Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Alonderienė: kaip susikurti sėkmingą karjeros kelią IT srityje?

Darbdavių dėmesio IT specialistams nestinga, tačiau sėkmingą karjeros kelią nulemia ne profesijos prestižas ar solidus darbo užmokestis, o kruopščiai apgalvoti sprendimai, nulemiantys ar tapsi laimingas dirbdamas savo kasdienį darbą ir susikursi profesinio tobulėjimo bei karjeros perspektyvas.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė, ISM profesorė dr. Raimonda Alonderienė
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė, ISM profesorė dr. Raimonda Alonderienė / „Devbridge“ nuotr.

Įžvalgomis apie tai, kokiais esminiais principais vadovautis, norint susikurti sėkmingą karjerą dalijasi JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė, ISM profesorė dr.Raimonda Alonderienė.

Profesinį augimą lemia įmonės pasirinkimas

Anot R.Alonderienės, įprasminti sukauptą profesinę patirtį ir realizuoti karjeros galimybes bei lūkesčius padeda motyvuojanti ir nuolat mokytis skatinanti aplinka.

„Samdydami darbuotojus neriamės iš kailio, kad surastume aukštą kompetenciją turintį kandidatą, kurių rinkoje itin trūksta. Tai yra būtina, jeigu norime išlaikyti aukštą profesinį lygį komandoje. Šiuo metu pastebime tendenciją, kad prie mūsų prisijungiantys nauji darbuotojai nori įgyti unikalios patirties, dirbti prie sudėtingų projektų, turėti visas galimybes lavinti naujus įgūdžius. Karjeros sėkmė dažnai prasideda nuo įmonės pasirinkimo, todėl patyrę programuotojai itin atsakingai renkasi darbdavį – išsiaiškina prie kokių projektų, su kokiomis technologijomis dirba kolegos. Susitinka su esamais darbuotojais, o per darbo pokalbius užduoda labai konkrečius klausimus. Jiems yra svarbi organizacijos kultūra, vertybinis pagrindas, veikimo principai, struktūros ir procesai. Daugelį vilioja brandžios darbo praktikos, aiškūs procesai, balansas tarp patyrusių ir mažiau patyrusių specialistų. Kandidatai iš karto klausia, kokių galima tikėtis karjeros galimybių, kaip ir kada keliamas atlyginimas ir pan. Vis dėlto ne tik atlygio klausimas, tačiau ir karjeros perspektyvos įmonėje yra labai svarbus aspektas“, – sako vadovė.

„Devbridge“ nuotr./JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė dr. Raimonda Alonderienė
„Devbridge“ nuotr./JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė dr. Raimonda Alonderienė

Talentai renkasi sudėtingus profesinius iššūkius

R.Alonderienės teigimu, sėkmingą karjeros kelią galima apibūdinti ir taip – kai jautiesi gerai ir kai esi patenkintas tuo, ką darai ir kur esi bei ar turi galimybę nuosekliai kilti karjeros laiptais.

„Mūsų komandose daugiausia žmonės išmoksta dirbdami vieni šalia kitų ir mokydamiesi vienas iš kito. Klientai tikisi gauti modernią programinę įrangą, paremtą naujausiomis technologijomis. Kai visi suinteresuoti, kad projektas ir jų įdėtas darbas į tą projektą būtų sėkmingas, atsiranda labai geras rezultatas – juo džiaugiasi ne tik komanda bei klientas, bet ir milijonai galutinių vartotojų. Organizacija turi gebėti augti kartu su augančiais jos darbuotojais. Jei žmogus pradėjo darbą kaip jaunesnysis specialistas, tapo specialistu, o tada vyresniuoju specialistu, ar organizacija turi pozicijų, kur jam eiti toliau. Jeigu darbuotoją sups motyvuoti ir stiprūs kolegos, tobulėjimas bus natūralus procesas. Ilgainiui susiformuos noras ne tik mokytis iš kitų, bet ir pačiam tapti vadovu, mentoriumi ar kitaip prisidėti prie kitų darbuotojų auginimo“, – įsitikinusi direktorė.

Įmonėje išauginti vadovai – tvirtas ramstis

„Devbridge“ darbuotojai gali rinktis – arba gilinti patirtį profesinėje srityje ir tapti pavyzdžiui, architektu, arba tapti vadovu ir imti vadovauti projekte, komandai, o vėliau ir visam padaliniui.

R.Alonderienė pabrėžia, organizacijos viduje išaugę vadovai turi ne tik solidų techninių kompetencijų bagažą, bet ir gebėjimo suprasti kliento verslą, sklandžiai komunikuoti, ieškoti geriausio sprendimo ir jį taikyti glaudžiai bendradarbiaujant su komanda.

„Mūsų įmonė jau kelerius pastaruosius metus labai sparčiai auga, todėl atidžiai sekame informaciją ir analizuojame duomenis, kad atsiradus aukštesnei pozicijai, aiškiai žinotume, kuriems kandidatams galime pasiūlyti išbandyti save naujoje pozicijoje. Vidinės karjeros galimybės yra puiki motyvacijos ir darbuotojų išlaikymo priemonė, tačiau, žinoma, neatmetame idėjos, kad ir nauji bei stiprūs išoriniai kandidatai gali atnešti kitokį matymą, praktikas, leisti pažiūrėti į organizacijos procesus iš šalies bei padėti tobulėti. Vis dėlto, tiek dėl projektų sudėtingumo, tiek ir dėl vidinės kultūros pagrindo, prioritetą teikiame natūraliai ir organiškai karjeros kaitai įmonės viduje bei vidinių vadovų auginimui. Kasmet įmonėje užauginame nuo 15-likos naujų vadovų, kurie susitvarko su naujais iššūkiais ir yra pasirengę drauge siekti išsikeltų įmonės tikslų. Įdomūs projektai, kompetencijas auginanti aplinka ir vertybėmis grįsta darbo kultūra padeda kasmet sau išsikelti vis didesnius tikslus, būtent šiais esminiais principais ir vadovaujasi mūsų vadovai, kartu su komanda kuriantys sudėtingus programinės įrangos sprendimus Šiaurės Amerikos ir Vakarų Europos rinkoms“, – akcentuoja vadovė.

Būtina pačiam išsikelti ambicingus tikslus

Pasak R.Alonderienės, kuriant skaitmeninius produktus reikia ieškoti tinkamiausio ir teisingiausio sprendimo, todėl būtina nuolat lavinti kritinį bei loginį mąstymą, nuosekliai auginti kompetencijas, nuolat atnaujinti technines žinias.

„Mūsų komandos dirba projektiniu režimu, kurdamos unikalius IT sprendimus klientams. Tačiau geri ir patyrę IT specialistai puikiai žino, kad niekas iš karto neatsiranda – žinios ir įgūdžiai įgyjami palaipsniui. Darbo galimybės taip pat priklauso nuo to, kiek asmeninių pastangų įdėsi, siekdamas iškeltų savo, komandos ir organizacijos tikslų. Jau daugelį metų mūsų įmonėje yra susiformavusi tradicija, skirti dieną vien tik tobulėjimui. Kartą per mėnesį darbuotojas gali susiplanuoti savo darbus ir nevaržomai skirti pasirinktą dieną, pavyzdžiui, vien tik mokymuisi. Šią dieną mes vadiname asmeninio tobulėjimo diena (angl. Self Learning Day). Darbuotojas tą dieną gali skaityti knygas, dalyvauti konferencijose, žiūrėti mokymus ar su komanda dalytis gerosiomis praktikomis, mokytis vienas iš kito. Kartais ši diena paskiriama, siekiant kažką įdomaus sukurti, taip gimsta ne tik naudingi vidiniai įrankiai, bet ir dažnai yra sugalvojamos naujos idėjos, pavyzdžiui, suorganizuoti visos Lietuvos testuotojų hakatoną ar parengti pranešimą dalyvauti didžiausioje technologijų konferencijoje. Neseniai priimtas mūsų strateginis sprendimas prisijungti prie įmonės „Cognizant Softvision“ neabejotinai atvers dar didesnes galimybes darbuotojų profesiniam tobulėjimui“, – dalijosi vadovė.

Profesines kompetencijas augina žinių dalijimasis

Anot žmonių ir organizacijos vystymo direktorės, „Devbridge“ organizacijos viduje yra išsigryninę tvirtas vertybines nuostatas prisidėti, padedant augti naujai į darbo rinką ateinančiam žmogui. Taip įmonės darbuotojai gali prisidėti prie kilnaus tikslo – padėti tobulėti į IT sektorių žengiančiam jaunam specialistui ir patys daug ko išmokti, mokydami kitus, aktyviai dalyvaudami profesinių bendruomenių susibūrimuose įmonės viduje ar už jos ribų.

„Jau daugiau nei dešimt metų aktyviai prisidedame prie šalies informacinio raštingumo didinimo, tokiomis iniciatyvomis kaip mūsų įkurtos nemokamos „Sourcery“ akademijos. Kviečiame jaunus, dažnai darbo patirties neturinčius, kandidatus į mūsų organizuojamas „Sourcery“ akademijas. Mūsų darbuotojai akademijose dalijasi savo žiniomis ir profesine patirtimi – tampa lektoriais arba mentoriais. Geriausius absolventus vėliau pakviečiame jungtis prie „Devbridge“ komandos, kuriems skiriame labai daug dėmesio, daugelis jų turi mentorių – savo srities specialistą, kuris dažniausiai ne tik padeda perprasti techninę sritį, bet ir susiformuoti kaip asmenybei, ne vien tik iš profesinės pusės. Jauni žmonės būna labai motyvuoti, nes susipažinę su įmonės kultūra, nori tapti jos dalimi ir augti ne tik iš profesinės pusės, bet ir tobulėti stiprioje, gilias tradicijas puoselėjančioje įmonėje.

Žinių pasidalijimo iniciatyvas puoselėjame ir už „Devbridge“ ribų, inicijuojame bendras iniciatyvas su technologinėmis bendruomenėmis – Kauno „KIT Club“, „Kubernetes Kaunas“ ar „Ministry of Testing“, kuriose esame ir organizatoriai, ir pranešėjai. Taip pat kaip pranešėjai mūsų įmonės darbuotojai aktyviai dalyvauja ir „Vilnius Tech Leads“, „Agile Lietuva“, „TestCon“, „Build Stuff“ ir kitose bendruomenėse ar konferencijose. Net ir perkopus 700 darbuotojų skaičiui mūsų įmonėje sėkmingai gyvuoja ilgametės „Devbridge“ tradicijos ir bendruomenės. Testuotojų, Front-end inžinierių, IT saugos, Java, Scrum Master ir keletas kitų bendruomenių ir grupių, kurių nariai noriai dalijasi savo žiniomis, rengia pristatymus. Visi šie veiksniai skatina ir žinių pasidalijimo kultūrą visuomenėje, ir užtikrina kiekvieno specialisto asmeninį profesinį augimą, padedantį pasiekti reikšmingus pokyčius karjeros srityje“, – pabrėžia vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius