Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sankcijas „Belaruskalij“ bando apeiti ir įmonė, ir jos pirkėjai

Net ir santykinai švelnias sankcijas, pritaikytas Baltarusijos trąšų gigantei „Belaruskalij“, siekia apeiti ir pati įmonė, ir iš jos perkančios Europos kompanijos, rašo portalas vz.lt.
„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje
„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Baltarusija yra pasirengusi nukreipti kalio trąšų eksportą į Leningrado srities ir Murmansko uostus, jei Lietuva atsisakys krauti baltarusiškas trąšas. Tačiau ekspertai abejoja, ar šalis išlaikys tokį patį pelningumą iš prekybos trąšomis, kaip iki šiol. Be to, Rusijos uostams šiuo metu trūksta pajėgumo kalio eksportui – Rusijos įmonės pačios naudojasi Baltijos šalių uostais“, – rašo portalas ej.by, kurį cituoja vz.lt.

Vienai didžiausių „Belaruskalij“ trąšų eksportuotojų „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK) sankcijos netaikomos – „Belaruskalij“ valdoma prekybos įmonės dalis sudaro 48 proc. Tai žemiau ribos, nuo kurios įsigalioja JAV sankcijos. Tačiau už paslaugas Lietuvoje iki šiol atsiskaitydavo „Belaruskalij“.

„ES smogė „Baltaruskalij“ visai ne tokiu smūgiu, kokio tikėjosi Aliaksandro Lukašenkos oponentai. Ko gero, baimė destabilizuoti maisto sektorių pasirodė stipresnė už norą nubausti Baltarusijos valdžią“, –rubaltic.ru cituoja vz.lt.

Birželį ES įvedė sankcijas baltarusiškoms trąšoms. Pagrindiniai „Belaruskalij“ eksporto produktai turi nuo 40 iki 62 proc. kalio, todėl jiems apribojimai netaikomi, kaip ir bet kokioms sutartims su Baltarusijos tiekėju, sudarytoms iki įvedant sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius