Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimui teikiamos pataisos dėl nepatikimų tiekėjų eliminavimo iš e. ryšių rinkos

Seimui ketvirtadienį teikiamos pataisos, uždraudžiančios nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, ypač diegiant 5G infrastruktūrą.
5G stotis
5G stotis / 123RF.com nuotr.

Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) žadama suteikti daugiau teisių aiškinantis tokias Lietuvos ar užsienio įmones bei su jomis susijusius sandorius. RRT būtų įpareigota prašyti vyriausybinę strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją komisijos įvertinti į Lietuvą investuojančių arba tiekiančių prekes ir produkciją įmonių atitiktį nacionalinio saugumo požiūriu.

Iki šiol RRT nebuvo privaloma kreiptis į komisiją, kad įvertintų būsimus sandorius, aukcionų ar konkursų dalyvius.

Seimui ketvirtadienį teikiami Elektroninių ryšių bei Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymų pakeitimai numato, kad nacionalinio saugumo interesų neatitinkantys gamintojai ar tiekėjai turės būti pakeisti iki 2025 metų gruodžio pabaigos.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas BNS yra sakęs, kad Lietuvai dabar nustatyti 5G ryšio diegėjų ir technologijų gamintojų vertinimo kriterijus yra palankus tarptautinis kontekstas, nes 2020 metais Europos Komisija visoms Europos Sąjungos valstybėms leido imtis priemonių siekiant užtikrinti, kad 5G ryšys būtų saugus.

L.Kasčiūno teigimu, 5G ryšio diegimui radijo dažnių naudojimas yra strategiškai svarbus, todėl reikia reglamentuoti jų konkursus bei aukcionus, šį procesą siejant su nacionaliniu saugumu.

RRT vasarį sakė, kad 5G ryšio dažnių aukcioną ketinama skelbti „artimiausiu metu“. 5G diegimą Lietuvoje apsunkina derybos dėl pasienio dažnių su Rusija – nors RRT jau susitarė dėl televizijos programų iškėlimo iš 700 MHz dažnių juostos, tačiau Rusija atsisako atlaisvinti 3,5 GHz juostą, kurią naudoja savo karinėms reikmėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius