Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 28 /11:26

Prokurorai baigė tyrimą dėl Ūkio banko turto iššvaistymo: įtariamas V.Romanovas ir dar 12 asmenų

Prokurorai antradienį baigė ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės prieš septynerius metus žlugusio Ūkio banko turto iššvaistymo. Įtarimai pareikšti Lietuvos teisėsaugai nepasiekiamam buvusiam pagrindiniam banko akcininkui ir dar tuzinui asmenų, kurių atsakomybės tikimasi teisme. Grupuotė įtariama iššvaisčiusi per 40 mln. eurų.
Robertas Šadianecas, Ugnius Vyčinas
Generalinės prokuratūros spaudos konferencija: Robertas Šadianecas (kairėje) ir Ugnius Vyčinas. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tyrimas atliktas ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba, nusikalstamai įgyto turto legalizavimo, bendrovių, kurios buvo naudotos nusikalstamai veikai nuslėpti, steigimo ir vadovavimo, pranešė Generalinė prokuratūra.

Rusijoje prieglobstį gavusio Vladimiro Romanovo valdytas Ūkio bankas 2013 metų vasarį buvo pripažintas nemokiu, o tų pačių metų gegužę jam iškelta bankroto byla.

Platesnė informacija apie tai šiandien nuo 11 val. pateikta spaudos konferencijoje Generalinėje prokuratūroje, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas Robertas Šadianecas.

Transliaciją iš Prokuratūros žiūrėkite žemiau:

„Šiandien pabaigta dalis didelio ir sudėtingo ikiteisminio tyrimo dėl Ūkio banko piniginių lėšų iššvaistymo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, piktnaudžiavimo tarnyba. Taip pat dėl juridinių asmenų steigimo ir jų panaudojimo neteisėtai veiklai nuslėpti. Yra pareikšti įtarimai trylikai asmenų, įtariant, kad jie veikė organizuotoje grupėje“, – pranešė prokuroras.

Yra pareikšti įtarimai trylikai asmenų, įtariant, kad jie veikė organizuotoje grupėje.

U.Vyčinas patvirtino, kad tarp jų yra pagrindinis akcininkas V.Romanovas. Įtarimai pareikšti ir keliems buvusiems Ūkio banko valdybos, stebėtojų tarybos nariams.

Savo ruožtu FNTT atstovas minėjo, kad lėšos buvo iššvaistytos pasinaudojant 80-ties fizinių ir juridinių asmenų sąskaitomis. Dalis lėšų panaudota Ūkio banko kapitalo Baltarusijoje padidinimui.

„Nusikalstamu būdu įgytos lėšos buvo legalizuotos pasitelkiant 80-ies juridinių ir fizinių asmenų sąskaitas. Už jas buvo įsigytas nekilnojamasis turtas, dalis pinigų buvo panaudota Baltarusijoje registruotos bendrovės įstatiniam kapitalui padidinti“, – aiškino FNTT atstovas.

Naujausiais tyrėjų skaičiavimais, įtariamieji iššvaistė virš 40 mln. eurų banko lėšų. „Įtariamieji, piktnaudžiaudami savo tarnybine padėtimi, suteikė banko paskolas savo valdomoms bendrovėms ir tokiu būdu buvo iššvaistyta virš 40 mln. eurų“, – teigė R.Šadianecas.

R.Šadianecas taip pat pabrėžė, kad nors inkriminuojama žala šiuo metu viršija 40 mln. eurų, kitoje dar nebaigtoje su Ūkio banko žlugimu susijusioje byloje žalos dydis dar tikslinamas. Prokurorai mano, kad žala bus „didesnė kartais“.

Anot R.Šadianeco, bylos medžiagą sudaro 346 tomai, bet ji dar didės. „Visų įtariamųjų turtui taikomas laikinas nuosavybės apribojimas ir to turto tikrai pakanka tam, kad šioje baigtoje dalyje būtų padengta žala“, – pabrėžė R.Šadianecas.

Pareigūnai teigė, kad visi asmenys, išskyrus V.Romanovą, yra Lietuvos piliečiai ir mūsų šalies teisėsaugai pasiekiami. Bylą perduoti teismui tikimasi šiais metais.

Generalinė prokuratūra 2013-ųjų lapkritį patvirtino Ūkio banką civiliniu ieškovu ikiteisminiame tyrime dėl akcininkų ir jų sprendimais skirtų vadovų veiksmų, iššvaistant banko turtą. Tuomet teigta, kad preliminariais skaičiavimais atlygintina žala siekia 370,196 mln. eurų, o konkretūs asmenys, kurie turėtų ją atlyginti, nebuvo įvardyti.

Iki Ūkio banko veiklos sustabdymo didžiausias banko akcininkas buvo V.Romanovas, valdęs 65 proc. akcinio kapitalo. 2013 metų gegužę jis išvyko į Rusiją, buvo paskelbta jo tarptautinė paieška.

2015 m. Rusija informavo, kad V.Romanovui suteiktas prieglobstis.

2015 metų balandį jis buvo sulaikytas Maskvoje, bet netrukus paleistas į laisvę, o tų pačių metų rugpjūtį Rusija informavo, kad V.Romanovui suteiktas prieglobstis.

2018-ųjų birželį V.Romanovą Lietuvoje nuspręsta teisti už akių, jam nedalyvaujant teismo procese. Vilniaus miesto apylinkės teismas tuomet V.Romanovą pripažino įtariamuoju, kuris nėra pasiekiamas Lietuvos teisėsaugai atliekant ikiteisminį tyrimą dėl jo nusikalstamų veikų.

Tyrimo metu nustatyta, kad už iššvaistytas lėšas galėjo būti neteisėtai įsigytas nekilnojamasis turtas Jungtinėje Karalystėje, neteisėtai perduoti milijonai eurų Baltarusijos Respublikoje registruotos bendrovės įstatinio kapitalo padidinimui. Dalis lėšų sugrąžinta į įtariamųjų valdomas bendroves. 14,6 mln. eurų panaudota iš Ūkio banko gautų paskolom Škotijos, Baltarusijos futbolo klubams, Lietuvos krepšinio klubo, taip pat Rusijoje, Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje įgyto nekilnojamojo turto, finansavimui.

GP pranešime pažymima, kad šiam ikiteisminiam tyrimui prokurorai ir FNTT tyrėjai skyrė ypatingą dėmesį – apklausta 120 liudytojų, iš Lietuvoje ir užsienio valstybėse veikiančių bankų gauta ir išanalizuota apie 850 sąskaitų išrašų.

Tyrimo metu Vilniaus apygardos valdybos Ūkinės finansinės veiklos tyrimo skyriui kartu su Lietuvos Banko specialistais buvo pavesta atlikti 12 didelės apimties ūkinės finansinės veiklos tyrimų.

Ikiteisminio tyrimo metu kreiptasi į Meno salų, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Šveicarijos Konfederacijos, Bosnijos ir Hercogovinos, Italijos ir Baltarusijos Respublikų, Švedijos Karalystės ir Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijas.

Pagalbos kreiptasi į Meno salų, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Šveicarijos Konfederacijos, Bosnijos ir Hercogovinos, Italijos ir Baltarusijos Respublikų, Švedijos Karalystės ir Rusijos Federacijos teisėsaugą.

Įtariamajam V.Romanovui yra suteiktas pabėgėlio statusas Rusijos Federacijoje. V.Romanovui išaiškintos įtariamojo teisės, kreiptasi, kad jis atvyktų į Lietuvą.

Siekiant užtikrinti civilinį ieškinį ikiteisminio tyrimo metu apribotas įtariamųjų turtas Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

Įtariamieji, gynėjai, civilinis ieškovas, jo atstovai paskelbus ikiteisminį tyrimą baigtu, turi teisę susipažinti su visa tyrimo medžiaga, pateikti prašymus dėl ikiteisminio tyrimo papildymo. Apie prokuroro sprendimą dėl šio ikiteisminio tyrimo perdavimo į teismą bus pranešta papildomai.

Baigta dalis didelio ir sudėtingo ikiteisminio tyrimo, susijusio su Ūkio banko turto iššvaistymu, nusikalstamu būdu įgytų lėšų legalizavimu ir juridinių asmenų neteisėtu panaudojimu. Kitoje šio tyrimo dalyje ikiteisminis tyrimas tebevyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius