“ aukščiausio lygio vadovas, pranešė Rusijos leidinys „RIA Novosti“.

RIA pranešė, kad įvykio vietoje rastas atsisveikinimo raštelis ir kad tyrėjai tiria mirtį kaip savižudybę. Rusijos nacionalinis transliuotojas „RenTv“ nustatė, kad vyras yra Leonidas Šulmanas, bendrovės „Gazprom Invest“ transporto vadovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“

Praėjus vos mėnesiui, tame pačiame kaime buvo rastas negyvas dar vienas aukščiausio lygio „Gazprom“ vadovas. Kaip rašo nepriklausomas Rusijos laikraštis „Novaja Gazeta“, vasario 25 d. Aleksandras Tiulakovas buvo rastas negyvas savo garaže. „Novaja Gazeta“ pranešė, kad jis nusižudė.

„Gazprom“ neatsakė į CNN užklausas. CNN paprašė Rusijos tyrimų komiteto pakomentuoti šiuos du atvejus, tačiau atsakymo taip pat negavo.

Dar du Rusijos verslininkai, susiję su „Gazprom“, balandžio mėnesį, pasak policijos pareigūnų, mirė dėl nužudymo ir kitų neįvardytų aplinkybių.

Vienas iš jų, Vladislavas Avajevas, buvęs banko „Gazprombank“ viceprezidentas, buvo rastas negyvas kartu su žmona ir dukra savo bute Maskvoje balandžio 18 d., pranešė TASS.

„Twitter“ nuotr./Vladislavas Avajevas
„Twitter“ nuotr./Vladislavas Avajevas

Remdamasi šaltiniu teisėsaugos institucijose, TASS teigė, kad valdžios institucijos tiria Avajevų mirtis kaip nužudymus ir savižudybę.

TASS citavo Maskvos tyrimų komiteto atstovę Juliją Ivanovą, kuri pasakojo, kad Avajevų kūnus aptiko giminaitis. Jam šeimos vairuotojas ir auklė pranešė negalintys susisiekti su šeima nei telefonu, nei patekti į butą, nes durys užrakintos iš vidaus, rašo CNN.

Buvęs „Gazprombank“ viceprezidentas Igoris Volobujevas, neseniai išvykęs iš Rusijos į Ukrainą, CNN sakė nemanantis, kad V.Avajevas nusižudė pats.

„Jo darbas buvo susijęs su privačia bankininkyste. Vadinasi, jis turėjo reikalų su VIP klientais. Jis buvo atsakingas už labai dideles pinigų sumas. Taigi, ar jis nusižudė? Nemanau. Manau, kad jis kažką žinojo ir kad kėlė tam tikrą riziką“, – balandį CNN sakė I.Volobujevas.

Rusijos tyrimų komitetas neatsakė į CNN prašymą pakomentuoti šią bylą.

Praėjus vos dienai, balandžio 19 d., Sergejus Protosenija, buvęs dujų gamintojos „Novatek“, kuri iš dalies priklauso „Gazprom“, vadovas, buvo rastas negyvas savo namuose Lloret de Mar, Viduržemio jūros kurorte Ispanijoje.

Jo žmonos ir dukters kūnai su smurto žymėmis buvo rasti prabangiame šeimos name, praėjusią savaitę CNN sakė oficialus šaltinis, artimas tyrimui, o S.Protosenijos kūnas, pasak šaltinio, buvo rastas sode lauke.

Sūnus abejoja pirminėmis išvadomis

Žironos provincijos, kurioje yra Lloret de Mar miestas, Katalonijos policija penktadienį CNN sakė, kad nuo to laiko baigė bylos tyrimą ir išvadas nusiuntė teismui. Policijos pajėgos teigė, kad jų išvadose teigiama, jog tai – dviguba žmogžudystė, o vėliau – savižudybė.

Balandžio mėnesį kalbėdamas su „Daily Mail“ S.Protosenijos sūnus suabejojo šia įvykių versija ir teigė, kad jo tėvas buvo nužudytas.

„Katalonijos policija priėmė sūnaus pareiškimus. Kitos hipotezės buvo atmestos. Taip pat atmesta triguba žmogžudystė“, – tuomet CNN sakė policijos atstovas spaudai. „Kad tai buvo rusų mafijos darbas? Na, ne“, – pridūrė pareigūnas.

Rastas negyvas savo namuose Anglijoje

Ukrainoje gimęs rusų kilmės naftos ir dujų milijardierius Michailas Votfordas vasario 28 d. buvo rastas negyvas savo namuose Surėjuje, Anglijoje.

Surėjaus policija sakė CNN nemananti, jog būta kokių nors įtartinų aplinkybių.

Kitas Rusijos verslininkas Vasilijus Melnikovas kovo pabaigoje buvo rastas negyvas kartu su savo šeima Nižnij Novgorode, pranešė Rusijos laikraštis „Kommersant“.

V.Melnikovui priklausė medicinos reikmenų bendrovė „MedStom“. Rusijos tyrimų komiteto duomenimis, 43 metų vyras, jo 41 metų žmona ir du 4 ir 10 metų amžiaus vaikai buvo rasti kovo 23 d. mirtinai subadyti peiliu.

Komitetas nenurodė V.Melnikovo pavardės, tačiau žuvusiųjų amžius ir įvykio vieta sutampa su „Kommersant“ pranešimu.

Tyrimų komiteto regioninis skyrius nepateikė naujausios informacijos apie tyrimo eigą ir neatsakė į CNN prašymą pateikti komentarą. Incidento metu kovo mėnesį jis teigė, kad „nebuvo jokių nesankcionuoto patekimo į butą požymių“ ir kad „buvo rasti ir paimti peiliai“.

„[Tyrėjai] svarsto kelias įvykio versijas, įskaitant tai, kad šeimos galva nužudė vaikus ir žmoną, o po to mirė pats“, – teigė komitetas.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius