-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Astravo elektrinės paleidimą išaugo gyventojų susidomėjimas jodo preparatais

Baltarusijai galimai jau rytoj, penktadienį, ruošiantis paleisti Astravo atominę elektrinę vaistininkai stebi aktyvesnį kalio jodido tablečių pardavimą. Gyventojai šiuos preparatus aktyviau perka jau keletą pastarųjų mėnesių. O Vilniaus miesto savivaldybė žada nuo kitos savaitės gyventojams jodo preparatus pradėti dalyti nemokamai.
Kalio jodidas
Lietuviai domisi jodo preparatais / SAM nuotr.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad liepą vien Vilniuje esančiose „Eurovaistinėse“ įsigyta tris kartus daugiau kalio jodido tablečių, lyginant su birželiu.

„Vaistininkai sako sulaukiantys klausimų apie jodo vartojimą branduolinės avarijos atveju, gyventojai ieško tam skirtų preparatų.

Vaistininkai sako sulaukiantys klausimų apie jodo vartojimą branduolinės avarijos atveju, gyventojai ieško tam skirtų preparatų.

Dažno namų vaistinėlėje kalio jodido tabletės atsiranda dėl to, kad jos yra žinomos kaip apsaugos priemonė branduolinės avarijos metu“, – teigia L.Bielskė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Tuo tarpu „Gintarinės vaistinės“ ir „Camelia“ vaistinių atstovai tvirtino jodo tablečių pardavimų pokyčių nepastebėję.

Tarptautinė žiniasklaida praneša, kad Astravo atominę elektrinę Baltarusija žada paleisti rytoj, penktadienį, tačiau oficialaus patvirtinimo Lietuva nėra gavusi.

Nemokamai dalys Vilniaus miesto savivaldybė

Vilniaus miesto savivaldybė planuoja kitą savaitę gyventojams pradėti nemokamai dalyti kalio jodido tabletes.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio liepos pabaigoje pasirašytame įsakyme nurodyta, kad savivaldybei pavaldžioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms pavesta, o kitoms rekomenduojama išrašyti elektroninius receptus stabiliojo jodo preparatams visiems prisirašiusiems pacientams.

Vilniaus miesto savivaldybė 15min informavo, kad dar sprendžiama, kaip dalyti iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) gautus jodo preparatus, – per vaistines ar kitais kanalais.

SAM nuotr./Ministerija buvo užsisakiusi 4 mln. jodo tablečių
SAM nuotr./Ministerija buvo užsisakiusi 4 mln. jodo tablečių

SAM anksčiau informavo, kad Vilniaus ir Švenčionių rajonų savivaldybėms taip pat perdavė kalio jodido tablečių.

Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių skyriaus vedėja Jolanta Gulbinovič 15min tvirtino, kad 3 seniūnijoms, patenkančioms į apsauginę 30 kilometrų zoną, – Buivydžių, Lavoriškių ir Kalvelių – jodido tabletės jau išdalytos. Visi gyventojai gavo dviejų parų dozę.

Kitoms seniūnijoms jodo preparatai dar dalijami. Tabletėms išdalyti pasitelkti seniūnaičiai, seniūnijų darbuotojai, kurie nešioja tabletes gyventojams į namus.

Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta Gulbinovič
Asmeninio archyvo nuotr./Jolanta Gulbinovič

„Jei kažko nebuvo namuose ar nenorėjo paimti tuo metu, gali kreiptis į seniūniją ir pasiimti“, – sakė J.Gulbinovič.

Apie vartojimą informuoti turi valstybė

Sveikatos specialistai akcentuoja, kad tokių incidentų kaip branduolinė avarija metu jodo tabletės turėtų būti vartojamos tik atsižvelgiant į valstybės rekomendacijas.

„Branduolinės nelaimės metu per televiziją ar radiją paskelbiama, kad gyventojai turėtų pradėti vartoti kalio jodido tabletes. Savarankiškai priimti tokio sprendimo arba tai daryti prevenciškai tikrai nerekomenduojama“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė.

Net ir nelaimės atveju svarbu žinoti, kad prieš vartojant jodą su gydytoju turėtų pasikonsultuoti jam alergiški žmonės, turintys sunkių susirgimų arba tie, kurių inkstų funkcijos sutrikusios. Taip pat pasitarti su specialistais turėtų nėščiosios bei maitinančios moterys, joms vartoti kalio jodido tabletes galima, tačiau dozę turi nustatyti specialistas.

Vartojimo rekomendacijas nustato SAM

Pasak J.Juodsnukytės, kalio jodido rekomendacijas nelaimės atveju paskelbia SAM, tačiau sveikam suaugusiam žmogui (nuo 12 metų) įprastai rekomenduojamos vartoti dvi tabletės, o vartojimo trukmę nustato SAM. Gerti ilgiau ar profilaktiškai nerekomenduojama.

Farmacijos specialistė atkreipia dėmesį, kad po pranešimo kalio jodidą suvartoti reikėtų nedelsiant, nes po 12 valandų silpnėja „gerojo“ jodo veikimas, kadangi radioaktyvusis jodas užima vietą skydliaukėje, o praėjus parai tablečių vartojimas nebeturi prasmės.

Branduolinės nelaimės atveju svarbu atkreipti dėmesį, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju, todėl net ir suvartojus rekomenduojamą dozę svarbu atsižvelgti į kitas rekomendacijas.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad branduolinio incidento metu kaip apsaugos priemonė vartojamas tik kalio jodidas, kurio nereikėtų painioti su jodo lašais ar maisto papildais su jodu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius