-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „MG Baltic“ skandalo kelią skinasi idėja lengviau atimti licencijas iš televizijų

Po Lietuvą purtančio „MG Baltic“ skandalo atimti licenciją iš televizijos gali būti gerokai paprasčiau. Licencijas išduodanti Radijo ir televizijos komisija kreipėsi į teisininkus su užduotimi rasti būdą, kaip komisija galėtų atimti licenciją iš žiniasklaidos priemonės. Seime gali atsirasti įstatymo pataisa, kuri leistų Komisijai, kuri yra atskaitinga Parlamentui, atimti licenciją iš transliuotojo. Žurnalistų sąjungos pirmininkas mano, kad ir dabar prokurorai gali inicijuoti licencijos atėmimą, tad nauji ribojimai tik suvaržytų žodžio laisvę.
Televizorius
Televizorius / 123rf.com nuotr.

Komisijos vadovas Edmundas Vaitekūnas neslėpė, kad tokia iniciatyva kilo šiomis dienomis, kai VSD pažymose minima „MG Baltic“ valdoma žiniasklaida. Iš paviešintų pažymų matyti, kad koncernui priklausanti televizija bei jos žurnalistas galėjo daryti įtaką politikams ir teisėsaugai siekdami koncerno interesų.

Nori ne tik suteikti, bet ir atimti

„Kilus šiam skandalui kreipėmės į teisininkus su prašymu pateikti pasiūlymus, ką reiktų daryti, kad komisija galėtų ne tik suteikti, bet ir atimti licenciją“, – 15min teigė E.Vaitekūnas.

„Scanpix“ nuotr./Edmundas Vaitekūnas
„Scanpix“ nuotr./Edmundas Vaitekūnas

Lietuvos televizijos laidoje „Savaitė“ Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pareiškė, kad būtina skubiai kelti klausimą dėl kai kurių žiniasklaidos priemonių licencijų.

„Manau, skubiai tai reikia daryti, tai yra priimti sprendimus, ar galima žiniasklaidą naudoti taip, kaip jinai buvo naudojama, nes tai yra licencijuojama veikla. Ji turi tarnauti viešiesiems interesams, tai yra verslas, bet tai yra licencijuojama veikla. Pavyzdžiui, jei turi licenciją ginklui ir šaudysi centre, jis bus atimtas. Čia buvo šaudoma į valstybę, tai tuos, kas šaudo į valstybę, turėdami žiniasklaidą, reikia tiesiog patraukti“, – teigė jis, turėdamas omenyje „MG Baltic“ valdomą žiniasklaidos grupę.

Koncernui priklauso televizijos kanalai LNK, BTV, TV1, Liuks! ir Info TV. Joms yra išduotos licencijos neterminuotam laikui. Pasak E.Vaitekūno, tokiu atveju panaikinti licenciją apskritai yra neįmanoma.

A. Primost/15min nuotr./LNK
A. Primost/15min nuotr./LNK

„Dabartiniai įstatymai leidžia suteikti arba nesuteikti licenciją, tačiau mes negalime jos panaikinti. Manau, kad tai nėra logiška, todėl ir kreipėmės į teisininkus“, – sakė jis. Antradienį Komisija jau gaus pirmąsias išvadas.

Tiesa, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad naujos priemonės nėra būtinos.

„Aš manau, kad kol kas tikrai nebėkime į priekį, nėra patvirtintų komiteto išvadų. Jei bus parodytos tam tikros probleminės sritys, kalbant apie žiniasklaidą, sprendimai, kurie turės būti priimti ar galėtų būti priimti, neturėtų būti galbūt griežti arba drastiški. Vis dėlto manau, kad daug ką galės padaryti pati žiniasklaida per savo savireguliaciją, savivaldą. Nemanyčiau, kad šiandien reikėtų kalbėti apie kardinalias ar griežtas priemones“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Jei politikai kreipsis dėl reportažų – reaguos

E.Vaitekūnas mano, kad analogiškų įstatymo pataisų gali atsirasti ir Seime.

Tačiau kokie transliuotojo pažeidimai galėtų lemti licencijos atėmimą? Komisijos pirmininkas minėjo Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnį. Jame išvardijama, kokia yra neskelbtina informacija, pavyzdžiui, kurstyti karą, neapykantą ir pan. Tačiau tame pačiame straipsnyje taip pat teigiama, visuomenės informavimo priemonėse draudžiama skelbti informaciją, kuria raginama prievarta keisti Lietuvos Respublikos konstitucinę santvarką, taip pat draudžiama skatinti kėsintis į Lietuvos Respublikos suverenitetą.

„Sunku pasakyti, koks straipsnis dabar būtų aktualus. Apskritai, įstatymai nenumato licencijos atėmimo, jei ji suteikta neterminuotai. Manau tai nelogiška“, – pastebėjo E.Vaitekūnas. Pasak jo, net jeigu Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas Radijo ir televizijos komisijai atsiųstų neigiamą išvadą dėl „MG Baltic“ žiniasklaidos grupės transliuotos informacijos, komisija mažai ką galėtų padaryti.

„Žinoma, jei Seimo komitetas kreiptųsi, mes reaguotume“, – sakė jis.

Prokurorai gali stabdyti ir dabar

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sako, kad ir šiandien pakanka galių, kurios galėtų atimti licenciją iš televizijos. Tą gali inicijuoti prokurorai, o teismo sprendimas apskritai gali panaikinti licenciją. Beje, viena prokurorė jau buvo užsimojusi prieš vieną komercinę televiziją vadinamojo pedofilijos skandalo metu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Radzevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Radzevičius

„Po kiekvienos VSD ataskaitos išlenda tai viena, tai kita žiniasklaidos priemonė, bet iki šiol nebuvo minčių dar labiau padidinti galimybių naikinti licencijas. Tikrai nenorėčiau, kad dėl vieno atvejo būtų keičiama licencijų atėmimo tvarka“, – sakė D.Radzevičius. Jis neabejoja, kad tokia iniciatyva padarytų žalos žodžio laisvei, į tai sureaguotų ir tarptautinės institucijos, vertinančios šalių spaudos laisvę.

„Klausimą dėl naujų galimybių stabdyti ar atimti žiniasklaidos priemonių licencijas turėtų spręsti konstitucinės teisės specialistai“, – įsitikinęs D.Radzevičius.

S.Skvernelis griebtis drastiškų priemonių pagrindo nemato

Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis sako nematantis pagrindo imtis drastiškų priemonių prieš stambių verslo grupių valdomas žiniasklaidos priemones ir siūlo kliautis žiniasklaidos savireguliacijos institucijomis.

„Aš manau, kad kol kas tikrai nebėkime į priekį, nėra patvirtintų komiteto išvadų. Jei bus parodytos tam tikros probleminės sritys, kalbant apie žiniasklaidą, sprendimai, kurie turės būti priimti ar galėtų būti priimti, neturėtų būti galbūt griežti arba drastiški. Vis dėlto manau, kad daug ką galės padaryti pati žiniasklaida per savo savireguliaciją, savivaldą. Nemanyčiau, kad šiandien reikėtų kalbėti apie kardinalias ar griežtas priemones“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo ministras pirmininkas S.Skvernelis, kurio žodžius cituoja BNS.

„MG Baltic“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Tadas Marčiukaitis pirmadienį BNS pateiktame komentare nurodo, kad V.Bako svarstymus vertina kaip spaudimą žiniasklaidai.

„Tokį pasisakymą vertiname, kaip ypatingai neatsakingą politiko elgesį bei spaudimo darymą žiniasklaidos priemonėms ir jų veiklą kontroliuojančioms institucijoms, kuris prasilenkia su etika ir užtraukia atsakomybę. Jokiais konkrečiais įrodymais nepagrįstomis pažymomis politikai mėgina nukreipti visuomenės dėmesį nuo politines partijas ištikusios krizės bei negebėjimo priimti konstruktyvius sprendimus. Koncernas savo teises gins nepriklausomame teisme, o ne viešojoje erdvėje“, – teigia T.Marčiukaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius