-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 16 /17:43

R.Sinkevičius: Baltarusijoje investavę lietuviai dėl neramumų sustabdė plėtros planus

Su verslo atstovais susitikęs ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius pareiškė, kad Baltarusijoje investavę Lietuvos verslininkai sustabdė plėtros planus, šalyje tęsiantis neramumams po rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų.
Spaudos konferencija dėl po liūties sutrikusių Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų veiklos
Rimantas Sinkevičius / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anot ministro, politiniame fone Baltarusijoje veikiančios lietuviško kapitalo įmonės ir toliau nesireiškia.

Šiandien apibrėžtumo nėra.

„Lietuvos įmonės Baltarusijoje nesireiškia politiniam fone, kiek man žinoma, tačiau plėtros planus visos sustabdė“, – žurnalistams trečiadienį sakė R.Sinkevičius.

Pasak jo, dėl padėties Baltarusijoje ypač nerimauja dvi gamyklas šioje šalyje turinti Vakarų medienos grupė (VMG), tačiau detaliau nekomentavo, ką turi omenyje.

„Šiandien apibrėžtumo nėra“, – tvirtino „socialdarbiečių“ deleguotas ministras.

Tarp didesnių lietuviškų verslų Baltarusijoje yra mažmeninės prekybos tinklas „Mart Inn“, baldų gamybos įmonę šioje šalyje valdo ir koncernas SBA.

Baltarusijoje politiniai neramumai tęsiasi nuo rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų.

Režimui lojali rinkimų komisija teigia, kad juos laimėjo ilgametis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka, tačiau opozicija sako, jog balsavimo rezultatai buvo suklastoti.

„Scanpix“ nuotr./Protestai Baltarusijoje
„Scanpix“ nuotr./Protestai Baltarusijoje

Neapibrėžtumas ir kiti veiklos trikdžiai skatina kai kurias Baltarusijos įmones, ypač iš informacinių technologijų srities, keltis į kaimynines šalis, įskaitant Lietuvą.

Dar nė viena konkreti Baltarusijos bendrovė nepranešė apie persikėlimą į Lietuvą, bet už investicijų skatinimą atsakingos institucijos teigia, jog apie tai svarsto apie 60 įmonių.

Siekiant paskatinti baltarusiškas investicijas Lietuva rengiasi leisti šalyje registruoti įmonę, kuri nebūtinai turi sąskaitą banke – pakaktų sąskaitos elektroninių pinigų įstaigoje.

„Tokia pataisa yra rengiama, ji artimiausiu metu nueis į derinimą su institucijomis, tarnybomis, eis į Vyriausybę ir atsiras Seime“, – sakė ministras.

Pasak jo, iki šio sprendimo priėmimo institucijos Lietuvoje įpareigotos globoti su jomis susisiekusias Baltarusijos įmones.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius

„Versli Lietuva“, „Investuok Lietuvoje“ turi įpareigojimą kiekvieną įmonę, kuri iš Baltarusijos pasikreipia, (...) imti už parankės tiesiogine to žodžio prasme, vesti į bankus, aiškinti, padėti surinkti pažymas, kiek tai įmanoma, reikalingus dokumentus, kad įmonė galėtų būti registruota“, – aiškino R.Sinkevičius.

Vyriausybė trečiadienį jau nusprendė nuo rugsėjo 21 dienos laikinai supaprastinti vizų išdavimo procedūrą Baltarusijos piliečiams.

Dabar, anot ministro, nagrinėjama galimybė į Lietuvą atvykstantiems baltarusiams švelninti kvalifikacijos reikalavimus.

„Šioje vietoje reikės tam tikrų pataisų, dėl kurių, manau, sutarsime“, – tvirtino R.Sinkevičius.

Latvija prieš dieną paskelbė, kad į ją jau nutarė atsikelti 12 Baltarusijos įmonių.

Pasak ministro, tai nereiškia, kad Lietuva pralaimėjo konkurencinę kovą dėl baltarusiškų investicijų.

Anot jo, netgi nėra aišku, ar iš tikrųjų nuo politinių neramumų pradžios į Lietuvą neatsikėlė nė viena Baltarusijos bendrovė.

„Lietuvoje registruota 2 tūkst. įmonių su baltarusišku kapitalu ir man sunku pasakyti, kiek iš jų dirba IT srityje, kiek iš jų ne sukūrė savo įmones, o per pažįstamus išplėtė veiklos ratą. Nebūtinai gi reikia sukurti įmonę, norint čia turėti verslą“, – kalbėjo R.Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius