-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija nubaudė „Amazon“ 4 mln. eurų bauda už nesąžiningas rinkos sąlygas

Prancūzijos teismas skyrė 4 mln. eurų baudą JAV mažmeninės prekybos milžinei „Amazon“ už sąlygas, kurios vertinamos kaip nesąžiningos bendrovės platformoje prekiaujančių įmonių atžvilgiu.
„Amazon“
„Amazon“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai rekordinė bauda“ už ieškinį, susijusį su piktnaudžiavimu komercinėmis nuostatomis, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė Prancūzijos Konkurencijos, vartotojų apsaugos ir kovos su sukčiavimu departamento prie Ekonomikos ministerijos (DGCCRF) direktorius Loicas Tanguy.

Departamentas pateikė ieškinį 2017-aisiais, po dvejus metus trukusio trečiųjų šalių pardavėjų platformų tyrimo, kurio metu buvo nustatyta keletas išlygų, sudarančių nesąžiningas sąlygas maždaug 10 tūkst. mažų ir vidutinio dydžio prancūzų įmonių, prekiaujančių „Amazon“ prekyvietėje.

Šios sąlygos suteikė „Amazon“ galią nedelsiant pakeisti sutartis, pareikalauti trumpesnių pristatymo terminų arba blokuoti pristatymus, tuo pačiu reikalaujant pardavėjų pateikti papildomos informacijos apie įmones.

Pasak L.Tanguy, „Amazon“ buvo vienintelė internetinė pardavėja, kuris po tyrimo atsisakė pakeisti savo platformos naudojimo sąlygas.

Nepaisant akivaizdžių pranašumų, kuriais gali naudotis „Amazon“ platformoje prekiaujančios įmonės, L.Tanguy teigimu, „asimetriškas galios balansas“ neturi versti pardavėjus sutikti su nesąžiningomis paslaugos naudojimo sąlygomis.

Savo nutartyje, kuri pirmiausia buvo paskelbta antradienį vienos prancūzų naujienų agentūros svetainėje, teismas pripažino ginčijamas išlygas „akivaizdžiai nesubalansuotomis“ ir nurodė „Amazon“ jas pakeisti per šešis mėnesius.

Nutartyje teigiama, kad „Amazon“ iš savo prekybos platformos gavo apie 60 proc. visų pardavimo pajamų Prancūzijoje, siekusių 5 mlrd. eurų.

„Teismas priėmė sprendimą dėl tam tikro sąlygų skaičiaus, dauguma kurių dauguma jau buvo atnaujintos šių metų pradžioje“, – antradienio naujienų agentūrai AFP pareiškė „Amazon France“.

Tokios internetinės prekyvietės kaip „Amazon“ yra labai reikalingos mažoms ir vidutinio dydžio prancūzų įmonėms, ypač ieškant naujų eksporto rinkų. Bendras tokių įmonių užsienio pardavimų kiekis pernai išaugo iki 350 mln. eurų, teigia DGCCRF.

„Skaitmeninės ekonomikos plėtra yra milžiniška galimybė, jei tik didžiosios prekybos platformos laikosi konkurencijos ir vartotojų apsaugos taisyklių“, - trečiadienį tviteryje pažymėjo finansų ministras Bruno Le Maire.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius