Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra nemato reikalo bausti Kryme investavusių Lietuvos įmonių

Rusijos okupuotame Kryme veikusios Lietuvos įmonės nepažeidė ES sankcijų taisyklių, todėl tyrimas jų atžvilgiu nutrauktas, paskelbė Generalinė prokuratūra. Tad Kryme investavusios lietuvių įmonės nebus baudžiamos, nes investuota dar prieš Krymo aneksiją.
Novus parduotuvė Kryme
Novus parduotuvė Kryme

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 m. vasarą gavus Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos informaciją apie galimą Lietuvos įmonių Rusijos Federacijai taikomų sankcijų režimo pažeidimą.

Jau rašyta, kad Kryme veikė nekilnojamojo turto „Hanner“ įmonė, investavusi į Krymo daugiabučių statybą. Taip pat Jalote centre patalpas įsigijusi įmonė „Pluošto linija“. Ten planavo eksponuoti įmonės gaminamą produkciją iš lino.

Kryme taip pat veikia lietuvių įmonės „BT Invest“ įkurtas prekybos tinklas „Novus“, kuris veikia ir Ukrainoje. Tiesa, po Krymo okupacijos „Novus“ parduotuvės buvo perkeltos į Rusijoje veikiančią įmonę.

Verslininkai anksčiau yra teigę, kad investicijos buvo padarytos dar prieš Krymo okupaciją.

Siekiant patikrinti Lietuvos Respublikoje surinktus duomenis, su teisinės pagalbos prašymu buvo kreiptasi į Ukrainos Respublikos teisėsaugos institucijas. Baudžiamasis kodeksas numato baudžiamąją atsakomybę už Lietuvos Respublikoje įgyvendinamų tarptautinių sankcijų pažeidimą, jei dėl to padaryta didelė žala Lietuvos Respublikos interesams.

„Vertinant ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis bendrai, matyti, kad nei viena iš ikiteisminiame tyrime minimų bendrovių neužsiėmė Krymo ar Sevastopolio kilmės prekių importu į Europos Sąjungą, taip pat neužsiėmė transporto, telekomunikacijų, energetikos, naftos, dujų ir mineralinių išteklių žvalgybos prekių ir technologijų pardavimu, tiekimu, eksportu, finansinės ar techninės paramos šiems sektoriams teikimu, neteikė paslaugų, susijusių su turizmu, ir pan.

Bendrovių, dėl kurių buvo atliktas ikiteisminis tyrimas, veiksmai buvo susiję ne su užsienio investicijomis Kryme arba Sevastopolyje, o į iki okupacijos regione turėto savo turto išsaugojimą arba jo išvedimą iš aneksuotos teritorijos rinkos“, – rašome prokuroro priimtame nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Generalinė prokuratūra dėl vienos Lietuvos įmonės veiklos Krymo pusiasalyje medžiagą perdavė FNTT spręsti klausimą, ar nepadarytas administracinis pažeidimas, numatytas Administracinių nusižengimo kodekso 515 straipsnyje (tarptautinių sankcijų pažeidimas).
Ikiteisminį tyrimą atliko FNTT pareigūnai, ikiteisminį tyrimą organizavo ir kontroliavo Generalinės prokuratūros prokurorai.

Europos Sąjunga sankcijas Rusijai paskelbė 2014 metais, jai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistus rytų Ukrainoje.

Sankcijos numato, kad į ES šalis draudžiama importuoti Krymo ir Sevastopolio kilmės produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius