Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija skyrė „Apple“ 12 mln. JAV dolerių baudą už „piktnaudžiavimą“ dominuojančia padėtimi

Rusija pranešė skyrusi 12,1 mln. JAV dolerių baudą „Apple“ už „piktnaudžiavimą“ dominuojančia padėtimi rinkoje – pasak valstybinės reguliuotojos, JAV technologijų milžinė pirmenybę teikė savo pačios programoms.
Apple
Apple / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Buvo nustatyta, kad „Apple“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi platindama savo sukurtą operacinę sistemą „iOS“ ir vykdydama virtinę nuoseklių veiksmų, kurie suteikė konkurencinį pranašumą jos pačios produktams“, – sakoma Federalinės antimonopolinės tarnybos pranešime.

Pasak tarnybos, daugiau nei 906 mln. rublių bauda skirta išnagrinėjus skundą, kurį prieš „Apple“ pateikė kibernetinio saugumo bendrovė „Kaspersky Lab“.

„Apple“ ketina apskųsti nutarimą ir antradienį valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė „gerbianti Rusijos federalinę antimonopolinę tarnybą, tačiau nesutinkanti su sprendimu“.

Balandžio pradžioje Rusijoje įsigaliojo naujas įstatymas, reikalaujantis, kad šalyje parduodami išmanieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai ir kompiuteriai būtų su iš anksto įdiegta šalyje sukurta programine įranga ir programomis.

Vadinamasis „Anti-„Apple“ prieštaringai vertinamas įstatymas priimtas siekiant skatinti Rusijos technologijų įmones, tačiau kritikai teigia, kad tėra dar vienas mėginimas sugriežtinti valstybinę interneto kontrolę.

Įstatymu reikalaujama, kad visi šalyje parduodami įrenginiai su prieiga prie interneto – nepaisant to, ar jie būtų pagaminti vietoje, ar užsienyje, – būtų su patvirtinta Rusijos bendrovių programine įranga, arba nuo liepos mėnesio gali būti skiriamos baudos.

Leidžiamų įdiegti programų sąraše yra ir „Kaspersky“ sukurtų programų.

Pranešama, kad „Apple“ išreiškė stiprų prieštaravimą teisės aktams ir pagrasino pasitraukti iš Rusijos rinkos, tačiau galiausiai sutiko laikytis įstatymo.

Rusija reguliariai skiria baudas Vakarų technologijų įmonėms, tokioms kaip „Apple“, „Google“ ir „Facebook“, o pastaraisiais metais ji griežtina interneto kontrolę, dangstydamasi kova su ekstremizmu ir nepilnamečių apsauga.

2019 metais ji priėmė įstatymą dėl „suverenaus interneto“ kūrimo, kurio tikslas yra izoliuoti šalies internetą nuo pasaulinio interneto. Pasak kritikų, tai bus priemonė slopinti žodžio laisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius