Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusiškoji „Zvastika“ sukėlė netikėtų keblumų dviem Lietuvos bendrovėms

Rusijos agresijos Ukrainoje simboliu tapusi Z raidė privertė kelias Lietuvos įmones keisti savo produktų išvaizdą. Popierinius rankšluosčius gaminanti „Grigeo“ turėjo atšaukti savo produkto pakuotę, o pristatymo paslaugomis užsiimanti bendrovė „Ziticity“ nusprendė skubiai pakeisti netgi įmonės logotipą.
Koliažas
Koliažas / Ziticity ir skaitytojo nuotraukos

Vienu pagrindinių vasario 24 d. prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą simbolių tapo rusų kariuomenės technika, pažymėta didele Z raide. Šis simbolis per kelias savaites tapo didelio dėmesio objektu – buvo spėliojama, ką jis reiškia, viena marškinėlius gaminanti Lietuvos įmonė atsisakė šią raidę spausdinti ant rūbų ir pasiuntė „linkėjimą“ klientui, o Seime kelią jau skinasi įstatymo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti viešai demonstruoti šį simbolį.

Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o kitas ant karinės technikos matomas simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Ukrainiečiams ir Vakarų pasauliui Z raidė tapo neteisėtos Rusijos agresijos ir jos vykdomų karo nusikaltimų simboliu.

Sąsajos su Rusijos pasirinktu simboliu sukėlė netikėtų problemų mažiausiai dviem Lietuvos įmonėms. Popieriaus ir kartono produktus gaminanti „Grigeo“ atsidūrė socialinių tinklų vartotojų dėmesio centre – šie dalijosi nuotraukomis su „Grite“ lapinių rankšluosčių pakuote „Super 150 Z Extra“, išmarginta Z raidėmis.

Gamintojo pakuotė/Skaitytojo nuotrauka
Gamintojo pakuotė/Skaitytojo nuotrauka

Kaip 15min komentavo „Grigeo“ pardavimo ir marketingo direktorius Darius Belevičius, tokia pakuotė sukurta gerokai prieš invaziją, dar 2020 metais.

„Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, 2020 metais sukurtą pakuotę savo iniciatyva dar kovo mėnesį pašalinome iš prekybos ir užsakėme naują pakuotės dizainą. Šios pakuotės likučių gali būti likę tik pas anksčiau ją įsigijusius klientus“, – komentavo jis.

Raidės Z, kaip ir V, C, W popierinių rankšluosčių rinkoje naudojamos nurodant popieriaus lenkimo liniją. Z formos rankšluosčio lapelis lenktas į tris dalis, o, pavyzdžiui, V – į dvi.

Dar ryškesnių pokyčių nusprendė imtis pristatymo bendrovė „Ziticity“, kurios logotipas ilgą laiką buvo stilizuota Z raidė.

Ziticity/ZITICITY
Ziticity/ZITICITY

Kaip dienraščiui „Verslo žinios“ sakė jos vadovas Laimonas Noreika, prekės ženklą įmonė siekė pakeisti kuo greičiau.

„Kai pirmą kartą viešumoje pamatėme rusų tankus su Z raide, tiesiog pasišiaušė plaukai. Tai šokiravo ir mane, kaip vieną įkūrėjų, ir komandą, tad klausimų nekilo, ką daryti“, – sakė įmonės vadovas.

Bendrovė neseniai pristatė naują logotipą, kuriame neliko Z raidės – ją pakeitė stilizuotas žaibas ir paštomatas.

Lietuvos įmonės – ne vienintelės, kurioms Rusijos sukeltas karas Ukrainoje pridarė problemų dėl jų vystomų prekių ženklų.

Štai prancūzų prabangos prekių ženklo „Louis Vuitton“ naujos juvelyrikos pristatymas nepraėjo sklandžiai – kolekcijos „LV Volt“, kurios inicialai sujungti į simbolį, gaminiai kai kuriems priminė raidę „Z“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos agresoriai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos agresoriai

Jungtinės Karalystės pristatymų bendrovė „Ocado“ kovo mėnesį nusprendė pakeisti savo prekės ženklo „Ocado Zoom“ logotipą, kuriame buvo pavaizduota Z raidė. Bendrovė taip pasielgė praėjus vos savaitei nuo naujojo ženklo pristatymo.

Elektronikos gigantė „Samsung“ kai kuriose Europos rinkose panaikino „Z“ raidę iš populiaraus bendrovės telefonų modelio „Galaxy Z Fold3“ pavadinimo.

Tuo tarpu Seime liko vienas žingsnis, kad mūsų šalyje būtų uždraustas ne tik Rusijos karinę agresiją reiškiantis simbolis Z, tačiau taip pat Georgijaus juosta ir kiti karo prieš Ukrainą simboliais tapę ženklai.

Parlamentas antradienį po svarstymo 118 balsų „už“ ir 13 parlamentarų susilaikius pritarė tokioms Administracinių nusižengimo kodekso ir Susirinkimų įstatymo pataisoms. Seimas dar turės balsuoti dėl pataisų priėmimo.

Pagal projektus, Lietuvoje būtų draudžiama naudoti „totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti“.

Projekte numatyta, kad už tokių simbolių demonstravimą grėstų 300–700 eurų bauda, o juridiniams asmenims ji siektų iki 1,2 tūkst. eurų. Pakartotinai nusižengus būtų skiriama 500–900 eurų bauda fiziniams asmenims arba 800–1,5 tūkst. eurų bauda juridiniams asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius