Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – dar vienas alkoholio ribojimų raundas

Ketvirtadienį Vakarų pasaulis švenčia jauno vyno dieną, o Seimas ėmėsi pluošto naujų alkoholio rinkos ribojimų. Darbotvarkėje – „bambalių“, „vaikiško šampano“, degtinės mažuose indeliuose uždraudimas, įpareigojimas tikrinti darbuotojus alkotesteriu ir reikalavimas stiprų alų pilstyti tik į mažus buteliukus. Svarstydamas „bambalių“ likimą Seimas nepritarė Remigijaus Žemaitaičio pataisai, tačiau sutiko su Pauliaus Saudargo pasiūlymu. Alus plastikinėje taroje gali išnykti jau 2020 metais. Taip pat užkirstas kelias degtinės pardavimui jogurto indeliuose.
Puodeliai su alkoholiu
Puodeliai su alkoholiu / 15min nuotr.

76 parlamentarams balsavus už, 8 – prieš ir 6 susilaikius, Seimas ketvirtadienį atmetė „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl „bambalių“ išgujimo iš prekybos. Tačiau tuoj pat pritarė kito Seimo nario – Pauliaus Saudargo iniciatyvai išimti „bambalius“ iš prekybos jau nuo 2020 metų liepos. Galutinio spendimo dar teks palaukti.

Balsuojant Seime liejosi kaltinimai, kad „valstiečių“ kova su alkoholio vartojimu išsikvepia, lobistai ima viršų.

Alkotesterių projekto neparėmė ir Sveikatos komitetas

Ketvirtadienio popietinėje sesijoje parlamentarai pradėjo nuo Pauliaus Saudargo siūlymo įpareigoti darbdavius tikrinti darbuotojus alkotesteriu. Tiesa, eina kalba apie tuos, kurie dirba pavojingus darbus. P.Saudargas mano, kad pavojingus darbus paprastai dirba tie, kurie neturi išsilavinimo, o šie esą ir yra rizikingoje grupėje.

Alkotesteris.lt nuotr./Alkoholio matuoklis
Alkotesteris.lt nuotr./Alkoholio matuoklis

Vyriausybė yra patvirtinusi pavojingų darbų sąrašą. „Pavojingi darbai dažniausiai yra susiję su fizinio pobūdžio darbu, nereikalaujančiu aukšto asmens išsilavinimo“, – teigia Seimo narys Alkoholio kontrolės įstatymo projekto aiškinamajame rašte. Jis siūlė įpareigoti darbdavius tikrinti darbuotojų girtumą prieš darbą.

Šiuo metu darbdaviai nėra įpareigoti tikrinti darbuotojų blaivumo, nebent jei kyla pagrįstų įtarimų.

Tačiau Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Vinkus, pristatęs komiteto nuomonę, pasiūlė grąžinti projektą tobulinimui.

Alaus pilstymas į mažą tarą – nepraėjo

Seimas taip pat sprendė, ar atmesti „tvarkiečio“ R.Žemaitaičio siūlomas pataisas, kuriomis siekiama sugriežtinti prekybą alumi ar kitu alkoholiu plastiko taroje.

Parlamentaras siūlo uždrausti prekiauti stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi, fermentuotais gėrimais bei alkoholiniais kokteiliais, išpilstytais į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro tarą.

Tokiu atveju stipraus alaus pardavimas plastikinėje taroje būtų uždraustas, kitaip tariant, „bambalių“ erai ateitų galas.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Alaus „bambalys“
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Alaus „bambalys“

Sveikatos komitetas pasiūlė grąžinti idėją jos autoriams ir Seimas su tuo sutiko. Tai sukėlė kai kurių Seimo narių pyktį, kaltinta, kad valdantieji jau nekovoja su alkoholio plitimu.

„Pradžia jūsų buvo ryžtinga, bet dabar išsikvepiate“, – sakė konservatorius Edmundas Pupinis. Naujų ribojimų idėja suabejojo ir parlamentaras Antanas Matulas, teigęs, kad reikalavimai jau tampa pertekliniai, ir dėl to bus daugiau problemų alkoholio pramonei.

Tačiau siūlymų autorius P.Saudargas stebėjosi, kad „valstiečiai“ jau ima svyruoti kovoje su alkoholizmu. „Esame įpusėję kadenciją ir esame įstrigę su bambalių klausimu. Ši kova nebaigta“, – piktinosi P.Saudargas, teigęs, kad su „bambaliais“ žadėjo kovoti tiek Aurelijus Veryga, tiek Ramūnas Karbauskis, tačiau dabar jie šio pažado, pasak P.Saudargo, nesilaiko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Saudargas

„Bambalių“ eros pabaiga – 2020-ieji?

Seimas ketvirtadienio pavakarę vis dėl to nutarė, kad nuo 2020 metų liepos reikėtų atsisakyti stipraus alaus ir kito alkoholio „bambaliuose“, nors prieš tai buvo nutaręs negriežtinti jų prekybos.

„Mūsų žmonės nuo vyno perbėgo ant stipraus alaus“, – idėją iš Seimo tribūnos gynė parlamentaras Jonas Varkalys. Jis pastebėjo, kad „bambalius“ perka ir ryte, ir vakare.

Svarstydamas konservatorius Pauliaus Saudargo siūlymą drausti alkoholį ypač mažuose, „vieno gurkšnio“ pakuotėse, pritarė ir Sveikatos reikalų komiteto atmestam jo siūlymui dėl „bambalių“ išgujimo iš prekybos. Už P. Saudargo pataisas balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė 27.

Jis siūlo nuo 2020 metų liepos uždrausti parduoti kai kuriuos stipresnius negu 6 laipsnių gėrimus, išpilstytus į didesnę negu 0,2 litro, o silpnesnius į – 1 litro tarą. Tai galiotų alui, fermentuotiems gėrimams, alkoholio kokteiliams.

Linkę uždrausti degtinę jogurto indeliuose

Kita vertus, Seimas pritarė P.Saudargo pasiūlymui drausti parduoti degtinę jogurto indeliuose nuplėšiamu dangteliu.

Taip pat po pateikimo pritarta „valstietės“ Astos Kubilienės anksčiau pasiūlytam įstatymo projektui uždrausti „vaikišką šampaną“, taip pat uždrausti gaminti maisto produktus, žaislus ir kitas vaikiškas prekes, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ar jų tarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius