-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šnipinėjimu Kinijai įtariama „Huawei“ Europoje turi vis daugiau problemų

Lenkija penktadienį areštavo „Huawei“ darbuotoją kiną ir buvusį saugumo agentą lenką, ir taip dar paaštrino Kinijos kompanijos situaciją Europoje, kur ji yra kaltinama šnipinėjimu Kinijai, rašo „Bloomberg“.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spaudimas „Huawei“ vis didėja, įtariant, kad Pekinas gali naudoti kompanijos įrangą šnipinėjimui. Kompanija tai neigia. JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat spaudžia sąjungininkus Europoje uždrausti „Huawei“ kompanijai prieigą prie mobiliųjų tinklų. Situaciją akivaizdžiai aštrina JAV ir Kinijos prekybos karas.

Nors Varšuvos politinis motyvas nėra aiškus, Lenkijos valdžia yra ištikima JAV sąjungininkė, demonstruojanti Trumpo stiliaus nacionalizmą ir protekcionizmą. Lenkija priklausoma nuo Europos Sąjungos pinigų, tačiau amerikiečiai užtikrina šalies saugumą, JAV kariai turi bazę Lenkijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./"Huawei
AFP/„Scanpix“ nuotr./"Huawei

Įvairios valstybės, įskaitant Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Norvegiją, išreiškė susirūpinimą dėl „Huawei“ technologijų naudojimo kuriant naujos kartos mobiliuosius tinklus. Tačiau kitos valstybės, tokios kaip Ispanija, Portugalija ir Vengrija, kinus sutinka ištiestomis rankomis.

„Europa susiduria su iššūkiu ir tai rodo, kad kontinentas negali veikti nepriklausomai. Jis yra priklausomas arba nuo JAV, arba nuo Kinijos“, – sakė Šveicarijos kibernetinio saugumo konsultacijų ir tyrimų grupės vadovė Solange Ghernaouti.

Kas nutiko Lenkijoje?

Lenkijoje sulaikytas „Huawei“ darbuotojas kinas buvo (bendrovė jau jį atleido) atsakingas už pardavimus viešojo sektoriaus klientams. Kitas suimtasis – buvęs aukšto rango Lenkijos saugumo pareigūnas, dirbęs mobilaus ryšio kompanijai „Orange Poland“. Jie liks suimti tris mėnesius.

Surinkti įkalčiai rodo, kad abu suimti vyrai vykdė prieš Lenkiją nukreiptus žvalgybos veiksmus, aiškino Lenkijos žvalgybos atstovas Stanislawas Zarynas. Jiems gresia 10 metų kalėjimo. Savo „Twitter“ įraše jis panaudojo ir grotažymes su JAV Valstybės departamentu, FTB, CŽV.

„Šis konkretus tyrimas yra susijęs su dviem asmenimis. Kitas klausimas yra grėsmės telekomunikacijų industrijoje. Tai yra du atskiri klausimai“, – vėliau sakė S.Zarynas.

Lenkijos kibernetinio saugumo vadas Karolis Okonskis tikisi, kad Europos Sąjunga ir NATO su „Huawei“ elgsis nuosekliai. Jo teigimu, šalis galvoja apie rekomendacijų kompanijos atžvilgiu pateikimą, pavyzdžiui, atriboti ją nuo šalies informacinių technologijų (IT) rinkos.

Kinijai tai kelia nerimą. „Mes prašome susijusios valstybės elgtis su byla teisingai ir remiantis įstatymais“, – pranešė Užsienio reikalų ministerijos spaudos skyrius.

„Huawei“ atstovas patikino, kad situacija yra analizuojama, ir daugiau į kalbas nesileido. Kompanija tikina, kad visose savo rinkose veikia pagal įstatymus ir to tikisi iš savo darbuotojų.

Saugumo tarnybos apieškojo suimtųjų namus, taip pat „Huwaei“ ir „Orange Polska“ biurus. Pastarosios įmonės atstovas Wojciechas Jabczynskis pranešė, kad perdavė pareigūnams savo darbuotojo turtą.

Suimtasis kinas yra buvęs šalies konsulas Gdanske.

Vakarų įtarimai

Kaltinimai „Huawei“ Lenkijoje tik padidina Vakarų vyriausybių nerimą, kad „Huawei“ sistemos gali būti naudojamos Kinijos žvalgybos tikslams.

Australija ir Naujoji Zelandija uždraudė „Huawei“ įrangą 5G tinklo kūrimui, o Jungtinės Karalystės karinės žvalgybos vadovas praėjusį mėnesį pareiškė, kad valdžia turi priimti sprendimą, ar uždrausti kompanijos veiklą.

Vokietija svarsto apie „Huawei“ vaidmens apribojimą naujos kartos ryšio infrastruktūros kūrime. Gruodžio mėnesį viena Čekijos kibernetinio saugumo agentūra perspėjo nesinaudoti Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programomis bei įranga, nes jos esą kelia grėsmę valstybės saugumui.

„Huawei“ taip pat figūruoja vienoje byloje JAV dėl prekybos sankcijų įtariamo pažeidimo. JAV įtaria, kad kompanijos finansų vadovė Meng Wanzhou sąmoningai apgaudinėjo bankus, kad jie nevalingai patvirtintų transakcijas, susijusias su Iranu. Moteris prieš keturias savaites buvo paleista ir dabar gyvena su apribojimais savo milijono dolerių vertės name Vankuveryje.

Kompanija neseniai aiškino, kad jokių grėsmių saugumui nekelia, ir kad niekada jokia vyriausybė nesikreipė prašydama sutrikdyti kokių nors ryšių veikimą ar panašiais tikslais. Kompanija tikina, kad niekada netoleruotų tokių dalykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius