Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po nuskambėjusios kritikos – VMI sprendimas viešinti įmones, atidėjusias daugiausiai mokesčių

Praėjusią savaitę Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Mykolui Majauskui pareikalavus, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pradėtų viešinti mokesčius atidėjusių įmonių sąrašą, VMI pirmadienį žada paskelbti šį sąrašą. Beje, informavus apie šį sprendimą įmones, kai kurios jų nusprendė iki pirmadienio grąžinti įsiskolinimus. „Tikimės, kad pirmadienį tokių įmonių bus mažiau“, – apie mokesčius atidėjusių įmonių sąrašą sakė VMI viršininkė Edita Janušienė.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas praėjusią savaitę atkreipė dėmesį, kad nemaža dalis daugiausiai mokesčių atidėjusių įmonių – sėkmingiausios, turtingiausių šalies verslininkų valdomos bendrovės. Jis pareikalavo, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pradėtų viešinti paramą gavusių įmonių sąrašą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Mokesčių atidėjimo galimybe, skirta padėti nuo koronaviruso nukentėjusiems verslams, Lietuvoje pasinaudojo 22,3 tūkst. įmonių, iš viso atidėjusių 740,7 mln. eurų mokesčių. Tačiau net trečdalį šios sumos sudaro šimto didžiųjų mokesčių mokėtojų – daugiausiai prekybininkų – skola.

M.Majauskas atkreipė dėmesį, kad viešinamos visos įmonės, gavusios kitą valstybės paramą – pavyzdžiui, skirstytą per „Invegą“, todėl klausė, kodėl nėra atskleidžiami mokesčius atidėjusių įmonių pavadinimai.

Nors praėjusią savaitę VMI viršininkė E.Janušienė tvirtino, kad mokesčių atidėjimai nėra laikomi valstybės pagalba ir argumentavo, kad mokesčius atidėjusios įmonės nėra viešinamos, nes tai gali pakenkti jų dalyvavimui viešuosiuose pirkimuose, po savaitės VMI apsigalvojo.

„Priėmėme sprendimą viešinti sąrašą mūsų mokėtojų, atidėjusių daugiau nei 100 tūkst. eurų mokesčių. Viešinsime kiekvieną pirmadienį. Vakar anonsavome šitą sprendimą, kadangi esame įpratę dirbti atvirai, todėl duodame keletą dienų verslui įsivertinti savo finansinę situaciją, galimybes ir susimokėti per kelias dienas dalį atidėtų mokėjimų“, – posėdyje trečiadienį tvirtino E.Janušienė.

M.Majauskas sveikino tokį sprendimą, tvirtindamas, kad tai didins visuomenės pasitikėjimą ir užtikrins, kad priemone naudosis tie, kuriems labiausiai reikia.

Kai kurios įmonės skuba susimokėti

E.Janušienė taip pat atskleidė, kad paskelbus apie sprendimą viešinti mokesčius atidėjusias įmones, kai kurios nusprendė grąžinti įsiskolinimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Janušienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Janušienė

„Verslo susidomėjimas noru grąžinti yra. Ženklių pokyčių dabar nematome, bet tai atsispindės pirmadienį. Tikimės, kad įmonių (atidėjusių mokesčius – 15min) bus mažiau“, – teigė ji.

„Paskelbus apie tai, kad turėtų būti viešinami mokesčių mokėtojų atidėjimai, tikėtina, kad tokių besinaudojančių šia pagalba įmonių bus mažiau. Tai geras signalas, tie juridiniai asmenys, kurie nusprendžia šia priemone pasinaudoti, bus objektyviai įsivertinę savo poreikį ir piktnaudžiavimų galimų bus mažiau“, – apibendrino M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius