Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikai vis dar valdo daug žiniasklaidos priemonių

„Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) atnaujino elektroninę svetainę STIRNA.info, kurioje jau galima rasti ir 2013 m. informaciją apie žiniasklaidos priemonių ryšius su verslu ir politikais. Pernai informaciją apie savo savininkus deklaravo 935 žiniasklaidos priemonės.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / BF/Butauto Barausko nuotr.

Kaip ir ankstesniais metais, dalį žiniasklaidos priemonių valdo politikams priklausančios bendrovės.

Pavyzdžiui, 2013 m. laikraštį „Rinkos aikštė“ valdančių įmonių vienas iš savininkų buvo Darbo partijos narys Viktoras Uspaskichas, dar turėjęs ir 51 proc. UAB „Interneto žinios“, valdančios 20 naujienų portalų, akcijų.

Visuomenės informavimo įstatymas nenumato būtinybės savininkams viešai skelbti savo ekonominių ir finansinių  ryšių su ūkiniais subjektais, taip pat apie savo giminystės  ryšius su  valstybės  institucijų pareigūnais.

Laikraščius „Dzūkų žinios“ ir „Dainavos žodis“ valdanti įmonė priklausė ir iki šiol priklauso Lazdijų rajono merui konservatoriui Artūrui Margeliui. Įmonių, kurios valdo žiniasklaidos priemones, turi ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai Mantas Adomėnas ir Dainius Kreivys, taip pat Darbo partijos narys Viktoras Fiodorovas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai Vanda Kravčionok ir Michal Mackevič.

Svetainėje šalies žiniasklaidos ir verslo ryšiai pateikiami nuo 1996 iki 2013 metų. Iniciatyvos tikslas – įnešti daugiau skaidrumo į Lietuvos žiniasklaidos rinką ir paskatinti Lietuvos gyventojus labiau domėtis žiniasklaidos priemonių veikla. Svetainėje pateikiama informacija surinkta iš Kultūros ministerijos ir Lietuvos radijo ir televizijos komisijos.

TILS atkreipia dėmesį, kad žiniasklaidos verslui Lietuvoje vis dar trūksta skaidrumo. Pavyzdžiui, šiuo metu Visuomenės informavimo įstatymas nenumato būtinybės savininkams viešai skelbti savo ekonominių ir finansinių  ryšių su ūkiniais subjektais, taip pat apie savo giminystės  ryšius su  valstybės  institucijų pareigūnais. TILS siūlo tai pakeisti ir gražinti anksčiau galiojusią prievolę tokius duomenis teikti.

TILS taip pat primena, kad informacija apie žiniasklaidos savininkus Lietuvoje vis dar pateikiama skirtingose vietose nepatogiu formatu, nesudaromos tinkamos galimybės stebėti savininkystės pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius