-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Donaldo Trumpo pergalės amerikiečiams pigesnius sportbačius teks pamiršti

JAV prezidentu išrinktas Donaldas Trumpas ne kartą pareiškė, jog sieks pokyčių šalies prekybiniuose santykiuose. Konkrečiai jis priešinasi Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarčiai (TPP), kurią jos kritikai vadina naudinga didžiosioms korporacijoms, o ne eiliniams amerikiečiams.
„Adidas“ Stan Smith sportiniai bateliai
„Adidas“ Stan Smith sportiniai bateliai / Vida Press nuotr.

Kaip rašo businessinsider.com, sutarties oponentai tvirtina, jog ji JAV įmones vilioja perkelti savo gamybą į Azijos šalis.

Nors JAV Kongresas dėl TPP dar nebalsavo, dėl jos sutarties po D.Trumpo pergalės šiuo metu smarkiai abejojama. Teigiama, kad D.Trumpo komanda pasiryžusi per pirmąsias šimtą savo darbo dienų patraukti JAV iš šios sutarties.

Didelė dalis JAV parduodamos avalynės pagaminama Azijos šalyse, kurios pasirašė TPP.

Didelė dalis JAV parduodamos avalynės pagaminama Azijos šalyse, kurios pasirašė TPP. Ką tai reiškia sportbačių kainoms?

Tarifai, JAV taikomi avalynei, svyruoja nuo 5 iki 40 proc. priklausomai nuo gamybai naudojamos medžiagos.

Šiuo metu 97 – 99 proc. amerikiečiams parduodamų sportbačių yra pagaminta ne šioje šalyje, o kasmet už jų įvežimą yra sumokama beveik 3 mlrd. dolerių tarifų. Daugiau nei pusė milijardo dolerių atkeliauja iš dviejų TPP šalių – Vietnamo ir Malaizijos.

Tiesa, Kinija, esanti didžiausia batų eksportuotoja į JAV, į TPP susitarimus įtraukta nebuvo, skirtingai nei antrą vietą pagal batų eksportą užimantis Vietnamas.

Jeigu Vašingtonas pritartų TPP sutarčiai, tarifai sportbačiams, atkeliaujantiems, pavyzdžiui iš Vietnamo, sumažėtų ir tai skatintų įmones perkelti gamybą iš JAV.

Visa tai gerokai sumažintų sportbačių kainą JAV rinkoje.

Štai didžiausia sportbačių gamintoja pasaulyje „Nike“ neslepia esanti TPP rėmėja. Bendrovei priklauso 26 sportbačių gamyklos Vietname, iš kurių dauguma gamina JAV rinkai.

Vokietijos sportinės avalynės gamintojas „Adidas“ taip pat remia sutartį dėl panašių priežasčių.

Tiesa, amerikiečių bendrovė „New Balance“, kuri ketvirtadalį savo sportbačių gamina JAV, sutarčiai priešinasi. Neseniai kompanija dar sykį pakartojo savo nusistatymą prieš TPP, o tai kai kurie amerikiečiai suprato kaip paramą D.Trumpo politikai.

Rezultatų ilgai laukti neteko – daugybė žmonių protestuodami „New Balance“ sportbačius pradėjo deginti ir mesti į šiukšliadėžes.

Dėl naujai išrinkto JAV prezidento nusistatymo prieš TPP ir kai kurių sportbačių gamintojų iniciatyvų, kaip antai, pilnai automatizuotos „Adidas“ gamykla Atlantoje atidarymo, sportbačiai amerikiečiams artimiausiu tikrai neatpigs. Vis dėlto, tikimybė, kad ant batelių vis dažniau puikuosis užrašas „Pagaminta JAV“, šiuo metu didesnė nei anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius