Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Bogušienė sėja abejones dėl SAM ir „Sveikatiados“ skaidrios partnerystės

Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupės, kuri rengė naują vaikų maitinimo ugdymo įstaigose tvarką, nariai primygtinai siūlė įmonės „Sveikatiada“, su kuria ministerija esą bendradarbiauja, produktus, teigia VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, maisto technologė Raminta Bogušenė.
Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Ar ministerijos specialistai šaudo sau į kojas? Deja, bet tokių požymių yra. Turime išsaugotų susirašinėjimų su tos pačios darbo grupės nariais, kurie nepaisydami darbo grupėje dalyvaujančių specialistų nuomonių, primygtinai siūlė ne tik pigesnius maisto gaminius, bet netgi nurodė konkrečius produktų pavadinimus, kuriuos gamina išskirtinai vienas gamintojas.

Ir – koks sutapimas – tas pats gamintojas kitame Sveikatos apsaugos ministerijos palaikomame projekte – „Sveikatiada“ – yra vienas iš partnerių, o projektą vysto taip pat VšĮ“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime dėsto R.Bogušienė.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė

Daro prielaidą dėl margarino

„Tokiomis – turbūt visiškai atsitiktinėmis – aplinkybėmis ir radosi daugelio nuostabą sukėlęs pseudo atradimas, kad sviestas – blogis, o margarinas – gėris ir knygoje sviestą irgi pasiūlyta pakeisti (iškalbingas faktas – margarinas yra bemaž 7 kartus pigesnis nei sviestas), nors kaip žinoma, to kategoriškai atsisakėme“, – priduria R.Bogušienė.

15min, sulaukusi Sveikatos apsaugos ministerijos komentaro dėl partnerystės su „Sveikatiada“, publikaciją papildys.

R.Bogušienė su Sveikatos apsaugos ministerija teigia pradėjusi bendradarbiauti 2015 metais. Abipusė partnerystė, anot R.Bogušienės, sėkmingai tęsėsi ir 2016 metų pavasarį įkūrus VšĮ „Sveikatai palankus“.

Maisto technologė, priklausiusi ministerijos darbo grupei, kaip anksčiau rašė Lrt.lt, sukūrė knygą „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“. Knyga esą tapo kelrodžiu šimtams mokyklų ir darželių, pradėjusių gaminti pagal knygoje pateiktus pavyzdinius receptus.

Vaikai pagal juos pagaminto sveiko maisto, kaip nurodė Lrt.lt, atsisako.

Knygai įsigyti išleista daugiau nei 30 tūkst. eurų

Minėtos knygos, kuri, anot portalo, rekomenduojama ugdymo įstaigoms, leidybą parėmė Irmantas Norkus, valdantis maitinimo paslaugas teikiančias įmones „Pontem“ bei „Kretingos maistas“ (pastaroji po kilusio skandalo dėl nuslėptų mokesčių pakeitė pavadinimą į VšĮ „Bruneros“).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irmantas Norkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irmantas Norkus

LRT tyrimų skyriaus skaičiavimais, iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomos ugdymo ar gydymo įstaigos už R.Bogušienės parengtą knygą iš viso sumokėjo daugiau kaip 30 tūkst. eurų, nors knygos leidybos kaštus padengė privati bendrovė.

R.Bogušienė pabrėžia, kad leidinys „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ „nėra pagrindas nuo rugsėjo vykstančiai vaikų maitinimo reformai, jis niekada nebuvo ir nėra privalomas, yra ir kitų autorių leidinių“.

R.Bogušienė: knygą kūrė komanda

„Ministerijos atstovai klaidina visuomenę leisdami suprasti, kad neva mes – viešojo sektoriaus atstovai – esame tokie galingi, kad galime diktuoti ministerijos politiką. Deja, bet tokia vizija – toli nuo realybės.

Nors jeigu tokių galių turėtume, šiandien viešojoje erdvėje bent jau viena problemine tema – neskanus ir abejotinos kokybės maistas – tikrai būtų mažiau. O knygos komanda irgi nebūtų diskredituota, neatsakingai skelbiant, kad tai tik R.Bogušienės kūrinys, nors kruopštus ir ilgas darbas atliktas visos VšĮ „Sveikatai palankus“ komandos, kurią sudarė kompetentingi savo sričių specialistai: dietistas, dietetikos technologas, maisto technologė, maisto saugos specialistė“, – dėstoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Komentuodamas situaciją, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau pareiškė, kad R.Bogušienė „kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę, kuri rengė šią naują mitybos tvarką.“

„Dar labiau gėdinga yra tai, kad nesuderinusi su SAM ir negavusi leidimo savo įmonės produkcijose (svetainėje, knygose ir kituose leidiniuose) ji savavališkai naudojo SAM logotipą neva kaip partnerių“, – feisbuke dėstė ministras ir tikino, kad tai – „jau įžūlumo viršūnė“.

Apgailestauja dėl ministerijos komunikacijos

R.Bogušienė apgailestauja, kad „ilgus metus tęsusis partnerystė dabar vadinama mistine, kaip ir R.Bogušienės – diplomuotos maisto technologės – dalyvavimas ministerijos įkurtoje darbo grupėje, į kurią buvo jų pačių pakviesta“.

Menkinamas ne tik VšĮ „Sveikatai palankus“, bet ir kitų panašių organizacijų indėlis.

„Tuo pačiu menkinamas ne tik VšĮ „Sveikatai palankus“, bet ir kitų panašių organizacijų indėlis siekiant ministerijos viešai deklaruojamų tikslų – užtikrinti, kad mūsų vaikai valgytų ir gyventų sveikiau, jaustųsi geriau.

Nors prie šios darbo grupės iniciatyvos jungėmės viltingai ir labai entuziastingai, jau darbo eigoje kilo esminių nesutarimų tarp darbo grupės narių ir ministerijos atstovų, galimai proteguojančių – kaip bebūtų keista – atitinkamus maisto produktų gamintojus, kurie bendrai su ministerija yra partneriai viename iš sveikatingumo projektų“, – komentuoja VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė.

Ji taip pat tikina, kad knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ autoriai ją kurdami „pildė ministerijos susikurtus formalumus“, o tai, kad autoriai kaltinami noru pralobti, yra keista.

A.Veryga: jokia verslo grupė neturės išskirtinių sąlygų

Lrt.lt publikavus tyrimą apie naują vaikų maitinimo ugdymo įstaigose tvarką, kuri, anot portalo, gimė veikiant interesų grupėms, Sveikatos apsaugos ministerija atsiribojo nuo R.Bogušienės.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Užtikrinu: jokia verslo grupė ar privatūs asmenys neturės išskirtinių sąlygų dalyvauti organizuojant vaikų maitinimą ar sudarant valgiaraščius!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ komentavo A.Veryga ir pasirašė įsakymą, iš kurio buvo išbrauktas žemiau minimas punktas:

„49.2. pagal juridinių ar fizinių asmenų parengtus ir su Sveikatos apsaugos ministerija raštu suderintus patiekalų receptūrų rinkinius (rinkinyje turi būti pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos suderinimo raštas) ar jų ir Tvarkos aprašo 49.1 papunktyje pateiktų receptūrų kombinacijas“.

„Tai reiškia, kad, įsigaliojus šiam pakeitimui, ne tik tokie verslininkai kaip ši, bet ir kiti, nebeturės jokios galimybės savo knygų ar kitų leidinių su siūlomais valgiaraščiais (neva suderintais SAM) pardavinėti ugdymo įstaigoms ir iš to pelnytis. Kitaip tariant, tokia galimybė panaikinta bus jau netrukus!“ – žadėjo A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius