Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
03 09

Rusakalbė pardavėja įpylė žibalo į ugnį: kokia kalba Lietuvoje turime būti aptarnaujami?

Randasi lietuvių, kurie piktinasi tuo, kad prekybos ir paslaugų sektoriuje su darbuotojais negali susikalbėti lietuviškai. Verslai prašo supratimo, nes nemaža dalis darbuotojų – nuo karo pabėgę ukrainiečiai, kurie dar tik mokosi kalbos. Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis prideda, kad nustačius griežtus reikalavimus dėl lietuvių kalbos mokėjimo susidurtume su dar viena rimta problema.
IKI parduotuvė
IKI parduotuvė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Paprašius bendrauti lietuviškai, išgirdo rusiškus keiksmažodžius

15min skaitytoja Danutė pasidalijo savo patirtimi – nemaloniu incidentu „IKI“ parduotuvėje, esančioje Vilniuje, Geležinio Vilko g.

„Norėdama sumokėti už prekes grynaisiais pinigais, paklausiau savitarnoje dirbančios pardavėjos Larysos, kur tai galiu padaryti. Ji man parodė į kasas. Aš pasakiau, kad ten nėra nė vieno darbuotojo. Į tai man pardavėja rusiškai liepė palaukti. Paklausiau, kodėl ji su manimi kalba rusiškai, aš noriu būti aptarnauta valstybine kalba. Pardavėja labai supyko ir ėmė mane koneveikti rusų kalba, pavartodama ir nenorminę leksiką s**a. Kitos pardavėjos pareikalavau pakviesti parduotuvės vadovę, o pastaroji pareiškė, kad ji savo darbuotoją gins, nes ji gerai dirba. Į mano pastabą, kad aš turiu konstitucinę teisę būti aptarnauta valstybine kalba, vadovė atsakė, jog tokios teisės aš neturiu“, – 15min pasakojo Danutė.

Ji pridėjo, kad ginčui rutuliojantis įsikišo ir valytoja, rusiškai neva šaukusi pirkėjai nešdintis lauk.

„Kaip supratau, šios parduotuvės kolektyvas yra ne lietuviškas, todėl lietuviškumo apraiškos čia netoleruojamos. Esu tikra, kad būdama Lietuvos piliete, turiu teisę būti aptarnauta valstybine kalba – mandagiai, kultūringai ir be rusiškos nenorminės leksikos“, – piktinosi moteris.

Pasigirsta nusiskundimų, kad valstybine kalba Lietuvos piliečiai negali susikalbėti ir kitur, pavyzdžiui, naudodamiesi pavežėjų paslaugomis.

15min anksčiau yra rašęs, kad vilnietį atsargos karininką Darių Antanaitį erzina sostinės gatvėmis zujantys pavežėjai iš Vidurio Azijos, bendraujantys išskirtinai rusų kalba.

15min aiškinosi, kaip turėtų elgtis prekybos ir paslaugų verslai ir kuomet aptarnaujančio personalo kalbos nemokėjimas pažeidžia pirkėjų teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius