-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Budbergytė: nubaudus vaistų kartelio dalyvius, būtina tirti prekybą maistu

Konkurencijos tarybai atskleidus vaistais prekiaujančių bendrovių kartelinį susitarimą, Rasa Budbergytė ragina priežiūros institucijas akyliau stebėti ir prekybą maisto produktais, kurių kainos nepaaiškinamai kyla, nors ekonomistai skelbia, kad infliacija jau išsikvepia, rašoma socialdemokratų pranešime spaudai.
Rasa Budbergytė
Rasa Budbergytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Atrodo, kad prekybininkus yra užvaldęs godumas, kuris Lietuvos žmones stumia į skurdą ir neviltį“, – įspėja Seimo Audito komiteto vicepirmininkė socialdemokratė Rasa Budbergytė.

Parlamentarės netenkina Finansų ministerijos atsakymas į jos kreipimąsi, kuriame R.Budbergytė prašė ištirti, kodėl maisto produktų kainos Lietuvos parduotuvių lentynose ir toliau drastiškai auga, nors ekonomistai sako, kad žaliavų rinka stabilizuojasi.

„Vyriausybės „stručio politika“ – stebėti ir nieko nedaryti – nepateisinama. Juk kalbame ne apie prabangos prekes, bet kasdienius būtiniausius maisto produktus, kurių žmonės nebeįperka. Turime išsiaiškinti, kodėl maistas Lietuvoje brangsta taip sparčiai palyginti su kitomis Europos šalimis“, – ragina R.Budbergytė.

Ji stebisi ankstesniu Konkurencijos tarybos sprendimu nesiaiškinti, ar maisto tiekimo grandinėje prekybininkai kartu su maisto perdirbėjais nesudaro kartelinių susitarimų, kurie gali lemti itin dideles maisto produktų kainas.

„Jeigu nėra įrodymų dėl nesąžiningos konkurencijos, tai gal pradžiai būtų galima ištirti, ką galima padaryti, kad maisto tiekimo grandinėje būtų daugiau konkurencijos, kad mažėtų kainos ir neliktų klausimų apie nepagrįstus pelnus?“ – klausia R. Budbergytė.

Komentuodama Finansų ministerijos atsakymą, esą „maisto prekių kainų dinamikos vertinimas nėra tiesioginė Finansų ministerijos kompetencija“, R.Budbergytė sako nesuprantanti tokio „atsirašinėjimo“.

„Žvėriškai kylančių kainų poveikis žmonių pajamoms ir viešiesiems finansams yra ir finansų ministerijos kompetencijos sritis. Sakyti, kad Finansų ministerija (ir ministrė) čia išvis niekuo dėta, yra neatsakinga“, – mano R.Budbergytė.

Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Gintautas Paluckas kritikuoja „užsimiegojusias“ rinkos priežiūros tarnybas, o kainų augimo priežasčių siūlo ieškoti Vyriausybės politikoje.

„Jau net bankų ekonomistai įspėja: jeigu kitais metais maisto kainų augimas Lietuvoje nesustos, kainos pas mus bus didesnės nei ES vidurkis. Maisto kainomis lenkiame Nyderlandus ir Jungtinę Karalystę“, – pažymi G.Paluckas.

„Perdirbėjai ir prekybininkai naudojasi savo monopoline padėtimi maisto tiekimo grandinėje. Taikomi antkainiai kelią daug klausimų. Bet kainas „šokdina“ ir Vyriausybės politika, dėl kurios žemės ūkio gamyba Lietuvoje traukiasi, sparčiai mažėja vietinių produktų. Jeigu Lietuvoje gamintume daugiau maisto, kainos būtų kitokios. Vyriausybė užsispyrusi dėl maisto PVM – nenori mažinti. Lenkijoje – viskas priešingai, ir tai veikia kainas Lietuvoje. Prisigyvenome: užsienyje lietuviški produktai kainuoja pigiau nei Lietuvoje“, – piktinasi parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius