Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Privatūs darželiai ugdymo procesą kelia į internetą, mokestį skaičiuos ir toliau

Vyriausybei dviem savaitėms visoje Lietuvoje sustabdžius darželių ir mokyklų veiklą, privačios įstaigos perkelia ugdymo procesą į virtualią erdvę. 15min kalbinti privatūs darželiai žada nuolaidų, tačiau mėnesinį mokestį ketina skaičiuoti ir už šį periodą. Priešingu atveju, kaip tikina privačios įstaigos, išsilaikyti joms gali ir nepavykti. Mokėti privatiems darželiams, esant galimybei, paragino ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.
Privatus darželis
Privatus darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Nuo penktadienio mažiausiai dviem savaitėms, o Vilniuje – penkioms savaitėms sustabdžius ugdymo įstaigų veiklą, itin keblioje padėtyje atsidūrė privatūs darželiai. Iš tėvų įmokų už paslaugas išgyvenančios įstaigos bando ugdymą perkelti į virtualią erdvę ir toliau skaičiuoti mokestį.

Darželių tinklo „Vaikystės sodas“ ir privačių mokyklų tinklo „Karalienės Mortos mokykla“ rinkodaros vadovė Rita Meilūnaitė 15min pasakojo, kad į virtualią erdvę perkėlė vaikų ugdymą ne tik mokyklose, bet ir darželiuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karalienės Mortos mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karalienės Mortos mokykla

„Tas mokymas skiriasi, bet vyksta“, – informavo R.Meilūnaitė.

Mokiniai prie didžiosios dalies pamokų prisijungia realiu laiku, o darželinukų tėvams persiunčiamos vaikams skirtos užduotėlės, auklėtojų sukurti vaizdo įrašai. Be to, tėvai gali numatytu laiku paskambinti pasikonsultuoti su logopedais, psichologais ir kitais specialistais.

Penktadienį mokyklų ir darželių ugdytiniai jau išbandė mokymąsi nuotoliniu būdu. Tiesa, tėvų pageidavimu, „Karalienės Mortos mokykloje“ Velykų atostogos perkeliamos nuo kovo 16 dienos, o mokymasis virtualioje erdvėje bus pratęstas nuo kovo 23 dienos.

„Bus žymimas vaikų lankomumas, vyks ir atsiskaitymai. Esame visą tai numatę, nes stebėjome, kokia situacija vyksta kitose šalyse ir įtarėme, kad ji gali persikelti ir į Lietuvą. Sėmėmės daug patirties iš ugdymo įstaigų, kurios dirba tokiu būdu ir buvome tam pasiruošę“, – sakė R.Meilūnaitė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis

Ugdymą į virtualią erdvę perkėlė ir darželių tinklas Vilniuje „Mažųjų valdos“. Darželių direktorė Karolina Sugint-Kaupė 15min pasakojo, kad darželis kiekvieną darbo dieną rengs tiesiogines transliacijas, prie kurių gali prisijungti visi norintys, siųs naujienlaiškius su vaizdo pamokomis, skirtomis tik darželiui, audio pasakojimus su mėnesio temomis, siūlys subalansuojančius žaidimus, kvies tėvus į seminarus.

„Pamokas rengs ir veiklas siūlys visi „Mažųjų valdų“ specialistai – anglų, ispanų, rusų kalbų auklėtojai, muzikos, dailės mokytojai, psichologai, treneriai ir kiti specialistai“, – vardijo K.Sugint-Kaupė.

Ne visi perkelia paslaugas į internetą

Tiesa, ne visi privatūs darželiai tęsia ugdymą nuotoliniu būdu. Mažesnius vaikus ugdantys darželiai tvirtina nematantys galimybių tai daryti. VšĮ „Vaikų ateitis“ valdomo darželių-lopšelių tinklo „Karlsonas ir mažyliai“ vadovė Ilona Aukštuolienė 15min tvirtino, kad į darželius priima vaikus nuo 10 mėnesių, o vyriausiam auklėtiniui – tik 4 metai.

Ugdyti dvejų metų vaikučius iš namų yra nerealu, – apgailestauja I.Aukštuolienė.

„Ugdyti dvejų metų vaikučius iš namų yra nerealu. Teoriškai įmanoma, bet su praktika prasilenkia, nes to įgyvendinti bus neįmanoma“, – apgailestauja I.Aukštuolienė.

Už darželį mokėti reikės

Privačios ugdymo įstaigos tvirtina, kad mokestį ketina skaičiuoti ir už šį laikotarpį, nes turi mokėti atlyginimą darbuotojams, nuomos ir komunalinius mokesčius. Tiesa, privačių darželių atstovės pripažino iš tėvų sulaukiančios įvairiausių reakcijų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis

Kaip informavo R.Meilūnaitė, „Karalienės Mortos mokyklos“ mokinių tėvai turės mokėti įprastinę kainą. Tuo tarpu už „Vaikystės sodas“ darželių tinklo vaikų ugdymą balandžio mėnesį žadama pritaikyti nuolaidą. Tiesa, kokio dydžio tai bus nuolaida, R.Meilūnaitė neatskleidė.

Kitų mokesčių – pavyzdžiui, už maitinimą ar būrelius, mokėti per šį laikotarpį, kol sustabdyta švietimo įstaigų veikla, nereikės.

R.Meilūnaitė pripažino, kad nuomonių iš tėvų dėl to, kad reikia mokėti už darželį, sulaukiama įvairiausių, tačiau tikino, kad ilgainiui tėvai įvertins nuotolinio ugdymo naudą ir darželiuose.

Ilgesnį laiką būnant namuose, jei nėra ugdymo specialistų pagalbos, sunku sugalvoti, ką veikti su vaikais, – sako R.Meilūnaitė.

„Turime pavyzdžių iš tarptautinių mokyklų Kinijoje, kur vaikai jau septynias savaites taip dirba, kad tai naudinga ir ikimokyklinio amžiaus vaikams. Ilgesnį laiką būnant namuose, jei nėra ugdymo specialistų pagalbos, sunku sugalvoti, ką veikti su vaikais. Remiantis tarptautine informacija, kuo daugiau laiko praeina, tuo labiau tėvai įvertina naudą, kurią gauna. Reakcijų pradžioje yra visokių, kalbėsimės ir žiūrėsime į priekį, negalime pasakyti, kas bus rytoj“, – tvirtino R.Meilūnaitė.

Kainą sumažins 17,5 proc.

Privačių darželių tinklo „Mažųjų valdos“ vadovė K.Sugint-Kaupė tikino, kad ši situacija yra iššūkis bet kuriam verslui, o įprastinę kainą darželis sumažins 17,5 proc.

Atlikome reikalingus skaičiavimus ir įvertinome, kad mums išlaidas pavyks sumažinti 17,5 proc. Tokia suma ir ketiname sumažinti ugdymo mokestį, – sakė K.Sugint-Kaupė.

„Atlikome reikalingus skaičiavimus ir įvertinome, kad mums išlaidas pavyks sumažinti 17,5 proc. Tokia suma ir ketiname sumažinti ugdymo mokestį. Jei pavyks sutaupyti daugiau – atliksime perskaičiavimus, jei valstybė nutars kompensuoti švietimo įstaigų patirtus nuostolius – naštą nukelsime nuo tėvų pečių. Šis šuolis yra didelis iššūkis bet kuriam verslui, tikimės bendruomenės sutelktumo ir numatome sėkmingai atnaujinti ugdymo paslaugą, kai tik bus leista“, – informavo K.Sugint-Kaupė.

Dar nenusprendė

Tuo tarpu darželių-lopšelių tinklo „Karlsonas ir mažyliai“ vadovė I.Aukštuolienė tvirtino, kad dar nenusprendė, kokį mokestį skaičiuos už šį laikotarpį, tačiau pabrėžė, kad situacija sudėtinga.

Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Privatus darželis

„Stabdome savo veiklą, tai reiškia pajamų negavimą. Gavome iš savivaldybės pranešimą, kad mokės šimto eurų kompensaciją, tačiau tai situacijos negelbėja, nes pagrindines pajamas atneša klientas, kuris negaudamas paslaugos nenori už ją mokėti. Nežinau, ar galima pritaikyti force majeure, o turime mokėti atlyginimus, patalpų nuomą. Privatus verslas pajamų negauna, bet įsipareigojimai tokie patys“, – apgailestavo I.Aukštuolienė.

Net ir sumažinus mokestį dešimt ar dvidešimt procentų, vis tiek patirtume didelių nuostolių“, – nurodė I.Aukštuolienė.

Ji vylėsi, kad valstybė pagalvos, kaip pagelbėti nuo koronaviruso nukentėjusiems smulkiems verslininkams.

„Mums tai labai skausmingas periodas. Nesinori ir tėvų nuošalyje palikti, norėtųsi nuolaidas pritaikyti, bet esame surištomis rankomis, galimybės kitokios. Net ir sumažinus mokestį dešimt ar dvidešimt procentų, vis tiek patirtume didelių nuostolių“, – nurodė I.Aukštuolienė.

Tėvai reaguoja skirtingai

Į privačius darželius vaikus vedantys tėvai yra skirtingų nuomonių apie tai, ar šiuo metu turėtų mokėti už darželius. I.Aukštuolienė tvirtino iš tėvelių sulaukianti prašymų leisti nemokėti už tas savaites, kai stabdomas ugdymo procesas.

Tuo tarpu 15min kalbinta vilnietė Jolita, į privatų darželį vedanti savo penkerių metų dukrą tvirtino, kad jei reikės, sumokės už darželį pilną kainą. Juo labiau, kad jos dukros darželis irgi perkėlė ugdymą į virtualią erdvę. Moteris tvirtino suprantanti, kad dvi ar penkias savaites pajamų negavęs darželis gali net užsidaryti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Privatus darželis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Privatus darželis

„Darželis daug komunikuoja, siūlo, ką veikti su vaikais namuose, atsiunčia žaidimų, pratybų. Jei reikės, sumokėsime už darželį, nes visi būsime nukentėję šioje situacijoje – tiek verslas, tiek gyventojai. Nesipiktinsime, nes žinome, kad mažam verslui tai didelė našta, jei jis negaus pajamų penkias savaites, o reikės ir pastatą išlaikyti, ir auklėtojoms mokėti kažką“, – mano Jolita.

Tuo tarpu kita vilnietė, vieną dukrą vedanti į privačią mokyklą, o kitą – į privatų darželį, neprieštarautų mokėti pusę sumos.

„Aš manau, kad logiška būtų 50 proc. sumos mokėti, nes suprantu ir ugdymo įstaigas – situacija tikrai nėra eilinė“, – 15min sakė vilnietė.

Vilniaus meras siūlo mokėti darželiams

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius feisbuke pranešė, kad Vilniaus savivaldybė sulaukia daug klausimų, ar reikia mokėti už privačius darželius, kol ugdymo procesas nevyks.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Savivaldybė negali kištis į jūsų ir darželių sutartinius santykius – tai turite spręsti tarpusavyje. Tačiau noriu informuoti, kad 100 eurų kompensaciją ir toliau mokėsime. Ir, labai svarbu, kviečiu pagalvoti apie solidarumą su darželiais – jeigu jūsų šeima nepajus labai neigiamų krizės pasekmių, kai baigsis šis karantinas, darželiai vėl bus būtini. Todėl visus kviečiu apsvarstyti galimybę, jei galite, mokėkite darželiui tam, kad jo veikla nesustotų“, – ragina Vilniaus miesto meras.

Beje, už savivaldybės darželių nelankymą viruso metu mokėti nereikės.

Advokatas: reikia skaityti sutartį

Advokatų kontoros „Sankaitis Legal“ advokatas Justas Sankaitis komentuoja, kad jeigu su ugdymo įstaiga sudarytoje sutartyje nėra aptartos nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybės, taip pat nėra aptarta sąlygų dėl ugdymo mokesčio (ne)mokėjimo, jei paslaugų teikėjas negali paslaugų teikti dėl nuo jo nepriklausančių aplinkybių, tokiu atveju taikomos Civilinio kodekso nuostatos.

Advokato nuomone, vadovaujantis Civiliniu kodeksu, jei Vyriausybės sprendimą dėl ugdymo stabdymo dėl koronaviruso galima laikyti nenugalimos jėgos aplinkybėmis, tuomet, manytina, šiuo laikotarpiui tėvai turi teisę nutraukti sutartį arba visiškai nemokėti sutartyje sutarto mokesčio.

Kita vertus, jeigu tai nėra nenugalimos jėgos aplinkybės, o yra aplinkybės, už kurias nei viena iš šalių neatsako, tada tėvai šiuo laikotarpiu turėtų mokėti ne sutartimi sutartą mokestį, o tik atlyginti ugdymo įstaigos faktiškai turėtas išlaidas, kurių dydį pati ugdymo įstaiga ir turėtų pagrįsti.

Tiesa, kol kas įvertinti, ar minėtos aplinkybės yra nenugalimos jėgos (force majeure), ar tiesiog šalių nenumatytos aplinkybės, galimybių nėra, nes tą nustato šalys savo susitarimu, o esant ginčui – teismas.

„Manytina, kad tiems tėvams, kurie nenori nutraukti ugdymo paslaugų sutarties ar mokėti visos (ar sumažintos) paslaugų kainos, šiai dienai saugiau laikyti, kad ugdymo paslaugų stabdymas yra aplinkybės, už kurias nei viena iš šalių neatsako, ir kad šiuo laikotarpiu tėvai turi teisę ugdymo įstaigai mokėti ne visą sutartą ugdymo mokestį, o tik atlyginti faktiškai ugdymo įstaigos turėtas išlaidas, kurių pagrįstumą turėtų įrodyti pati ugdymo įstaiga“, – komentuoja J.Sankaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius