Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prancūzijos „Veolia“ kol kas neatskleidžia savo planų Lietuvoje

Prancūzijos „Veolia“ kol kas neatskleidžia planų dėl savo valdomų antrinių įmonių Lietuvoje „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ tolesnės veiklos.
„Vilniaus energija“
„Vilniaus energija“ / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

„Vilniaus energija“ pranešė, kad trečiadienį „Veolia" informuos apie esminį įvykį, susijusį su antrinių įmonių „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ veikla Lietuvoje.

Kai kurių BNS šaltinių spėjimu, „Veolia“ gali pranešti apie pasitraukimą iš Lietuvos bei pažerti kritikos Vyriausybei, kad ši negina investuotojų interesų. „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas pranešimo apie pasitraukimą BNS nei paneigė, nei patvirtino.

N.Mikalajūnas taip pat nei paneigė, nei patvirtino, kad tuo pačiu metu, kai vyks spaudos konferencija, Paryžiaus vertybinių popierių biržoje bus skelbiamas „Veolia“ esminis įvykis. Jis taip pat teigė, kad konferencijoje dalyvaus ne tik „Veolia“ viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri, bet ir kiti asmenys, tačiau neatskleidė, kam jie atstovaus.

Sostinės savivaldybės tarybos narys ir Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas BNS teigė, kad „Veolia“ viešas pranešimas gali būti susijęs su „Vilniaus energijai“ nepalankiu pernai gruodį priimtu teismo sprendimu, kuriuo panaikintas 2010 metais priimtas nutarimas dėl šilumos kainos dedamųjų.

„Galima manyti, kad kainų dedamosios buvo pateiktos neteisingai, dalis duomenų nebuvo audituoti, tai reiškia, kad vilniečiai galimai permokėjo už šilumą ir mes reikalausime kompensacijos“, – BNS A.Sekmokas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai gruodį panaikino Kainų komisijos 2010-ųjų gruodį priimtus sprendimus dėl „Vilniaus energijos“ šilumos ir karšto vandens kainos dedamųjų. Vilniaus tarybos nario Juozo Imbraso skaičiavimais, dėl netinkamai nustatytų bazinių šilumos ir karšto vandens kainų per pastaruosius penkerius metus „Vilniaus energija“ galėjo gauti 104 mln. eurų nepagrįstų pajamų, kurias privalėtų grąžinti vartotojams.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę atmetė „Vilniaus energijos“ ieškinį dėl 19 mln. eurų permokos už „Gazprom“ Lietuvai tiektas dujas.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu nagrinėja bylą, kurioje kaltinimai pateikti buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos nariui, koncerno „Icor“ vadovui Andriui Janukoniui, buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkui Jeanui Sacrestui ir bendrovės prezidentui bei „Icor“ akcininkui Linui Samuoliui. Jie įtariami, kad neteisėtai manipuliuojant dujų kainomis, vartotojams buvo padaryta daugiau nei 2,9 mln. eurų žalos.

Be to, Kainų komisija kaltina „Vilniaus energiją“ permokėjus už biokurą, kai bendrovė jį pirko ne biržoje, o iš „Icor“ valdomos bendrovės „Pirmoji galimybė“ (buvusi „Bionovus“).

Kita vertus, „Vilniaus energija“ per teismą iš Vilniaus savivaldybės bando atgauti 27 mln. eurų skolos už šilumą ir karštą vandenį.

„Vilniaus energija“ iki 2017 metų balandžio Vilniaus savivaldybės valdomai įmonei Vilniaus šilumos tinklai turi perduoti sostinės šilumos ūkį, tačiau šis procesas gali būti sudėtingas dėl grąžinamo turto vertinimo ir lėšų, kurias „Vilniaus energijos“ manymu miestas turėtų grąžinti bendrovei.

„Veolia“ valdoma šilumos tiekimo bendrovė „Litesko“ valdo šilumos ūkius Alytuje, Marijampolėje, Telšiuose, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Biržuose, Kelmėje ir Palangoje. Kai kuriuose šių miestų „Litesko“ šilumos ūkį yra išsinuomojusi keliems dešimtmečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius