-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po karantino sugrįžti į biurus nori ne visi: daugėja pageidaujančių dirbti iš namų

Jau pusantro mėnesio besitęsiantis karantinas požiūrį į darbą iš namų pakeis visiems laikams. Nuostatas į nuotolinį darbą keičia ir įmonės, ir darbuotojai. Apklausos atskleidžia, kad daugėja darbuotojų, kurie po karantino nebenori sugrįžti į biurą. Jie tvirtina, kad dirbdami iš namų jie ir produktyviau atlieka užduotis, ir sutaupo laiko savo pomėgiams.
Darbas iš namų
Darbas iš namų / 123rf.com nuotr.

26 metų klientų aptarnavimo specialistės Dajanos Jonynaitės gyvenime šiuo metu yra mažiau streso, skubėjimo ir daugiau laiko sau ir savo pomėgiams.

O pagrindinė šio pokyčio priežastis – darbas iš namų. Mergina pasakoja, kad pradėjusi dirbti iš namų ji sutaupė mažiausiai 3 valandas per dieną – tiek automobilio neturinčiai Dajanai užtrukdavo kelionė viešuoju transportu iš namų Pagiriuose į darbą Vilniuje.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Dajana Jonynaitė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Dajana Jonynaitė

„Aš esu prie tų, kurie mielu noru sutiktų dirbti iš namų ir po karantino. Kadangi darbe nėra gyvų susitikimų su klientais, viską galima atlikti nuotoliniu būdu, tai viskas, ko reikia – kompiuteris ir internetas. Darbo iš namų privalumai, kad galiu susikurti patogią darbo aplinką, turiu daugiau laisvo laiko sau, šeimai, gyvūnams ir namų ruošai“, –privalumus 15min vardijo D.Jonynaitė.

Anksčiau visi namų ruošos darbai atsidėdavo savaitgaliams, o dabar Dajana džiaugiasi, kad savaitgaliai laisvi, nereikia pusę dienos skalbti ir tvarkytis.

Dabar ir streso nėra, ir miegi gerai, ir nuovargio neliko. O juk anksčiau kankino chroniškas nuovargis: kiek bemiegotum – neišsimiegojusi, kiek beatsipalaiduotum – įsitempusi, – darbo iš namų privalumų įžvelgia Dajana.

Sutaupiusi kelias valandas per dieną Dajana pagaliau galėjo skirti laiko ir, kaip pati sako, mažiems norams – pradėjo užsiimti joga, ilgiau vaikščioti su šunimis, sveikai maitintis.

„Anksčiau visiškai nerasdavau laiko sportuoti, gyvenimas buvo suštrichuotas autobusų grafikais. O dabar ir streso nėra, ir miegi gerai, ir nuovargio neliko. O juk anksčiau kankino chroniškas nuovargis: kiek bemiegotum – neišsimiegojusi, kiek beatsipalaiduotum – įsitempusi“, – prisimena mergina.

Pertraukėlės skirtos mankštai

Vilniaus rajone gyvenantis Valdemaras – dar vienas 15min pašnekovas, nė kiek nelaukiantis tos dienos, kai vadovas pakvies į biurą.

Dirbdamas iš namų jaučiu vis daugiau pliusų, net liūdna bus grįžti į biurą, – prisipažino Valdemaras.

„Dirbdamas iš namų jaučiu vis daugiau pliusų, net liūdna bus grįžti į biurą“, – 15min prisipažino Valdemaras.

Valdemaras pastebėjo, kad po pusantro mėnesio darbo iš namų ne tik pagerėjo jo savijauta, bet ir nukrito svoris.

„Pusryčius pavalgyti galiu truputį vėliau, o ne iš pat ryto. Sėdėdamas prie ekrano pasidarau mankštos pertraukėlių. Apskritai, mankštinuosi daugiau ir kasdien. Valgau vien naminį maistą, o tai ne tik pagerina savijautą, bet ir prisideda prie svorio kritimo. Be to, kasdien išeinu pavaikščioti į gamtą bent 1,5–2 valandas ir gerai išsimiegu – per visą šį karantino laikotarpį buvo vos keli kartai, kai miegojau mažiau nei 8 valandas“, – visapusišką nuotolinio darbo naudą įžvelgia pašnekovas.

Mankštinuosi daugiau ir kasdien. Valgau vien naminį maistą, o tai ne tik pagerina savijautą, bet ir prisideda prie svorio kritimo, – sako Valdemaras.

O štai vilnietė Viktorija vardija, kad dirbdama iš namų jaučia padidėjusį produktyvumą, džiaugiasi, kad gali ilgiau pamiegoti, nes atsikelti užtenka prieš pat darbo pradžią, taip pat skaičiuoja, kad sutaupo ir laiko, ir pinigų – nereikia vykti į darbą, piltis degalų, nebeužsuka pasižvalgyti į parduotuves ar pietauti į kavines.

Ketvirtadalis sugrįžti nenori

Tokių darbuotojų kaip 15min pašnekovai, visai nepasiilgusių darbo biure, daugėja ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Tyrimai rodo, kad dauguma darbuotojų vis tik jau norėtų sugrįžti į biurus, tačiau tokių, kurie ir toliau verčiau dirbtų iš namų, – daugiau nei kada nors anksčiau.

Panaikinus apribojimus 24 proc. amerikiečių norėtų visą laiką arba bent jau daugiau laiko nei anksčiau dirbti iš namų.

JAV televizijos kanalo CNBC ir „Change Research“ apklausa atskleidė, kad panaikinus apribojimus 24 proc. amerikiečių norėtų visą laiką arba bent jau daugiau laiko nei anksčiau dirbti iš namų. 20 proc. atsakė nežinantys, kur norėtų dirbti, o dauguma pasirengę sugrįžti į biurą – tokių apklausos metu buvo 55 proc.

Padidėjusį darbuotojų, norinčių dirbti iš namų, skaičių pastebi ir kai kurios Lietuvos įmonės.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Darius Dužinskas, „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas
Asmeninio archyvo nuotrauka/Darius Dužinskas, „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas

Verslo skaitmeninimo paslaugas teikiančios įmonės „Baltic Amadeus“ personalo ir rinkodaros vadovas Darius Dužinskas 15min tvirtino, kad darbas iš namų dar prieš karantiną bendrovėje buvo įprasta ir naudojama praktika. Tačiau šiuo metu darbuotojų apklausos rodo, kad norinčių dirbti nuotoliniu būdu padaugėjo apie 10 proc.

Šuo metu net 37 proc. mūsų darbuotojų teigia, kad dirbdami ne biure gali lengviau susikaupti ir efektyviau planuotis darbus, taigi jie mielai tęstų darbą iš namų ir karantinui pasibaigus, – pastebi D.Dužinskas.

„Prognozuojame, kad karantinas tikrai padidins darbuotojų, besinaudojančių nuotolinio darbo galimybe, skaičių bent dešimčia procentų. Šuo metu net 37 proc. mūsų darbuotojų teigia, kad dirbdami ne biure gali lengviau susikaupti ir efektyviau planuotis darbus, taigi jie mielai tęstų darbą iš namų ir karantinui pasibaigus. Tie, kurie iki šiol rinkdavosi kartais dirbti iš namų, tai darys ir toliau, tačiau tikrai yra tokių, kurie tik dabar pamatė nuotolinio darbo privalumus“, – pasakojo D.Dužinskas.

Kompetencijų centro „Telia Global Services Lithuania“, kuriame dirba apie 500 darbuotojų, personalo vadovas Mindaugas Šestilo 15min informavo, kad paklausti, kaip sekasi priprasti prie darbo namuose, maždaug du trečdaliai darbuotojų prisipažino norį grįžti į biurą.

Įmonės nuotr./Mindaugas Šestilo, Telia Global Services Lithuania personalo vadovas
Įmonės nuotr./Mindaugas Šestilo, Telia Global Services Lithuania personalo vadovas

Tiesa, trečdalis tokio pageidavimo neišreiškė – iki karantino paskelbimo iš namų dirbo maždaug penktadalis „Telia Global Services Lithuania“.

Įdomių įžvalgų pateikė SBA grupės įmonės „Urban Inventors“ užsakymu „Baltijos tyrimų“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa, atskleidusi, kad didžioji dalis jaunesnių ir vidutinio amžiaus darbuotojų nori grįžti į biurą, o vyresni mieliau liktų dirbti namuose.

„Net du trečdaliai 30-49 m. amžiaus iki karantino biuruose dirbusių Lietuvos gyventojų dar nesibaigus pirmam karantino mėnesiui jau norėjo grįžti į biurą. Kitaip nusiteikę 50 m. ir vyresni gyventojai. Iš jų tik 23 proc. pareiškė norą grįžti į ofisą. Pagrindinis nenorinčiųjų grįžti argumentas – namuose niekas netrukdo“, – apklausos rezultatus apibendrino „Baltijos tyrimų“ vadovė Rasa Ališauskienė.

Ši ketvirtąją karantino savaitę atlikta apklausa parodė, kad Lietuvoje pandemijos metu iš namų dirbo didžioji dalis – apie 41 proc. – visų dirbančiųjų. Apie 30 proc. iš namų dirbti galimybės neturėjo, o 20 proc. nedirbo, nes darbo po karantino neteko, buvo prastovoje arba turėjo laikiną nedarbingumą.

Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė Aušra Bytautienė pastebi, kad perėjimas prie nuotolinio darbo paskelbus karantiną buvo spyris vietinio, lietuviško kapitalo, įmonių akcininkams, kurie nepritarė tokiai praktikai.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Aušra Bytautienė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Aušra Bytautienė

„Tarptautinių organizacijų padaliniai yra perėmę vakarietišką kultūrą, tad jiems klausimų nekildavo, leisti dirbti iš namų buvo natūralu. Tarp vietinio kapitalo įmonių buvo labai daug tokių, kurių vadovai nepasitikėjo, galvojo, kad jei ne biure darbuotojas, tai ir nedirba. Galvoju, kad Lietuvoje nuotolinio darbo pokytis bus, nes pamatė vadovai, kaip valdyti nutolusį žmogų, kaip dirbti su juo. Jie yra priversti pasitikėti ir leisti dirbti iš namų“, – svarstė A.Bytautienė.

Galvoju, kad Lietuvoje nuotolinio darbo pokytis bus, nes pamatė vadovai, kaip valdyti nutolusį žmogų, kaip dirbti su juo, – prognozavo A.Bytautienė.

Tokiai nuomonei pritaria ir D.Dužinskas, prognozuojantis, kad vis daugiau įmonių suteiks darbo iš namų galimybę savo darbuotojams.

„Manau, kad dalis įmonių tikrai net negalvojo, kad jie gali sėkmingai veikti ir iš namų. Karantinas šiuo atveju parodė, kiek daug dar neišnaudotų galimybių slypi aplink mus. Ir vienos įmonės šias galimybes išnaudos, kitos – ne“, – mano „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas.

Tarp tokių – ir D.Jonynaitės darbovietė, kurioje anksčiau nebuvo galimybės dirbti iš namų, tačiau šiuo metu šis klausimas svarstomas.

Tiesa, A.Bytautienė įspėja, kad kol kas dar labai anksti prognozuoti, kokia dalis darbuotojų norės iš tiesų likti namuose ir pasibaigus karantinui, nes žmonių nuomonė kinta.

„Svarbu suvokti, kad patys žmonės dabar nežino, ko norėti ir ko tikėtis. Viena vertus, darbuotojai nori savo komandos, kita vertus, gal ir namie nieko, nes spėji suderinti kitus dalykus. Patys nežino, ar norės, ar nenorės dirbti iš namų. Viščiukus ir poslinkį galėsime suskaičiuoti rudenį“, – mano A.Bytautienė.

Didžiausias privalumas – produktyvumas

CNBC apklausa atskleidė, kad net 60 proc. darbuotojų iš namų dirba arba taip pat produktyviai kaip iš biuro, arba net produktyviau. Beje, tą patį pabrėžė ir 15min pašnekovai, padidėjusį produktyvumą išskyrę kaip vieną didžiausių privalumų dirbant iš namų.

D.Jonynaitė tvirtino, kad per karantiną išaugo ne tik jos, bet ir visos įmonės darbuotojų produktyvumas.

„Aš jautresnė triukšmui, o namuose žymiai tyliau, be jokių problemų galiu susikaupti, todėl mano rezultatai pakilo. Beje, darbo rodikliai pakilo visoje kompanijoje – jau pusantro mėnesio dirbame iš namų ir rezultatai laikosi aukštumose“, – mano Dajana.

123rf.com nuotr./Darbas iš namų
123rf.com nuotr./Darbas iš namų

„Biure man daug sunkiau susikaupti. Aplink kalbasi kolegos, daug kas vaikšto, dažniau nueini parūkyti. Beje, per karantiną 10 kartų mažiau rūkau. Neprisideda ir oras biure, kuris dažnai būna slogus. Jau anksčiau buvau pastebėjusi, kai išvykdavau, pavyzdžiui, į komandiruotę Palangoje, padarydavau kelis kartus daugiau nei biure“, – antrina ir Viktorija.

Sunkiausia vienišiems

O kaip didžiausią darbo iš namų trūkumą specialistai išskiria bendravimo stygių – ypač to pasigenda gyvenantys vieni ar neturintys galimybės įsirengti patogios darbo vietos.

A.Bytautienė tvirtino, kad šiuo metu įvairaus lygio vadovai teigia pasiilgę bendravimo su kolegomis, nes dirbant nuotoliniu būdu bendraujama su labai ribotu asmenų ratu. O biure skirtingų skyrių darbuotojai susitinka virtuvėlėje ir pabendrauja virdamiesi kavą ar arbatą.

D.Dužinskas sutinka, kad pagrindinis dalykas, kurio žmonės pasigenda dirbdami iš namų, – gyvas bendravimas vieniems su kitais.

Įmonės nuotr./Baltic Amadeus biuras
Įmonės nuotr./Baltic Amadeus biuras

„Be abejo, stengiamės tai kompensuoti neformaliais virtualiais susitikimais ir renginiais, tačiau tenka pripažinti, kad tai ne tas pats. Darbuotojai dar juokauja, kad į biurą jie jau nori grįžti ir dėl ten likusių šaldytuvų su ledais“, – šypteli D.Dužinskas.

O „Telia Global Services Lithuania“, siekdama išlaikyti gerą kolektyvo atmosferą, rengia daugiau virtualių susitikimų, aptarimų, kavos pertraukėlių, taip pat organizuojama virtualių renginių bei protmūšių.

Prie darbo iš namų trūkumų M.Šestilo priskiria ir daugiau darbuotojams kylančių keblumų – sunkiau atskirti darbą ir laisvalaikį, susikaupti.

Visgi, kaip bepasikeistų dirbančiųjų iš namų gretos, 15min pašnekovai sutaria, kad atsisakyti biurų įmonėms tikrai neteks.

„Darbas biure išliks, nes žmogus – sociali būtybė“, – apibendrina A.Bytautienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius