Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Karbauskis „ant kilimėlio“ iškviestai pašto vadovei: mes bandysime stabdyti aukcionus

Valdančiųjų ir prezidentūros spaudimui neparduoti centrinių paštų besipriešinanti Asta Sungailienė, Lietuvos pašto vadovė, trečiadienio rytą iškviesta į Seimo Kultūros komitetą. Posėdyje komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis aiškinosi, kaip įmanoma kuo greičiau sustabdyti pardavimų aukcioną, tačiau paaiškėjo, kad tam reiktų keisti įstatymus – valdyba išvaikyta, o nauja nespės pradėti dirbti – pirmieji aukcionai jau gruodžio 12 dieną.   
Asta Sungailienė
Asta Sungailienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min primena, kad atsisakymas paklusti valdantiesiems lėmė ir Lietuvos pašto valdybos atstatydinimą. Dabar aiškėja, kad yra beveik neįmanoma atšaukti pašto pastatų pardavimą. Tai sukėlė „valstiečių“ lyderio nepasitenkinimą, todėl jis žada toliau ieškoti būdų, kaip kuo greičiau stabdyti aukcionus.

Architektai siūlo perduoti jiems

Komiteto pirmininkas R.Karbauskis priminė, kad centrinių paštų pastatų pardavimas nebuvo derintas su Kultūros paveldo departamentu.

Pastarojo vadovas Vidmantas Bezaras priminė, kad apie centrinių paštų pastatų likimą jau kalbama apie metus. Departamento nuomone, Kauno ir Klaipėdos centriniai paštai turėtų išlikti kaip toliau teikiantys pašto paslaugas centrai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Susitikimo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Susitikimo akimirka

„Kaune daugiau vertingo ir nesurastume, jei kalbame apie postmodernizmo architektūrą“, – pastebėjo V.Bezaras. Klaipėdos paštas, pasak jo, vertingas dėl medinių detalių.

Pastatus, jo manymu, turėtų perimti savivaldybės „ir juos įveiklinti“. Tiesa, kaip, jis nepaaiškino.

Komitete buvęs žinomas Kauno architektas Audrys Karalius siūlė perduoti pastatą „architektūrinio raštingumo ugdymui“, kur būtų organizuojami įvairūs renginiai. Tokį pasiūlymą Kultūros komitetui jis perdavė nuo Kauno architektų.

A.Sungailienė: mes nepajėgūs išlaikyti šiuos pastatus

Lietuvos pašto vadovė A.Sungailienė Kultūros komitete kalbėjo, kad centrinių pašto pastatų atsisakoma dėl būtinybės taupyti.

„Bendrovė nepajėgi užtikrinti šių pastatų tinkamos priežiūros“, – sakė A.Sungailienė. Be to, pasak jos, yra ir daugiau pastatų, kurie stovi nenaudojami ir su jais reikia ką nors daryti. Sustabdyti pastatų pardavimai lėmė tai, kad pastatai stovi nenaudojami ir toliau dūla.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centrinis paštas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centrinis paštas

„Visas perteklinis turtas turėtų būti parduodamas suderinant su visomis institucijomis, ir būtent tas turtas, kuris yra nereikalingas veiklai vykdyti“, – aiškino A.Sungailienė. Beje, Kultūros ministerija jokio savo siūlymo nepateikė.

Už eurą parduoti negalima

R.Karbauskis pašto vadovei sakė, kad centriniuose pastatuose turi būti vykdoma veikla. „Jūs pasirenkat pusę, kuri yra naudinga bendrovei. Bet mes turime ginti viešąjį interesą“, – kartojo „valstiečių“ lyderis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Ar paštas nenumato galimybės tiesiog perduoti pašto pastatus savivaldybėms nemokamai? A.Sungailienė teigė, kad tai prieštarauja įstatymui – pastatai turi būti parduoti.

Komitete dalyvavęs Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius sakė, kad už vieną eurą pastatų negali perimti – nebent tik išpirkti už pastatų vertę. Šią turi nustatyti nepriklausomi vertintojai.

R.Karbauskis sako antradienį kalbėjęs su susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi, kuris, pasak jo, irgi itin kritiškai pasisako dėl paštų pardavimo.

A.Sungailienė priminė, kad teisę nutraukti pastatų pardavimus turi Lietuvos pašto valdyba, o šios nėra.

„Kaip ten yra su valdyba – ji atšaukta ar kaip?“ – teiravosi R.Karbauskis, prisipažinęs tik iš spaudos žinantis situaciją.

Pašto atstovai jam paaiškino, kad valdyba yra atstatydinta ir nesutiko tęsti darbo.

Aukcionas – jau netrukus

Pašto pastatų aukcionas numatomas nuo gruodžio 12 iki gruodžio 19 dienos. Ar naujoji valdyba spėtų iki šios datos atšaukti aukcionus? Susisiekimo ministerijos atstovas paaiškino, kad reikia mažiausiai mėnesio, kol bus patikrinti nauji valdybos nariai, taigi nespės. Tada R.Karbauskis pasiūlė keisti teisės aktus, nes jau nėra laiko.

A.Sungailienė sakė, kad centriniai pastatai pritaikyti XIX amžiaus pašto funkcijai atlikti, o ne šioms dienoms.

Tas kelias, kuris pasirinktas iki šiol – centrinių paštų pardavimas – nėra tas kelias, kuris būtų priimtinas galvojant apie viešąjį interesą, tai visuomenei svarbūs objektai, pridūrė R.Karbauskis.

Lietuvos paštas yra priėmęs sprendimą pastatus parduoti dėl per brangaus išlaikymo, tačiau dalis politikų pasisako už jų išsaugojimą visuomenės reikmėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius