Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkai: dėl siūlomų draudimų miestų centruose neliks alkoholio

Prekybininkai baiminasi, kad griežtinant alkoholio prieinamumo kontrolę, miestų centruose nebeliks parduotuvių ir kavinių, kuriose būtų galima prekiauti alkoholiniais gėrimais.
Spaudos konferencija dėl alkoholio ribojimo
Spaudos konferencija dėl alkoholio ribojimo / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Vilnius Alkoholis

Nepriklausomų prekybos įmonių asociacijos ir Legalaus verslo aljanso surengtoje spaudos konferencijoje kalbėta, kad alkoholio draudimai neturėtų prasilenkti su logika. Jeigu būtų įteisintas „valstiečių“ siūlomas draudimas prekiauti arčiau nei 200 metrų nuo mokyklų, darželių, neformalaus ugdymo centrų bei kitų viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų, Vilniaus senamiestyje neliktų parduotuvių ir barų, kuriose būtų parduodamas alkoholis, teigia verslo atstovai.

Anot pranešimo, tokį vaizdą atskleidė atlikta analizė ir parengtas Vilniuje įsikūrusių ugdymo įstaigų žemėlapis, nors į jį buvo įtrauktos tik savivaldybei priklausančios ugdymo įstaigos, nevertinant privačių mokyklų, darželių ir būrelių.

„Sprendžiant alkoholio prekybos ribojimų klausimą ekonominė ir sveiko proto logika privalo išlikti. Šiuo metu nėra jokio ugdymo įstaigų registro ar duomenų bazės, kad verslininkai apskritai galėtų įvertinti, ar jų kaimynystėje yra įsikūrusi kokia nors ugdymo įstaiga. Taip pat nėra jokio aiškumo, kaip atstumas būtų matuojamas ir kas tai atliktų“, – pranešime teigė Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis.

Prekybininkai teigia, kad su panašiomis problemomis susidurtų ir mažesnių miestų parduotuvės, nes centruose paprastai būna įsikūrusios mokyklos, darželiai ar kitos įstaigos.

Smulkias parduotuves mažesniuose šalies miestuose vienijančios Nepriklausomų prekybos įmonių asociacijos duomenimis, dėl 200 metrų nuo ugdymo įstaigų ribojimo alkoholiniais gėrimais nebegalėtų prekiauti daugiau nei ketvirtadalis (28 proc.) asociacijos narių parduotuvių, arba 190 iš 672.

„Tai akivaizdus neprotingo reguliavimo iniciatyvos pavyzdys, kuris, panašu, nelabai tinka ir sveikatos apsaugos ministrui. Tikimės, kad ši įstatymo projekto nuostata bus peržiūrėta“, – teigia R.Apulskis.

Specializuotų parduotuvių modelį verslo organizacijos prašo taikyti tik naujoms parduotuvėms, o veikiančioms prekybos vietoms siūlo svarstyti trumpinti prekybos alkoholiu laiką ar didinti prekybos licencijos kainą. Ją siūlo skaičiuoti pagal turimą prekybos plotą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius