Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sanatorijos „Belorus“ darbuotojai kreipėsi į europarlamentarus – prašo tarpininkauti sprendžiant situaciją

Sanatorijos „Belorus“ darbuotojai pirmadienį kreipėsi į Lietuvą Europos Parlamente atstovaujančius politikus prašydami padėti išsiaiškinti ir tarpininkauti sprendžiant susidariusią situaciją, kai dėl Europos Sąjungos įvestų sankcijų buvo įšaldytos įstaigos sąskaitos.
„Belorus“ sanatorija Druskininkuose
„Belorus“ sanatorija Druskininkuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tikimės, kad Europos Parlamento nariai įsigilins į mūsų situaciją ir supras, kokioje padėtyje esame atsidūrę. Nei mūsų įstaigos steigėjui, nei pačiai įstaigai, nei jos vadovui nėra taikomos jokios ES sankcijos, o jau antrą mėnesį esame nežinioje. Įstaiga ne dėl savo kaltės negali apmokėti sąskaitų, todėl grasinama išjungti elektrą, vandenį. Tai reikštų įstaigos sunaikinimą. Bedarbiais taptų 400 žmonių, o gatvėje atsidurtų 35 šeimos su vaikais“, – sakė sanatorijos darbo pirmininkas V.Šaruckij.

„Bankas savo veiksmus dėl sąskaitų iššaldymo aiškina skirtingai – tai remiasi ES Tarybos reglamentu, tai Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo įstatymu. Įstaigos darbuotojus tokie pasiaiškinimai stebina, nes jokiame ES Tarybos reglamente socialines paslaugas neįgaliems vaikams teikianti ir ligonių kasų principu dirbanti sanatorija „Belorus“ nėra minima“, – rašoma sanatorijos pranešime.

„Prašome padėti išsiaiškinti ir tarpininkauti sprendžiant susidariusią situaciją. Mums nesuprantama, kaip galima sunaikinti gydymo įstaigą, kuri reikalinga tūkstančiams sergančių vaikų, sunkią negalią turintiems vaikams iš Baltarusijos Respublikos bei visos Europos sąjungos žmonėms. Ar galima šiomis sankcijomis bausti dirbančius Lietuvos piliečius?“ – rašoma sanatorijos darbuotojų kreipimesi.

15min primena, kad kad „Swedbank“ bankas įšaldė sanatorijos „Belorus“ sąskaitas motyvuodamas Europos Sąjungos įvestomis sankcijomis. Tai pirmasis atvejis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įstaigai pritaikomos tarptautinės sankcijos.

Registrų centro duomenimis, sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovauja Viktoras Šeimanas. Prezidento reikalų valdyba tiesiogiai pavaldi Aliaksandrui Lukašenkai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorija Druskininkuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorija Druskininkuose

ES 2020 metų pabaigoje įvedė sankcijas Vyriausiajai ūkio valdybai, kuri yra tiesiogiai pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai.

Pats V.Šeimanas į ES sankcijų sąrašus įtrauktas daugiau nei prieš dešimtmetį.

Sąskaitas įšaldęs „Swedbank“ bankas nedetalizuoja, kokiu tiksliai pagrindu toks sprendimas buvo priimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius