-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškiausi vadovų pasikeitimai 2020-aisiais: „Achemos grupėje“ – du direktoriai per metus, „Maximoje“ – masiniai pasitraukimai

2020-aisiais stambiausiose šalies įmonėse pokyčių netrūko – net du skirtingi generaliniai direktoriai perėmė „Achemos grupės“ vairą, pasikeitė dauguma „Maxima LT“ vadovų, pasitraukė trijų stambių valstybinių bendrovių direktoriai, o patyrę vadybininkai stojo prie ryškių startuolių vairo. Vienus pokyčius lėmė vidinės problemos, kitus – skandalų šleifas, o trečius – išsiskyrę akcininkų ir vadovų požiūriai ar nepateisinti lūkesčiai.
TOP vadovų pasikeitimai 2020 metais
TOP vadovų pasikeitimai 2020 metais / 15min iliustracija

2020 metais naujienos apie pasitraukusius ilgamečius vadovus ir juos pakeitusius naujus talentus vijo viena kitą – vien stambiose ir žinomose bendrovėse pasikeitė bent trys dešimtys vadovų.

Lietuvoje ir pasaulyje siaučiant pandemijai aukščiausio lygio vadovai traukėsi ir rinkos senbuvėse, ir startuoliuose.

„Šie metai buvo nestandartiniai ir jeigu mes žiūrėtume į vadovų pasikeitimus, buvo ir tokių, kurie laukti, ir tokių, kurie nelaukti“, – pokyčius per šiuos metus kalbėdamas su 15min apžvelgė personalo paieškų ir valdymo įmonės „Alliance for recruitment“ partneris Andrius Francas.

Klaipėda ID nuotr./Andrius Francas
Klaipėda ID nuotr./Andrius Francas

„Daugeliu atvejų, vadovai išeina savo noru. Bet šių metų sąrašas nebūtų tas, kur dauguma patys išėjo – tai lėmė strategijos pasikeitimas, akcininkų sprendimai“, – pastebi darbuotojų paieškos bendrovės „Indigroup“ vadovas Karolis Blaževičius.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Karolis Blaževičius
Asmeninio archyvo nuotrauka/Karolis Blaževičius

2020 ir 2008 metų krizės: pagrindinis skirtumas

Kriziniais metais išryškėja netikėtos tendencijos, tačiau per praėjusią krizę jos buvo radikalesnės.

Personalo atrankos specialistai įvardija pagrindinį skirtumą tarp šių, pandeminių metų ir 2008-ųjų krizės. Skirtingai nei prieš dešimtmetį, akcininkai dėl šalį užklupusio sunkmečio šiemet nebeskubėjo susigrąžinti samdomiems vadovams perduoto verslo valdymo.

Akcininkai daug paprasčiau ir santūriau reagavo negu 2008 metais, kai didžioji dalis akcininkų grįžo prie įmonių vairo. Dabar bendroves toliau į priekį vedė esami vadovai, – pastebi A.Francas.

„Verslininkai daug paprasčiau ir santūriau reagavo negu 2008 metais, kai didžioji dalis akcininkų grįžo prie įmonių vairo. Dabar bendroves į priekį toliau vedė esami vadovai. Taip nutiko dėl to, kad akcininkai jau daugiau turi patirties, o matydami, kad ankstesni metai buvo neblogi, kažkokių lašinukų sudeginimui yra, be to, pandemija – globalus reikalas, nesusijęs su viena šalimi, suprato, kad reikia pragyventi šį laikotarpį“, – lygina A.Francas.

Tą pačią tendenciją mini ir vadovų atrankos bendrovės „AIMS Lietuva“ vadovaujantis partneris Šarūnas Dyburis, pabrėžęs, kad šiemet įkūrėjų grįžimas prie aktyvios veiklos buvo daugiau išimtis nei taisyklė.

„Ir tuo dabartinė situacija džiugina. Tai reiškia, kad verslai ir jų savininkai yra pasiekę brandą bei yra ganėtinai atsparūs bet kokiems sukrėtimams“, – 15min apibendrino Š.Dyburis.

Tad 15min ne tik apžvelgė 2020 metais įvykusius ryškiausius vadovų pasikeitimus, bet ir pasiaiškino, kas slypi už jų.

„Achemos grupėje“ per 9 metus – 12 vadovų

Viename didžiausių šalies koncernų „Achema grupė“ šiemet generalinis direktorius pasikeitė net du kartus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įmonė „Achema“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įmonė „Achema“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius