-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po viešų ginčų Vilniaus savivaldybė ir investuotojai susitarė dėl startuolių parko

Spalį įsiplieskęs konfliktas tarp Vilniaus savivaldybės ir projekto „Sapiegos Vilnius Tech Park“ sumanytojų išblėso. Abi pusės skelbia radusios kompromisą, esančios patenkintos dėl sutartų sąlygų ir artimiausiu metu į buvusios Sapiegos ligoninės patalpas grįš statybininkai. O startuoliams naujasis centras duris atvers greičiausiai vasaros pradžioje.
Būsimasis „Sapiegos Vilnius Tech Parkas“
Būsimasis „Sapiegos Vilnius Tech Parkas“ / „Vilnius Tech Parkas“ vizualizacija

Po savaitės Vilniaus tarybos posėdyje tikimasi sulaukti politikų pritarimo ir patvirtinti kiek pakeistą sutartį su „Vilnius Tech Park“ iniciatoriais. Tai atvertų kelią vėl imtis patalpų buvusioje Sapiegos ligoninėje remonto, o vasaros pradžioje ir skelbti įkurtuves naujajame IT technologijų ir startuolių centre.

Geras susitarimas tapo geresnis?

Naujų sutarties detalių derinimai užtruko apie tris mėnesius, tiek turėtų vėluoti ir centro atidarymas, pripažįsta centro vadovas ir vienas iš investuotojų Darius Žakaitis. Tiesa, labai tikslių detalių, dėl ko vienai ar kitai pusei teko nusileisti, jis atskleisti nelinkęs. Esą apie jokias aukas kalbėti nereikėtų, tai buvusios derybos. „Buvo susitarimas labai geras, dabar turėsime dar geresnį“, – itin diplomatiškai pasiekimus įvertino D.Žakaitis.

Investuotojai linkę palaukti galutinio Vilniaus tarybos sprendimo, o jau tada tikslinti, kas jų sutartyje su miestu keisis. „Iš mūsų pusės derybos baigtos tiek su Vilniaus meru, tiek su derybų grupe, kurioje buvo administracijos juridinių padalinių žmonės. Pasiekėme susitarimą, tik dėl galutinio sprendimo dar taryba balsuos, nes pakeitimai turi būti Vilniaus miesto taryboje tvirtinami“, – sakė D.Žakaitis.

Kai pasigirdo pirmosios kalbos apie nesutarimus tarp startuolių centro kūrėjų ir Vilniaus vadovų, kalbėta, jog labiausiai miesto savivaldybei užkliuvo investuotojų noras įkeisti savivaldybės turto generuojamas nuomos pajamas, norint gauti paskolą. Taip pat meras Remigijus Šimašius neslėpė abejonių dėl darbo vietų kiekio – esą jeigu į naująjį parką tik persikels kitur jau dirbantys startuoliai, tai Vilniaus savivaldybės netenkins.

„Vilnius Tech Parkas“ vizualizacija/Būsimasis „Sapiegos Vilnius Tech Parkas“
„Vilnius Tech Parkas“ vizualizacija/Būsimasis „Sapiegos Vilnius Tech Parkas“

Patikslino įsipareigojimus

Abu šie dalykai išspręsti. R.Šimašius teigia, kad pavyko užtikrinti, jog į sutartį buvo įtraukti labai konkretūs tikslai, kas pasiektina „Tech parke“, ir įsipareigojimai, kad nepasiekus jų bus atitinkamai peržiūrimas tolesnis bendradarbiavimas.

„Nenorėčiau dar kalbėti, nors netrukus sutarties projektas ir bus paskelbtas, bet tai susiję su naujų darbo vietų kūrimu. Ne tokių, kurios, kaip minėjau anksčiau, yra perkeliamos iš vienos miesto dalies į kitą, o arba sukuriamos naujos, arba perkeliamos iš kitų vietų į Vilnių. Šitas dalykas yra pagrindinis“, – sakė Vilniaus meras.

Nebus užstatomos ir pajamos iš nuomos.

D.Žakaitis sutarties pakeitimus irgi vadina tik „neaiškių vietų patikslinimu“: „Mes patikslinome neaiškias vietas: dėl turto grąžinimo pasibaigus nuomos sutarčiai, dėl rodiklių sistemos nustatymo. Buvo tokie dalykai, jie buvo pakankamai racionalūs, sutarėme dėl jų. Nenorėčiau komentuoti niuansų, kodėl viskas užstrigo, čia yra daug subjektyvių dalykų.“

Investuos 7,24 mln. eurų

VšĮ „Vilniaus technologijų ir meno centras“ yra įsipareigojęs į pastatų atnaujinimą ir parko ekosistemos vystymą per 25 metus investuoti mažiausiai 25 mln. litų (7,24 mln. eurų), sukurti mažiausiai 350 naujų darbo vietų ir 35 naujas įmones (šiuo metu planuojama, kad „Sapiegos Vilnius Tech Park“ bus 750-800 darbo vietų ir veiks daugiau nei 50 įmonių).

VšĮ „Vilniaus technologijų ir meno centras“, valdanti „Sapiegos Vilnius Tech Park“, turi 5 dalininkus: be Vilniaus miesto savivaldybės tai yra UAB „Akseleratorius“ (įmonės akcininkai: 50 proc. D.Žakaitis ir 50 proc. Igor Matsanyuk), UAB IMI.VC Advisors (įmonės akcininkai: 87 proc. Igor Matsanyuk ir 13 proc. Sergey Avetikov), UAB „Innovative development“ (įmonės akcininkai: 50 proc. D.Žakaitis ir 50 proc. Igor Matsanyuk) ir šiuolaikinio meno asociacija (valdoma D.Žakaičio. Ją sudaro: „Rupert“ meno centras, D.Žakaitis ir VšĮ „Užupio fenomenas“). 

„Vilnius Tech Parkas“ vizualizacija/Būsimasis „Sapiegos Vilnius Tech Parkas“
„Vilnius Tech Parkas“ vizualizacija/Būsimasis „Sapiegos Vilnius Tech Parkas“

Vieno iš investuotojų I.Matsanyuko susidomėjimas Lietuva neapsiriboja vien projektu Vilniuje. Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas savo „Facebook“ paskyroje paskelbė kelias nuotraukas ir informaciją, kad galimybių tapti startuolių miestu turi ir Visaginas.

„Šiandien Visagine kartu su mere, tarybos nariais ir „Vilniaus tech parko“ steigėjais Alisa bei Igor Matsanyuk nagrinėjome Visagino galimybes tapti startuolių miestu. Puikus egzistuojantis konferencijų ir mokymų centras, kuriam reikia tik gerų idėjų bei tarptautinių partnerių. Stebina Visagino jaunimas, kuris pasiruošęs viską padaryti, kad miestas turėtų ateitį. Olimpinis vicečempionas Jevgenijus Šuklinas jau tai įrodė ir dar parodys kitais metais Rio“, – sekmadienį socialiniame tinkle rašė A.Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius