-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 10 /11:26

Prezidentė: plėšomi užsienietiškų žurnalų puslapiai su alkoholio reklama Lietuvai daro gėdą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įsigaliojus visiškam alkoholio reklamos draudimui Lietuvai gėdą daro faktas, jog užsienietiškų leidinių platintojai yra priversti iš jų plėšti lapus su tokia reklama ar kitaip ją slėpti.
Dalia Grybauskaitė lankosi ES vadovų susitikime Švedijoje
Prezidentė: plėšomi užsienietiškų žurnalų puslapiai su alkoholio reklama – gėda / Roberto Dačkaus nuotr.

„Manau, kad šis faktas yra gėdingas, jis primena viduramžius ir tai daro didžiulę tarptautinę reputacinę gėdą“, – žurnalistams trečiadienį sakė šalies vadovė. Šiemet įsigaliojusias Seimo priimtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas prezidentė pasirašė pernai birželį.

Pasak D.Grybauskaitės, Seimas turėtų susidariusią padėtį išspręsti pakeisdamas įstatymus.

Daugelį užsienietiškų žurnalų Lietuvoje platinančios įmonės „Press Express“ vadovas Vigintas Bartaševičius yra teigęs, kad šiuo metu visi bendrovės parduotuvėms ir prenumeratoriams tiekiamuose leidiniuose puslapiai su alkoholio reklama yra išplėšti, ji užtušuota arba užklijuota lipdukais.

Verslininkas tvirtino besitikintis, kad Seimas pakeis įstatymus ir numatys išimtį leisti alkoholio reklamą užsienio leidiniuose lygiai taip pat, kaip leidžiama visur kitur uždrausta tabako reklama. Jis teigė neketinantis naudotis Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento paskelbtu pereinamuoju laikotarpiu ir žada toliau slėpti reklamą žurnaluose arba apskritai kuriam laikui atsisakyti jų platinimo.

Žinią, apie Lietuvoje plėšomą ar slepiamą užsienio platintojų alkoholio reklamą žiniasklaidoje, pasigavo tokie Lenkijos naujienų portalai kaip Tvn24bis.pl ar Bankier.pl. Juose cituojamas minėtas V.Bartaševičius, taip pat apžvalgininkas Rimvydas Valatka. Jo nuomone, kaip rašoma portaluose, susiklosčiusi situacija primena Sovietų Sąjungos laikus, eliminuojant reklamą pažeidžiami laisvos spaudos principai.

Dešimt konservatorių parlamentarų registravo Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūlo numatyti reklamos draudimo išimtį importuotiems leidiniams užsienio kalba, leidžiamiems užsienyje registruoto juridinio asmens. Spręsti susiklosčiusią situaciją žadėjo ir valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Alkoholio reklama uždrausta patvirtinus ir kitokias priemones, kuriomis siekiama sumažinti jo vartojimą Lietuvoje, pavyzdžiui, pardavimo amžiaus cenzo buvo padidintas iki 20 metų, sutrumpintas alkoholio pardavimo laikas.

Rinkos prievaizdai, prekybininkai ir gamintojai prognozuoja, kad dėl naujų ribojimų ir padidinto akcizo alkoholio rinka šiemet gali smukti maždaug dešimtadaliu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Platintojas: esame priversti atsisakyti užsienio leidinių, jų negaus ir prenumeratoriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius