Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkai neslepia: nesitestuojančius darbuotojus nušalina, bet tokių – vienetai

Pagal Vyriausybės nutarimą prekybos sektoriaus darbuotojams, kurie nėra pasiskiepiję ar persirgę COVID-19 liga, yra numatytas privalomas periodinis testavimas. Dirbančiųjų mažmeninės prekybos sektoriuje testus apmoka valstybė, tačiau didieji prekybininkai neslepia, jog pasitaiko atvejų, nors ir nedaug, kada darbuotojai kategoriškai atsisako testuotis – dėl šios priežasties jie laikinai nušalinami nuo darbo.
Naujųjų išvakarėse žmonės gausiai lankėsi prekybos centruose
Prekyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose imunizacijos lygis siekia 80–89 proc. Šiek tiek mažiau pasiskiepijusių ir persirgusių – „Lidl Lietuva“, kur imunizacijos lygis 70–79 proc.

Prekybos tinklai primena, kad jau kurį laiką pagal Vyriausybės nutarimą prekybos sektoriaus darbuotojams, kurie nėra pasiskiepiję ar persirgę COVID-19 liga, yra numatytas privalomas periodinis testavimas. Šiems darbuotojams testus apmoka valstybė.

O pagal Vyriausybės nutarimą, atsisakius ar dėl kitų priežasčių neatlikus privalomo periodinio testavimo, darbuotojas gali būti laikinai nušalintas nuo darbo. Dalis prekybininkų tvirtina, kad tokių priemonių jau teko imtis, tačiau nušalintųjų – vienetai.

Tikisi, kad nušalintieji grįš su galimybių pasais

Anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, visame prekybos tinkle, kuriame dirba daugiau nei 13 tūkst. darbuotojų, yra 9 darbuotojai, kurie kategoriškai atsisako testuotis. Dėl to jie yra laikinai nušalinti nuo darbo. Tiesa, anot jos, darbuotojų, kuriems laikantis Vyriausybės numatytos tvarkos privalu testuotis, mažėja.

„Nuolatos kalbamės su savo darbuotojais apie vakcinacijos svarbą ir palaikome kolegas, kurie pasiskiepija nuo COVID-19. Jiems atsidėkodami suteikiame 10 eurų vertės „Eurovaistinės“ dovanų kuponus“, – sakė ji ir pridūrė, kad imunitetą nuo COVID-19 turi daugiau nei 80 proc. aktyviai dirbančių „Maxima“ darbuotojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

„Moki Veži“ vykdomasis direktorius Saulius Jonaitis taip pat tvirtino, kad ir šiame tinkle yra keli asmenys, kurie atsisako testuotis.

„Turime, bet tik vienetinius atvejus, kurie mažėja, nes skiepijasi arba testuojasi. Šiuo metu „Moki Veži“ yra beveik 80 proc. pasiskiepijusių ir persirgusių darbuotojų“, – tvirtino jis.

Keli tokie atvejai, kada darbuotojas atsisako tiek skiepytis, tiek testuotis, pasitaikė ir „Lidl“.

„Tendencijos rodo, kad laikinai dėl to nušalinti darbuotojai netrukus sugrįžta jau su galimybių pasu“, – kalbėjo jis.

O „Iki“, kurioje imunizuotų darbuotojų skaičius siekia 80–89 proc., tokių atvejų, kada reikėjo nušalinti darbuotoją, nebuvo, 15min sakė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Rimi“ bendras darbuotojų imunizacijos rodiklis yra 80–89 proc., čia atsisakiusių testuotis darbuotojų taip pat nebuvo.

„Iki šiol neturėjome atvejų, kai darbuotojai atsisakė testuotis ir nušalinimo nuo darbo veiksmų neteko imtis. Tikimės, kad tokių situacijų pavyks išvengti ir ateityje“, – sakė „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė.

Vadovaujasi nurodymais

Dalyje įmonių darbo tvarka griežtės nuo rugsėjo 13 dienos, kuri vadinama „nepasiskiepijusių karantino“ pradžia.

15min primena, kad „Vičiūnų grupė“ savo darbuotojams pranešė, kad nuo rugsėjo 13 dienos Plungėje esantys įmonės fabrikai nepriims darbuotojų, kurie neturės galimybių paso. Nurodoma, kad žmonės, kurie neturės šio dokumento, bus nušalinami nuo darbo nemokant darbo užmokesčio.

PLAČIAU SKAITYKITE: „Vičiūnai“ Plungėje nuo rugsėjo 13 dienos neįsileis darbuotojų be galimybių paso.

O prekybos tinklai didelių pokyčių nuo rugsėjo vidurio nežada imtis.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis 15min teigė, kad šiuo metu „Norfos mažmena“ vykdo teisės aktus, susijusius su darbuotojų testavimu, tačiau nauja tvarka, įsigaliosianti rugsėjo mėnesį, iki galo nėra aiški.

„Neaiškumus, kilusius klausimus deriname su kompetentingomis valstybės institucijomis“, – tvirtino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Norfa“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Norfa“

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės E.Dapkienės teigimu, testavimas numatytas Vyriausybės numatyta tvarka, todėl juo ir yra vadovaujamasi.

Tą patį tvirtino ir „Moki Veži“ vykdomasis direktorius Saulius Jonaitis: „Šiuo metu darbuotojai gali dirbti, jei turi arba galiojantį galimybių pasą, arba neigiamą testo rezultatą. Nuo rugsėjo 13 d. – lygiai taip pat, be išimčių, vadovausimės visais galiojančiais Vyriausybės reikalavimais“, – tvirtino jis.

S.Jonaičio teigimu, darbuotojai testuojasi nemokamai, valstybės lėšomis ir, jo žiniomis, dėl darbo niekas po rugsėjo 13 dienos nesikeičia.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Prekybos centrų aikštelės
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Prekybos centrų aikštelės

V.Budrienė, „Iki“ atstovė, kaip ir kiti pabrėžė, jog prekybos tinklas elgsis taip, kaip numatyta teisės aktuose.

„Tie darbuotojai, kurie yra nesivakcinavę ar nepersirgę, ir toliau testuosis. Teisės aktuose nėra niekur minima, kad skiepai mūsų darbuotojams būtų privalomi. Gerbiame laisvę pasirinkti – arba skiepytis, arba testuotis, kaip ir numato teisės aktai.

Darbuotojai testuojasi patys. Šiuo metu profesijoms, kurioms reikia testuotis, valstybė testus kompensuoja. Taigi mes, kaip darbdavys, nemokame. Nėra tokio priimto teisės akto kol kas, kad testai nuo rugsėjo 13 d. bus mokami tiems, kam privaloma yra testuotis“, – tvirtino ji.

Imago / Scanpix nuotr./COVID-19 testas
Imago / Scanpix nuotr./COVID-19 testas

Kaip ir kitų prekybos tinklų atstovai, „Lidl Lietuva“ taip pat teigia, kad ir pas juos tvarka nesikeis po 13 d.

„Dauguma mūsų darbuotojų jau yra arba pasiskiepiję, arba planuoja tai padaryti artimiausiu metu“, – aiškino prekybos tinklo atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Tikrina dokumentus, draudžia darbuotojus

„Rimi“ atstovė G.Šerėnienė 15min sakė, kad prekybos tinklo darbuotojai apdrausti papildomu sveikatos draudimu. Todėl esant reikalui, jie turi galimybę pasinaudoti juo ir kompensuotis išlaidas už testus.

„Ar tokia galimybė bus po rugsėjo 13 d. – šiuo metu sprendžiame“, – tvirtino ji.

„Ikea Lietuva“ Personalo ir įmonės kultūros departamento vadovė Milda Šapokienė irgi sakė, kad vadovaujantis teisės aktais, visi darbuotojai privalo periodiškai testuotis. Darbuotojų galimybių pasus įmonė tikrina prie įėjimo.

„Periodiškas testavimas neprivalomas turintiems imunitetą. Siekdami užtikrinti, kad visi darbuotojai į savo darbo vietą atvyktų su galimybių pasu, reikalingus dokumentus tikriname prie įėjimo“, – sakė ji.

„Ikea“ muziejus Elmhulte
„Ikea“ muziejus Elmhulte

Testavimo kompensavimas numatytas įstatymu

Sveikatos apsaugos ministerija priminė, kad šiuo metu būtinasis testavimas yra atliekamas valstybės lėšomis, kaip numato Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas. Keisti įstatymą gali tik Seimas, Vyriausybė tokių įgaliojimų neturi.

Testuotis nuo COVID-19 privalo šių sričių darbuotojai:

  • Asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla;
  • Socialinės paslaugos ir veikla;
  • Švietimo paslaugos ir veikla;
  • Vaistinių darbuotojų veikla;
  • Krovinių tarptautinio vežimo veikla;
  • Viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla;
  • Laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas);
  • Viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla;
  • Mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas;
  • Viešojo administravimo subjektų veikla;
  • Profesinė karo tarnyba;
  • Veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (nuolatinis tiesioginis kontaktas su šiais užsieniečiais).

Tiesa, Vyriausybė ketina teikti Seimui siūlymą leisti darbdaviams nušalinti darbuotojus, nesiskiepijančius ne dėl medicininių priežasčių. Jei darbo pobūdis leidžia, nesiskiepijantis darbuotojas gali būti skiriamas dirbti nuotoliniu būdu, o jei tokio varianto nėra – perkeliamas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą, jei jį galima dirbti nepasiskiepijus.

PLAČIAU SKAITYKITE: Verslas ir profsąjungos susikirto: nesutaria dėl noro nušalinti nesiskiepijančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius