TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

S&P 500 įmonės skelbia gerus ketvirčio rezultatus, bet rinka silpnai į juos reaguoja

Nepaisant neigiamų COVID-19 pandemijos padarinių ekonomikai, JAV bendrovės skelbia itin sėkmingus antrojo ketvirčio veiklos rezultatus, tačiau spartaus jų akcijų kursų kilimo tai neskatina.
Akcijų birža
Akcijų birža / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Verslas

Antrojo ketvirčio veiklos rezultatus jau paskelbė apie 80 proc. S&P 500 indekso bendrovių. Rinkos lūkesčius pranoko 86 proc. šių bendrovių pelnas ir ši dalis yra rekordinė, rodo agentūros „S&P Global“ duomenys.

Technologijų bendrovių, sveikatos priežiūros sektoriaus bendrovių ir nebūtiniausių vartojimo prekių gamintojų pelnas prognozes viršijo 90 proc. atvejų.

S&P 500 indekso įmonių veiklos pelno marža antrąjį ketvirtį pakilo iki 13,1 proc., o tai taip pat yra rekordinis lygis.

Tačiau rinka į gerus įmonių veiklos rezultatus reaguoja ne itin entuziastingai, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Pavyzdžiui, „Apple“ akcijos kitą dieną po to, kai įmonė paskelbė ketvirčio veiklos ataskaitą, atpigo daugiau kaip 1 proc., nors technologijų milžinė pranešė, kad jos grynasis pelnas birželio 26 dieną pasibaigusį trečiąjį finansinių metų ketvirtį sudarė 1,3 JAV dolerio akcijai ir 28 proc. viršijo vidutinę rinkos prognozę.

„Alphabet“ akcijų kursas po ketvirčio rezultatų paskelbimo pakilo 3 proc., o „Microsoft“ – beveik nepakito, nors abiejų bendrovių veiklos rodikliai gerokai pranoko rinkos lūkesčius.

Pasak ekspertų, tokia vangi rinkos reakcija galbūt yra susijusi su tuo, kad JAV akcijų rinka prieš bendrovių veiklos ataskaitų paskelbimą aktyviai augo. S&P 500 per pastaruosius metus pakilo daugiau kaip 30 proc., o šiemet net 44 kartus buvo pasiekęs naujus rekordus.

Be to, investuotojai galbūt netiki, kad JAV bendrovių pelno ir pelningumo rodiklių augimas bus stabilus.

S&P 500 indekso bendrovių veiklos pelno maržos pakilimą iki rekordinio lygio paskatino, be kita ko, išlaidų mažinimas, taip pat tai, kad bankai išformavo pernai suformuotus papildomus atidėjinius galimiems nuostoliams iš paskolų.

Išlaikyti didelį pelningumą ateityje bus sunkiau, įspėja ekonomistai.

„Išlaidų ir investicijų didėjimas, taip pat paklausos smukimas, kurį lems kainų kilimas, tam tikru metu paskatins pelno maržos rodiklių mažėjimą, – pažymėjo indeksų bendrovės „S&P Dow Jones Indices“ analitikas Howardas Silverblattas. – Ekonomikos požiūriu tai galbūt bus teigiamas veiksnys, tačiau tai vargu ar patiks rinkai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius