Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzija ir Japonija remia „Renault“ ir „Nissan“ aljansą, nepaisydamos C.Ghosno bylos

Antradienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe išreiškė paramą automobilių milžinių „Renault“ ir „Nissan“ aljansui, nepaisydami įtampos, kurią sukėlė buvusio aljanso vadovo Carloso Ghosno sulaikymas.
Emmanuelis Macronas ir Shinzo Abe
Emmanuelis Macronas ir Shinzo Abe / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Paryžius ir Tokijas pažymėjo, kad jų santykiai yra pagrįsti „ypatinga partneryste“, kurioje gausu bendradarbiavimo ekonominėje ir karinėse srityse elementų.

Visgi buvusiam „Nissan“ vadovui, kuris yra Prancūzijos pilietis ir kuris pirmą kartą buvo sulaikytas Japonijoje lapkričio mėnesį, pareikšti kaltinimai finansiniais pažeidimais į šalių santykius įnešė šiek tiek įtampos.

Japonijos ministras pirmininkas, pradėjęs kelionę po Europą ir Šiaurės Ameriką, pirmiausia susitiko derybų ir pietų su E.Macronu, kad aptartų sritis, kurioms Japonija teiks pirmenybę per didžiojo dvidešimtuko susitikimą Osakoje birželio pabaigoje.

Milijonieriaus C.Ghosno byla, kurioje kadaise liaupsintam automobilių pramonės magnatui šį pirmadienį buvo pareikštas jau ketvirtas kaltinimas, sulaukia labai daug abiejų šalių ir pasaulio dėmesio.

E.Macronas ir Sh.Abe sutarė, kad byla neturėtų turėti įtakos strateginiam 1999-isiais įkurtam „Renault“ ir „Nissan“ aljansui, kurio narės yra susijusios tarpusavio nuosavybės ryšiais.

Abu lyderiai „dar kartą patvirtino savo paramą aljansui, kuris netrukus švęs dvidešimties metų sukaktį ir kuris yra pagrindinis Prancūzijos ir Japonijos pramonės bendradarbiavimo simbolis“, – sakoma parengtame pareiškime.

Kalbėdama apie C.Ghosno bylą, Prancūzija pareiškė gerbianti Japonijos teismų nepriklausomybę, tačiau „labai budriai stebinti, kaip saugomos C.Ghosno kaip Prancūzijos piliečio teisės ir jų vientisumas“.

Prancūzijos vadovas pabrėžė, kad kaip ir visi Prancūzijos piliečiai, C.Ghosnas turi teisę į nekaltumo prezumpciją ir konsulinę apsaugą.

Japonijos delegacijos atstovas iš karto nepatvirtino, ar derybų metu buvo aptariama C.Ghosno byla, tačiau pažymėjo, kad būtent prancūzams dera kelti šį klausimą.

Pareigūnas pridūrė, kad jei E.Macronas paklaustų, Shinzo Abe „paaiškintų, kaip veikia mūsų teisminė institucija. Bylos procesas yra tinkamas“.

„Renault“, „Nissan“ ir trečioji aljanso narė „Mitsubishi Motors“ kovo mėnesį įsteigė naują valdymo struktūrą, kuriai vadovauja „Renault“ valdybos pirmininkas Jeanas Dominique'as Senardas.

Sudėtingoje valdymo struktūroje bendrovei „Renault“, kurios 15 proc. valdo Prancūzijos valstybė, priklauso 43 proc. „Nissan“ akcijų.

Tuo tarpu Japonijos pareigūnas pažymėjo, kad Prancūzijos ir Japonijos bendradarbiavimas turi būti itin glaudus, kad būtų užtikrinta abipusė nauda, atsižvelgiant į tai, kad Japonija vadovauja didžiajam dvidešimtukui, o Prancūzijai – didžiajam septynetui.

Pareigūnas taip pat pranešė, kad šalys planuoja Indijos vandenyne surengti bendras pratybas, kuriose dalyvaus ir Prancūzijos lėktuvnešis „Charles De Gaulle“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius