Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Savininkė „EuroChem“ laikinai konservuos „Lifosos“ trašų gamyklą, kalba apie atleidimus

Viena didžiausių trąšų gamintojų pasaulyje, Šveicarijoje veikianti bendrovė „EuroChem Group AG“, kuriai priklauso AB „Lifosa“, praneša ketinanti inicijuoti Lietuvoje veikiančios „Lifosos“ gamyklos laikino konservavimo procesą, nurodoma išplatintame pranešime spaudai.
Lifosa
Lifosa / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sprendimą lėmė sankcijų poveikis, dėl kurio, pasak bendrovės, nepavyko vykdyti įprastos ir pelningos veiklos.

Trąšas gaminanti AB „Lifosa“ planiniam remontui buvo sustabdyta šių metų gegužę.

Šiandien bendrovės savininkė „EuroChem“ patvirtino, kad neradus sprendimo, kuris leistų efektyviai vykdyti įmonės veiklą turint prieigą prie būtinų gamybai žaliavų tiekimo ir distribucijos grandinės, bendrovė nuo spalio bus priversta pradėti gamyklos laikino konservavimo procesą.

"Dėl to iškyla pavojus prarasti daugumą gamykloje sukurtų darbo vietų", – rašoma pranešime spaudai.

Taip nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir žaliavų trūkumo, Lietuvos Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių, nurodoma pranešime.

Sustabdymą lėmė sankcijos Rusijos oligarchui

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, dėl to balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė ir ją atnaujino rugpjūtį, o nuo rugsėjo iki gruodžio gamyba stojo dėl amoniako trūkumo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Nuo gegužės 24-osios laikinąja „Lifosa“ administratore metams paskirta Gintaro Adomonio vadovaujama bendrovė „Valnetas“, dirbanti su partneriais – advokatų profesine bendrija „Noor legal“ ir finansinių technologijų įmone „Banking lab“.

Įmonėje, „Sodros“ duomenimis, šiuo metu dirba 909 darbuotojai.

Bendrovė svarstys visus variantus, įskaitant ir naujo investuotojo paiešką

Sankcijos iki šios dienos „Lifosai“ jau kainavo daug milijonų eurų prarastų pajamų, bendrovė taip pat patyrė "ženklius finansinius nuostolius" per pirmąjį 2023 metų pusmetį, nurodoma išplatintame pranešime spaudai.

Bendrovės teigimu, patirdama nuostolius, ji nėra pajėgi toliau tvariai vykdyti veiklos.

„EuroChem“ ketina pradėti laikino gamyklos Lietuvoje konservavimo procesą nuo 2023 m. spalio mėnesio.

„Lifosai“ pritaikius sankcijas ir atribojus bendrovę nuo pardavimų ir tiekimo grandinės, susidarė situacija, dėl kurios trūko būtinų gamybai žaliavų, buvo stabdoma gamyba, bendrovė turėjo ribotą prieigą prie rinkų ir finansinių išteklių.

„Per pastaruosius 15 mėnesių palaikėme dialogą su Lietuvos valdžios institucijomis, kad rastume abiem pusėms priimtiną susitarimą, kuris leistų „Lifosai“ toliau vykdyti efektyvią veiklą, užtikrinant, kad būtų visiškai laikomasi Europos Sąjungos sankcijų. Deja, nėra galimybių toliau tvariai vykdyti veiklą aplinkoje su tiek apribojimų. Kaip atsakingas darbdavys turime priimti kai kuriuos svarbius sprendimus jau dabar“, – teigia Samiras Brikho, „EuroChem Group AG“ direktorių valdybos pirmininkas ir vykdomasis direktorius.

Arti bankroto ribos tuo metu buvusią „Lifosos“ gamyklą, veikiančią Kėdainiuose bendrovė „EuroChem“ įsigijo 2002 m. Skelbiama, kad ji į „Lifosos“ veiklą investavo beveik 300 mln. eurų.

Daugelyje šiemet vykusių susitikimų ir rašytiniuose pranešimuose „Lifosa“ prašė Lietuvos valdžios ir finansinių institucijų panaikinti bendrovei taikomus apribojimus, sudarant galimybes „Lifosai“ toliau veikti efektyviai, turint pilną prieigą prie gamybai būtinų žaliavų tiekimo ir distribucijos grandinės, visiškai laikantis ES sankcijų.

„Lifosos“ gyvybingumui ateityje užtikrinti būtina pašalinti su sankcijomis susijusias kliūtis, kurios trikdo mūsų žaliavų tiekimo grandinę, kad galėtume laisvai parduoti visose rinkose ir gauti mokėjimus iš klientų“, - rašoma pranešime spaudai, nurodant, kad dabartinėmisaplinkybėmis nebeįmanoma toliau vystyti verslo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa

„Lifosos“, kuri nevykdo gamybos, išlaikymas kainuoja kelis milijonus eurų per mėnesį ir nėra ekonomiškai pagrįstas, kad galėtų toliau tęstis. Nors toliau aktyviai ir uoliai dirbsime su Lietuvos valdžios institucijomis, kad rastume sprendimą, deja, vis labiau artėjame prie laikino gamyklos konservavimo spalio mėnesį“, – sako Marcas Hechleris, bendrovės „EuroChem Europe“ vadovas, AB „Lifosa“ valdybos pirmininkas.

Nepavykus sutarti su Lietuvos valdžios institucijomis dėl gamybos atnaujinimo ekonomiškai naudingu būdu, „EuroChem“ nuo dabar pradės konsultacijas su profesinėmis sąjungomis ir atitinkamomis valdžios institucijomis bei pasirengimą „Lifosos“ gamyklos laikinam konservavimui. Jei nebus rastas alternatyvus sprendimas, gamyklos laikinas konservavimas, planuojama, prasidės 2023 m. spalio mėnesį.

"Net šiame vėlyvame etape, toliau ieškosime sprendimų, įskaitant potencialių investuotojų paieškas, kurie būtų priimtini Lietuvos Vyriausybei ir galėtų netolimoje ateityje sudaryti sąlygas „Lifosos“ veiklos atnaujinimui", – pažymi S.Brikho.

G.Paluckas: "Lifosa" gali veikti nepriklausomai nuo „EuroChem“ grandinės

Birželio viduryje, kalbėdamas su naujienų agentūra BNS Seimo narys, Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas kalbėjo, kad "Lifosa" nuo pernai pavasario, kai jai pritaikytos sankcijos, gerai prisitaikė ir gali veikti nepriklausomai nuo visos grupės. Dėl šios priežasties jai nebūtina tapti „EuroChem“ grandinės dalimi.

„Įmonės administracija padarė visus namų darbus. Jeigu anksčiau jie neturėjo tiesioginio kontakto su savo galutinės produkcijos pirkėjais ir negaudavo tiesioginio atsiskaitymo už parduodamą produkciją – gaudavo per „EuroChemo“ grandines – tai dabar jie yra visiškai perdarę tą modelį ir tai, aišku, buvo didelis iššūkis jiems patiems, bet dabar jie gali funkcionuoti, tai kalbos apie grįžimą prie senos tvarkos būti negali“, – BNS kalbėjo G. Paluckas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas

„Lifosa“ balandį komiteto prašė įvertinti galimybę įmonę prižiūrėti taip, kaip ir kitas „EuroChem“ grupės bendroves Europos Sąjungoje, pavyzdžiui, Belgijoje, kur kasdienės administratoriaus priežiūros nėra, o norint įsitikinti, ar iš veiklos naudos negauna sankcionuoti Rusijos asmenys, joje nuolat atliekamas auditas.

G. Paluckas kalbėjo, kad užsienio šalių sankcijų taikymo praktika išanalizuota, ji yra visiškai skirtinga nei Lietuvoje. Jo manymu, „Lifosos“ padėtį įvertinus iš naujo galima pradėti diskusijas apie naujo modelio taikymą, nors institucijų nuomonės dėl to išsisikiria.

„Čia yra dvi koncepcijos, kurios iš esmės skiriasi: mes esame reguliavimą pasirinkę griežtesnį, nes ir mūsų požiūris yra jautresnis, bet galbūt atėjo laikas įvertinus visas tas aplinkybes, kad pažeidimų per šį laikotarpį nebuvo nustatyta, įmonė pertvarkė procesus,. galbūt vertėtų pagalvoti ir apie kitokio modelio taikymą, bet diskusija tik prasideda, tai aš nei galiu, nei noriu (kalbėti – BNS) apie įvairių institucijų pozicijų – jos, beje, yra skirtingos“, – BNS kalbėjo G. Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius