Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose – didžiausias istorijoje vartotojų teisminis procesas prieš valstybinę įmonę

Šiauliečių interesams atstovaujanti Lietuvos vartotojų asociacija pradėjo didžiausią šalies istorijoje teisinį procesą prieš valstybinę įmonę. Šiaulių šilumos vartotojai neatgauna didesnės nei 1,1 mln. eurų permokos už gamtines dujas iš valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“, tačiau Lietuvos šilumos vartotojams ši įmonė yra negrąžinusi apie 30 mln. eurų.
Temidė
Temidė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Permoka gyventojams, kurie šildosi centralizuotai, susidarė nuo 2013 metų sausio 1 d. iki 2014-ųjų balandžio 30 dienos, kai kompanija „Gazprom“ pritaikė 20,95 proc. nuolaidą gamtinių dujų kainai. „Gazprom“ permoką pervedė į įmonės „Lietuvos dujos“, kurią šiuo metu valdo „Lietuvos dujų tiekimas“, sąskaitą, tačiau Šiaulių šilumos vartotojams permokėtos ir jiems priklausančios lėšos nebuvo grąžintos.

„Akivaizdu, kad šilumos vartotojai nukentėjo ir patyrė realių, nesunkiai apskaičiuojamų, nuostolių. Deja, „Lietuvos dujų tiekimas“ vietoje to, kad grąžintų permoką, dalina miglotus pažadus ir įžūliai lobsta vartotojų sąskaita. Šiuo metu renkame duomenis ir netrukus pateiksime ieškinį teismui“, – sako Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas Paulius Mereckas.

Kviečia jungtis kitų miestų vartotojus

Anot jo, į asociaciją kviečiami kreiptis ir prie bendro ieškinio jungtis visi vartotojai, kurie nukentėjo ne tik Šiauliuose, bet ir kituose Lietuvos miestuose.

„Teisinį procesą vykdo Lietuvos vartotojų asociacija, todėl permokos neatgaunančių vartotojų aktyvumas jiems asmeniškai nieko nekainuos“, – teigia P.Mereckas.

Bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ klaidina vartotojus šiuo metu taikydama neveikiantį permokos sugrąžinimo mechanizmą. Vyriausybė yra nutarusi, kad „Lietuvos dujų tiekimas“ per 2015 ir 2016 metus grąžins permoką taikydama nuolaidą šilumos tiekėjams, kurie perka šios bendrovės parduodamas dujas.

Šiauliečiams iki šiol nesugrąžintas nė vienas euras iš didesnės nei 1,1 milijono eurų permokos, – sakė P. Mereckas.

„Šiauliuose „Lietuvos dujų tiekimas“ šiemet nelaimėjo konkurso, todėl dabartinis permokos grąžinimo mechanizmas čia negali veikti net teoriškai.

Šiauliečiams iki šiol nesugrąžintas nė vienas euras iš didesnės nei 1,1 milijono eurų permokos“, – sakė P. Mereckas.

Galimybę susigrąžinti permokėtas lėšas teismo keliu mato šiauliečiams atstovaujantis advokatų kontoros „AAA LAW“ advokatas Andrius Iškauskas.

Anot jo, šiuo metu taikomo permokos grąžinimo mechanizmo absurdiškumą atskleidžia Akmenės atvejis. Nors šio miesto šilumos vartotojai už dujas nepermokėjo, tačiau jiems grąžinta beveik 40 tūkstančių eurų lėšų, priklausančių kitų miestų vartotojams. 

Neabejoju, kad šiauliečių skundas – tik pirmoji kregždė,– A.Iškauskas.

„Neabejoju, kad šiauliečių skundas – tik pirmoji kregždė. Permokos grąžinimo mechanizmas vangiai ir absurdiškai veikia visoje Lietuvoje, šilumos vartotojai nukentėjo daugelyje miestų, todėl tikiu, kad atsiras ir daugiau žmonių, siekiančių atgauti prarastas lėšas“, – sako A.Iškauskas.

Anot Lietuvos vartotojų asociacijos prezidento, galimybė nesibylinėti visada išlieka, tam bendrovei „Lietuvos dujų tiekimas“ tereikia grąžinti permokas.

„Situacija labai aiški – vartotojų pinigai yra pervesti į „Lietuvos dujų tiekimo“ sąskaitą. Siekiame, kad permokos vartotojams būtų grąžintos iš karto, o ne po daugelio metų, taikant mįslingus mechanizmus“, – sako P. Mereckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius